krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV za tujca - da/ne ? ; Jaz sem vedno DDV zavezanec

3368  07.09.2015 - 19:54h / DDV / Avtor: zzjjdd / 109 / 1

Pozdravljeni,

Malce sem neprepričan glede dveh stvareh in me zanima sledeče :

1.) Nemec naroči prevoz iz Slovenije. Sem posrednik (DDV zavezanec) in je tudi nemec je DDV zavezanec in predvidevam, da mu ne obračunam davka po 1. odstavku 25. člena zddv. Je res? Kako je v primeru, če naroči prevoz iz Slovenije in ni DDV zavezanec? Davek obračunam?

2.) Več možnih primerov :

a) Nemec naroči prevoz iz Poljske. Vsi smo davčni zavezanec. Ali nemcu obračunam DDV ali ne kot v prejšnjem primeru?

b) Nemec naroči prevoz iz Poljske. Nemec je DDV zavezanec, Poljak ni. 

c) Nemec naroči prevoz iz Poljske. Oba nista DDV zavezanca

d) Nemec naroči prevoz iz Poljske. Nemec ni DDV zavezanec, medtem Poljak je.

Kako v teh zadnjih primerih razčlenim ali dodm DDV ali ne? Vem, da se gleda kje je sedež podjetja in določeni členi, ampak me bolj zanima če naredim prevoz iz Poljske v Nemčijo in po možnosti nemec ni DDV zavezanec.

Upam, da nisem zakompliciral. Vnaprej hvala

Uredništvo - 08.09.2015 - 08:48

Morate vedeti, da pojem "davčni zavezanec" označuje vsako osebo, ki neodvisno opravlja katero koli ekonomsko, proizvodno, trgovsko itd. dejavnost, ne glede na namen in rezultat (glejte 5. člen ZDDV-1). DDV številka je bolj ali manj formalna zadeva, namenjena nadzoru itd.. Če vam nekdo predloži ID številko za namene DDV, vam s tem načeloma (so izjeme) da vedeti, da deluje kot davčni zavezanec! Tudi mali davčni zavezanec je "davčni zavezanec", le da ni identificiran za namene DDV itd.

 

1. Predvidevamo, da opravljate prevoz blaga, saj poišete v zadnjem stavku, da naredite prevoz ... (posredniške storitve so nekaj drugega) za Nemca - velja 1. odst. 25. člena ZDDV-1 glede opredelitve kraja opravljanja storitev (ne glede na to, kje se opravlja prevoz blaga).

Če DE nima davčne številke za namene DDV - ? Glejte naslednje pojasnilo FURS:

http://www.ddvpoznavalec.si/prikaziClanek/83/1692/clanek.html

 

2. Sledite prvemu odgovoru - za odgovor na vse variante pa nas lahko obiščite na Celjskem sejmu in se pogovorimo o vseh variantah :)

 

http://www.bilans.si/vsebine/2/32/vsebina.html