krpan in druščina postani član

Naslov teme: Delovno razmerje na željo delovca na s.p. kako - nasveti

3229  24.08.2015 - 11:26h / Ostalo / Avtor: Mat / 106 / 14

Torej zaposlili bomo novo uslužbenko, nameravali smo jo klasično za določen čas, kasneje po 2 letih za nedoločen in ji pač namenili neko XY plačo.  Sedaj je pa bodoča zaposlena prišla z željo, da bo za nas in njo bolje če bi jo z pogodbo zaposlili na s.p. . Ker se s tem še nismo srečevali ( čeprav vem, da si mnogi tako optimizirajo zaposlene in jih stisnejo v kot) me zanima, kaki so tu običaji, kaj se potem ponudi nekomu, ki je zaposlen na s.p., ali se mu ponudi bruto strošek delodajalca pri klasični zaposlitvi ali kako, pred vsem me zanima, kaki so tu dobri pošteni običaji, če ima kdo pa kak vzorec pogodbe za tako delo, kako se običajno tu urejajo bolniške, dopusti, se plačilo definira glede na ure ali ???   Vsak nasvet več kot dobrodošel, ker mi naših delavcev nismo silili v take zaposlitve in se s tem srečujemo prvič .   

Opa Zovalec - 24.08.2015 - 13:49

Zaposliti nekoga, ki dela kot s.p., ni mogoče. Z njim pač sklenete običajno pogodbo za opravljanje storitev, s.p. vam izstavi račun, vi pa opravljeno plačate. Ampak, če bo delal samo za vas, pod vašim vodstvom..., skratka, če so prisotni elementi delovnega razmerja, si ne želite delovne inšpekcije.

 

Dopusti, regresi, bolniške... vse to ni vaš problem. Priporočam pa, da si pogledate določila ZDR o odvisnem razmerju (ali tako nekako).

 

Priporočam še dogovor o odgovornosti za zagotavljanje varnega dela.

tina - 25.08.2015 - 06:41

Kot je napisal Opazovalec, če bo delala samo za vas, potem si ne želite inšpekcije. Iz dosedanje prakse:

1. če je s.p. potem zahteval od edinega delodajalca uskladitev z ZDR, je delodajalec oz. ta poslovni partner moral izpolniti vse: zaposlitev, plačilo dodatnihj prispevkov, regres itd....

2. Sedaj pa je že praksa, da te obišče inšpektor in zahteva ureditev delovnega razmerja za nazaj (odkar velja ZPIZ-2). Torej, odloči se.

rakov povratnik - 25.08.2015 - 09:29

Vi zaposlujete, torej jo zaposlite...

ampak... določen čas mora imeti svojo podlago, npr. nadomestitev začasno odsotnega delavca, delo na določenem projektu, ki ima začasno naravo oz. določen rok trajanja ali izvedbe in/ali podobno. Če te začasnosti ni videti in jo zaposlujete za določen čas zato, da nimate težav z odpovedjo, se ob to lahko inšpekcija ravno tako obregne in zahteva ureditev statusa.

Namreč, delovno mesto izhaja iz potrebe po delu, ki je pogojena z normalnim obstojem firme, ki je ustanovljena zato, da dela in s tem ustvarja dobiček... Z drugimi besedami, normalna zaposlitev je za nedoločen čas, vse ostalo so anomalije.

rakov povratnik - 25.08.2015 - 09:30

Hotel sem reči, da razmišljate pravilno, le tisti 2 leti določenega časa je malček žgečkljivih...

00 - 25.08.2015 - 09:37

"  normalna zaposlitev je za nedoločen čas, vse ostalo so anomalije."

 

Žal je sedaj vse (ne samo zaposlitve) ena sama anomalija... 

Samo - 25.08.2015 - 09:48

Z lahkoto lahko tako uredite sodelovanje. S.P lepo plačuje mesečno prispevke in konec leta dohodnino, seveda bo ta s.p. fakturiral tudi komu drugemu, in je zadeva rešena. Ta država (in podložni dacarji) samo nekaj brskajo in iščejo fičnke za vsako bedarijo, ker je proračun prazen. Mi pa tudi iščemo rešitve, da nam ni treba miljarde metati v proračun, ki ga itak potem zafurajo. Tako da, če boste delali tako, imate rešen problem (drugi stavek, prva vejica...)

Seveda pa kot so pisali predhodniki, narediti pogodbe in določena zavarovanja v relaciji VI in ONA. 

Mat - 25.08.2015 - 12:13

Ja kot vidim ni enostavno, ker v taki pogodbi tako ali tako ne moreš definirati ničesar, kar diši po delovnem razmerju, torej samo poslovno sodelovanje outsorsing dela , vse ostalo pa le ustno ob enem mora tak s.p. imeti vsaj 21% prilivov še od kje drugje .....       Hvala vsem za nasvete, če pa še kdo, lahko kaj svetuje pa je vsekakor dobrodošel.

00 - 25.08.2015 - 13:40

" ob enem mora tak s.p. imeti vsaj 21% prilivov še od kje drugje "

 

To ni res - samo pogoji sodelovanja (dela?) ne smejo dišati po zaposlitvi (redni urnik, delo v prostorih in/ali z OS firme, sprotna komanda od vas...)

rakov povratnik - 25.08.2015 - 14:46

Če ima SP 80 in več % prilivov od ene firme, lahko obvesti to firmo o svoji odvisnosti, in se potem (lahko) zadeve drastično spremenijo... na vrsto pridejo prispevki in druge pravice iz DR... ni tako luštno, kot zgleda na 1. pogled. Je pa res, da tu v nadaljevanju ni neke zaščite za takega SP... na žalost.

00 - 25.08.2015 - 16:43

... na vrsto pridejo prispevki in druge pravice iz DR... ???

Se je predpis (o ekonomski odvisnosti) morda kaj spremenil, pa nisem tega opazil?

rakov povratnik - 26.08.2015 - 07:33

Kot sem že zgoraj omenil, to so vse anomalije, sem pa v tem primeru na take stvari iz ZDR mislil (ta je iz racunovodja.com):

Po ZDR-1 je ekonomsko odvisna oseba v določeni meri delovnopravno varovana, primerljivo kot če bi bila zaposlena, vendar le v določenem delu. Tej osebi je namreč zagotovljeno omejeno delovno pravno varstvo. Če s posebnim zakonom ni določeno drugače, je potrebno pri poslovanju z ekonomsko odvisnimi osebami upoštevati pravila glede:

  • prepovedi diskriminacije,
  • zagotavljanju minimalnih odpovednih rokov,
  • prepovedi odpovedi pogodbe v primeru neutemeljenih odpovednih razlogov,
  • zagotavljanju plačila za pogodbeno dogovorjeno delo kot je primerljivo za vrsto, obseg in kakovost prevzetega dela, upoštevaje kolektivno pogodbo in splošne akte, ki zavezujejo naročnika ter obveznosti plačila davkov in prispevkov.
  • uveljavljanju odškodninske odgovornosti.

00 - 26.08.2015 - 08:50

ob poštenem plačilu za opravljeno pogodbeno dogovorjeno delo ne pridejo na vrsto nobeni prispevki...

rakov povratnik - 26.08.2015 - 13:38

da bi le bilo vedno tako, pošteno delo bi moralo vedno biti pošteno plačano.

Mat - 26.08.2015 - 16:24

Se povsem strinjam glede plačila, vse moran biti, kot je dogovorjeno to pri nas ni problem, tudi sam če za nekoga slišim, dolžan tam , dolžan tu, nasral tega, nasral onega, odprl že ta 5 podjetje, skratka, s takimi sami sploh ne poslujemo, nam ni potrebno, če pa kar koli res kdo nujno od nas želi kot kupec pa vse na avans, enako je pa jasno, da dolžan ostati ne smeš nikoli, se prenese na karmo in te potem usoda enkrat dohiti.