krpan in druščina postani član

Naslov teme: povračilo potnih stroškov

3322  02.09.2015 - 10:50h / Ostalo / Avtor: Žana / 119 / 8

1. torej kot razumem zastopnik/direktor/, ki je hkrati tudi že upokojenec ne sme iti na sejem in si ogledati kaj bi lahko za podjetje, za katerega dela, našel kakšne nove produkte in dobil za to neobdavčeno povrnjene potne in materialne stroške v povezavi s tem?

2. Kaj pa drugi primer: upokojenec prijavljen na zzzs kot pomoč družinskega člana v podjetju/brezplačno dela za podjetje,  za kar se oddaja rek in plačuje tistih nekaj eurov prispevka, ali lahko gre ta oseba tudi na sejem in dobi povrnjeno vstopnino in prenočišče (če je izven SLO) ter ostale pripadajoče potne stroške, ne da bi zapadlo pod obdavčitev?

3. Lastnik podjetja, s stausom študenta, zdravstveno zavarovan po starših, bi šel rad na sejem v okviru dejavnosti svojega lastnega podjetja. Ali lahko temu študentu neobdavčeno povrnemo potne stroške in vstopnino sejma?

vesela bom za komentarje! hvala vnaprej vsem! 
 

LidijaF - 02.09.2015 - 12:10

Neobdavčeno povračilo stroškov je lahko samo za zaposlene.

sarža - 02.09.2015 - 12:50

Pozdravljeni,

 

a samo za zaposlene, a ne tudi za poslovodja, če imajo Pogodbo o poslovodenju, kjer je navedeno, da dobi povrnjeno tudi potne stroške za opravljeno službeno pot in seveda vse potrebne priloge....

 

Ne vem, naj še kdo pove svoje mnenje. Če pa je lastnik in ni direktor, pa ne vem, ali se mu lahko potem izplačajo potni stroški.... na kakšni podlagi????

 

lp

Darja

:) - 02.09.2015 - 14:01

Poudarek na NEOBDAVČENO ima LidijaF prav.

cah - 02.09.2015 - 14:45

LidijaF nima čisto prav. Povračila stroškov (neobdavčena) so tudi v primerih poslovodnih pogodb, saj predstavlja dohodek iz te pogodbe dohodek iz delovnega razmerja, četudi ta oseba ni zaposlena v podjetju (ni v delovnem razmerju).

00 - 02.09.2015 - 16:43

3. Lastnik podjetja, s stausom študenta, zdravstveno zavarovan po starših, bi šel rad na sejem v okviru dejavnosti svojega lastnega podjetja. Ali lahko temu študentu neobdavčeno povrnemo potne stroške in vstopnino sejma?

 

Je samo lastnik ali tudi direktor ?

 

Če je samo lastnik in je direktor foter ali ded ali ..., naj gre na sejem direktor - lastnik pa naj študira, da bo kaj iz njega...

Žana - 03.09.2015 - 05:55

Študent je samo lastnik. Rad bi pa tudi sodeloval kaj pri podjetju, vendar ne ve na kakšen način bi to lahko dobil plačano, poleg tega pa tudi povračilo raznih takih materialnih stroškov (kot vstopnine, potni stroški ipd)

EVITA - 03.09.2015 - 08:42

Lastnik podjetja, ki je prokurist mora potne stroške in  dnevnice dodati (povečati) svojo pogodbo o prokuri. Te potne str. pa lahko uveljavlja pri dohodnini- podati mora ugovor na dohodnino in priložiti potne naloge in mu FURS izda odločbo, kjer mu izloči dnevnice in km.

 

Ne vem verjetno  po istem sistemu deluje tudi poslovodja.

Dia - 07.09.2015 - 12:31

Odgovor na vpr št 2., ki je kopirano s spletne strani data.si: "Delodajalec lahko izvajalcu kratkotrajnega dela povrne stroške prevoza na delo in z njega, stroške prehrane med delom in stroške na službenih potovanjih."