krpan in druščina postani član

Naslov teme: smola pa taka

3213  20.08.2015 - 22:34h / Ostalo / Avtor: Vesna / 99 / 15

Pozdravljeni!

Prosim za pomoč. Kolegica zaradi nelikvidnosti podjetja ni neko krajše obdobje v lanskem letu po dogovoru z zaposleno delavko, oddajala iREK-obr. Na poziv Durs-a je v roku oddala obrazložitev, v kateri je lepo navedla vzroke neoodajanja predpisanega obrazca. Zadeva se je odvijala v mesecu juniju in dobro: vse tiho do sprejema obvestila o naloženem plačilu visoke denarne kazni zaradi "nepredložene obrazložitve kot prej". Zdaj pa ona  telefon v roke in kliče svojo referentko, zakaj je dolžna plačati kazen, ker je obrazložitev poslala po pošti priporočeno. Referentka ji je zagotovila, da bo zadevo preverila in naj jo pokliče čez pol ure. To je kolegica tudi  storila, vendar je na drugi strani  telefona dobila popolnoma drugo obnašanje iste referentke, ki ji je hotela dokazati, da obrazložitve ni poslala oz. da v njihovi glavni knjigi te pošte ni zabeležene in, da naj na pristojni urad, ki ji je poslal mandatno kazen pošlje prošnjo za pravno varstvo. Dobro. Kolegica , milijon % sigurna, da je ta dokument oddala, to tudi v prijaznem tonu  pove svoji referentki in, da lahko dokaže s potrdilom pošte o priporočeni pošiljki. Dobro. V nadaljevanju pogovora , naj bi to dokazala s 13 mestno kodo, ki je vidna na Potrdolu o R- pošiljki, da bodo pošto našli. Kolegica najde račun o plačilu oddane R -pošte na tisti dan DURS, ne najde pa Potrdila o priporočeni pošiljki. Konec. Ne . Klicala je na pošto, kjer so ji  povedali, da dvojnikja ne more dobiti, kljub temu, da je na računu pisalo, da gre za plačilo R - pošiljke.  Kliče zopet na DURS, tam so ji že na na višji inštanci obrazložili, naj gre na pošto in vloži poizvednico na podlagi računa. Kliče  zopet na pošto,kjer se oglasi ista delavka, zopet nič, potem pa ko ji je kolegica povedala, kaj so ji naročili na DURS-u - poizvednica itd..,takoj prevezala v kontrolni oddelekiste pošte, tam je bila neka res zelo prijazna gospa, ki je kolegico prosila,  naj pride njej, da bosta zadevo takoj uredili in našli zahtevo Potrdilo.

To je bilo rešeno približno v eni uri. Potrdilo je bilo takoj posredovano DURS-u. dotični referentki, ki vodi postopek. Nič. Čez nekaj časa je moja kolegica klicala to že večkrat omenjeno gospo na DURS, ki pa ji je le priznala, da je po kodi iz Potrdila našla prispelo pošto na tisti dan - vendar v prspeli pošiljki ni zahtevane obrazložitve, zato mora vseeno, kljub ogromnemu trudu in dnevu, ki ne bo zlepa pozabila, kolegica namreč- vloži zahtevek za pravno varstvo. 

Mene pa zanima kaj so knjižili na DURS- prazno kuverto, ali kaj?  

Zdajle je oddala zahtevek za pravno varstvo, kar se mi dozdeva  popolnoma nepravično, nekorektno od zaposlene delavke , ker bi o taki pošiljki morala vendarle obvestiti takoj obvestiti zavezanko, ne pa pisati predloga za ka kaznovanje.

Saj sta uradnica in davkoplačevalka na distanci, in prav bojim se, da gre v tem  primeru, za grdo krštev kodeksa.

Prosim vas , če je kdo imel tak primer, naj mi pove, kako je ukrepal , da ni zapadel v tak nesmisel.

Če je možno, mi prosim takoj sporočite, ker se bojim, da bo kolegica s tem zahtevkom padla v še večje težave. Časa je samo še jutri za umaknitev in pravično postopanje davčnega organa.

Hvala in lep pozdrav

Vesna

tina - 21.08.2015 - 07:08

Že drugi stavek postavlja vprašanje :"krajše obdobje v lanskem letu". Slutiti da, da so bile neto plače izplačane, ni pa bilo oddabnih REK obrazcev, kaj pa naprej od tega obdobja ? Na FURS so postali pozorni na anomalijo (predvidevam) in je šlo samo za izogib plačilu prispevkov?

Ko smo mi (naši stranki) dobili poziv za predložitev, smo kot lastni dokument po e-davkih oddali obrazložitev, da zaradi nelikvidnosti plače nisio bile izplačane in ni bilo osnove za oddajo REK obrazcev.

Če je vaša kolegica napisala, da REK obrazcev (kljub izplačilu neto) ni oddala zaradi nelikvidnosti, je to kaznivo dejanje - utaja davkov. Kako se more "dogovoriti z zaposleno delavko", vendar mora vedeti pri svojem delu, da se na tak način likvidnost ne rešuje in krši predpise.

Vesna - 21.08.2015 - 07:16

Dobro jutro, ne Tina zaradi nelikvidnosti tudi neto plače niso bile izplačane in to je bil dogovor med delavko in kolegico. in nikako ni šlo za izogib plačila prispevkov in tudi moja kolegica je samostojna podjetnica preko 30 let in se ji kaj takega v vsej njeni obrtniški karieri ni zgodilo. Vseskozi je normalno plačevala vse obveznosti itd. Je pa res šiviljska stroki, kar pa je javno znano, kakšna stagnacija zaradi gigantov je tu nastala. Samo v toliko.

lp

Vesna - 21.08.2015 - 07:26

... pa še to pojasnilo: dogovorila se je pismeno z zaposleno, da je ne bi prenehalo delovno razmerje za nelikvidnosti, ker je vendarle upala, da se bo stanje v podjetje nekako popravilo. in tu ni ni bilo nobene nepravilnosti , da ne rečem želje po utajah.

Časi so pač taki in, ker smo vsi v istem kolesu, je treba to razumeti. Je pa tudi dokazano, zato se pa vodi knjigovostvo.

lp

Vesna - 21.08.2015 - 10:04

... če je možno , g. Franja, bi želela odgovor. Hvala in lep dan...................

Pozdrav Vesna

00 - 21.08.2015 - 10:20

Ne znam svetovati, komentar pa samo : ne smola - groza!!!

Kafka bi imel še dosti za pisati...

 

PS Za sodobne Kafke: Seveda priporočeno pomeni samo potrdilo o oddaji kuverte - samo če bi bila prazna ali notri le prazen papir, bi moral prejemnik to  komisijsko " dati na zapisnik"...!

Vesna - 21.08.2015 - 10:40

... hvala 00......in to pomeni, kaj? mislim, da prav razmišljam, kaj bi pa ti naredil v tem primeru, lepo prosim...?, ker je to početje res groza in se pregovori danes nadaljujejo .. v poniževalni smeri davkoplačevalke..

lp

anelija - 21.08.2015 - 13:24

Kolikor vem, na pošti priporočene pošiljke tehtajo in je na etiketi tudi navedena teža. Teža prazne kuverte in če je v njej še kakšen list, pa je seveda različna...

Gorazd M. - 24.08.2015 - 12:52

Predlagam vam, da v bodoče v izogib takšnim situacijam vedno pošiljajte takšno pošto priporočeno s povratnico.

Vesna - 24.08.2015 - 12:56

....Gorazd, če ste v celoti prebral o situaciji, ki jo opisujem, ste lahko zasledil, da je bilo poslano s povratnico, vendar, sem po nesreči založila Potrdilo, imela pa sem Račun o plačilu Priporočene pošiljke, 

in smo na podlagi poizvednice na pošti  to tudi našli... naprej pa veste, lep pozdrav

Vesna - 24.08.2015 - 16:09

... in epilog?.............. mogoče jutri, ker danes je zmanjkalo časa.... upajmo na boljši jutri.. (slučajno delavka, ki dela v glavni pisarni , da bi potrdila prejem pošti na 3.6. je odšla prej domov in tudi sicer dela po 6 ur na

dan.  

lp

PIKA 2 - 24.08.2015 - 17:04

Če ste poslali pošto s povratnico ste morali pripraviti 2 dokumenta: 1x potrdilo o oddani priporočeni pošiljki in 1x roza  kartonček (povratnico), kjer je podpis tistega na Dursu, ki je to pošto sprejel in ga dobite vrnjenega v roku dva do tri dni od oddaje pošiljke.

Od tam naprej ugotavljajte, ali je bilo nekaj v kuverti  ali se je papir izgubil.  Jaz bi  tudi šla na  ugotavljanje teže pošiljke.  Srečno!

 

Mat - 24.08.2015 - 18:41

Vidim, da ko se nekaj z Fursom zalušta, pozabite, da obstaja Pošta, DHL ...........

 

..........ja kot v srednjem veku je NUJNO stopiti na pot , do njihovega vložišča in tam oddati pisarije za njih, ob enem vam na vložišču na vašo kopijo pritisnejo žig o prejemu, da ste točno te liste tam pustili.....

 

Ja je smešno, vendar bolje tako, kot pa potem borba proti mogočnemu sistemu ...... :( .

martina - 25.08.2015 - 11:53

kaj pa lstni dokument v e-davkih?

Vesna - 27.08.2015 - 21:39

..................dokument se je našel in opravičilo tudi.....

lp

Vesna - 28.08.2015 - 14:22

.......in rada bi še dodala, da pri svojih zahtevkih, pri katerih ste prepričani, da ste pravilno ravnali, bodite

vztrajni, ker tudi na FURS- delajo ljudje, ki znajo priznati napake, katere  se pri njihovem delu zgodijo in jih tudi odpravijo. 

Zato kljub vsem neprijetnistim, ki sem jih doživljala tekom te moje "groze" po 00, se določeni vodji javno zahvaljujem za korektnost in klic, s katerim je bilo povedano vse.

Lep dan še naprejj

Vesna