krpan in druščina postani član

Naslov teme: obvezna zaposlitev d.o.o.

3300  31.08.2015 - 11:52h / Ostalo / Avtor: Betka / 156 / 8

kakor berem spremembe zgd, piše, da boš moral imeti zaposlenega najmanj za en mesec redno na leto v d.o.o.; ali pa vsaj polovični del.čas lastnik d.o.o. - to začne veljati kakor razumem s 1.1.2016.

 

in, če ne boš imel nobenega zaposlenega, se bo to videlo šele 1.1.2017 za preteklo leto?

 

pa ali to velja samo za podjetja, ki so na novo odprta od letošnjega leta po sprejetju zakona ali to velja tudi za podjetja, ki so že več let aktivna, a nimajo redno zaposlenih?

 

imam primer, ko je firma aktivna že 15 let, vendar zaradi skoraj ničnega posla, je bil lastnik prisiljen iti na zavod za zaposlovanje in sedaj nihče ne dela v tej firmi. Ni je pa zaprl, ker vseeno upa, da mogoče se pa pokaže kakšen posel in se potem nazaj zaposli. Če je temu tako, da velja za vse d.o.o., ki so odprte, da bodo morale imeti zaposlenega vsaj mesec dni na leto, kaj storiti v tem primeru?

 

ali pa vse narobe razumem?

 

 

Olga - 31.08.2015 - 14:50

Lahko navedete, kateri člen je to?

Betka - 31.08.2015 - 17:33

10.a člen - Uradni list RS, št. 55/2015 z dne 24. 7. 2015

 

– ima neprekinjeno vsaj en mesec zaposleno osebo ali obvezno zavarovanega družbenika v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno zavarovanje, za najmanj polovični delovni čas.

 

 

mimogrede - 31.08.2015 - 22:31

jejžeš marija - raje (v bistvu: pod nujno) preberite celi člen da boste doumeli v čem je poanta tega pogoja

10.a člen

(omejitve ustanavljanja družb in podjetnikov ter pridobitve statusa družbenika)


(1) Ustanovitelj, družbenik in podjetnik ne more postati oseba:

...

(3) Ustanovitelj oziroma družbenik družbe z omejeno odgovornostjo ne more postati oseba, ki je v zadnjih treh mesecih ustanovila družbo z omejeno odgovornostjo oziroma pridobila delež v družbi z omejeno odgovornostjo, ki ni starejša od treh mesecev.

...

(5) Omejitev iz tretjega odstavka tega člena ne velja, če družbe z omejeno odgovornostjo, v katerih je oseba v zadnjih treh mesecih pridobila poslovni delež, izpolnjujejo naslednje pogoje:

-        imajo odprt transakcijski račun;

-        niso bile v obdobju zadnjih 12 mesecev javno objavljene na seznamu nepredlagateljev obračunov na podlagi zakona, ki ureja davčni postopek;

-        nimajo neporavnanih obveznosti iz naslova obveznih dajatev in drugih denarnih nedavčnih obveznosti, ki jih izterjuje Finančna uprava Republike Slovenije, več kot v višini 50 eurov in

-        ima neprekinjeno vsaj en mesec zaposleno osebo ali obvezno zavarovanega družbenika v skladu z zakonom, ki ureja zdravstveno zavarovanje, za najmanj polovični delovni čas.


in še zaključni mimogrede komentar:


vse navedeno iz ZGD-1 10.a čl. pa nikakor ne pomeni, da se je družbenik dolžan zavarovati/zaposliti v svoji d.o.o. - če bo šlo za primer da je nekdo ustavil d.o.o. 1 in želi znotraj roka treh mesecev ustanoviti še d.o.o. 2, potem bo pač moral na d.o.o. 1 zagotoviti izpolnjevanje pogojev iz 5. odst. 10.a člena ZGD-1 pri čemer se pogoj zaposlitve lahko izpolni ali da se družbenik v d.o.o. 1 sam zaposli ali pa da v d.o.o. 1 zaposli koga drugega


Betka - 01.09.2015 - 05:18

Mimogrede prav lepo se zahvaljujem za vaš komentar! Zbegalo me je, ker je en prijatelj ustanovil firmo tri mesece nazaj (še po starem) in mi reče, da se mora zaposliti po črki zakona vsaj za polovični delovni čas - to mu je menda rekla oseba, ki se ukvarja z odkupi in prodajo firm (kupil je firmo).

 

 

mimogrede - 01.09.2015 - 14:03

"se mora zaposliti po črki zakona vsaj za polovični delovni čas -"

očitno je dotična oseba pozabila dodati

" ... v koliko/če bo po v 3-eh mesecih po ustanovitvi družbe želela ustaviti ali odkupiti še eno družbo"

Betka - 01.09.2015 - 16:59

A mi lahko samo komentirate zakaj bi kupila firmo, ki je bila prvotno ustanovljena zato, da se potem proda in hkrati prevzamem dolg v obliki posojila? kaj profitiram tukaj, razen tega, da ne potrebujem tisti trenutek 7500 eurov ampak jih potem sukcesivno vračam svoji firmi in plačujem obresti za to.

 

no kakor sem razumela, je sedaj s spremembo zakona to prepovedano, da sprazniš takoj račun. Saj, ko kupiš firmo potrebuješ neka zagonska sredstva in potem si spet tam kjer si bil. 

 

Osnovni kapital  na TRR je sigurno nujno potreben za zagonsko opremo in izpeljavo poslov, tako, da res ne razumem pointa zakaj bi kupila firmo brez sredstev na TRRju in potem polagala denar, da sploh lahko kaj delam preko firme?

valat - 03.09.2015 - 12:47

Razlogi so lahko zelo različni - pa tudi tehtni. Poglejte samo zakon o zaposlovanju tujcev in pogoje za pridobitev delovnega dovoljenja. Ni (vedno) vse v denarju.

 

Lep pozdrav!

Olga - 01.09.2015 - 11:25

mimogrede, hvala lepa. Torej, da bi sploh moral biti kdo zaposlen, v osnovi ZGD ne pogojuje. Zato si tudi nisem tega navedka ob branju zapomnila :)

Lp, Olga