krpan in druščina postani član

Naslov teme: ddv na računu

3197  19.08.2015 - 10:23h / DDV / Avtor: Mojca / 126 / 9

Dobila sem račun za storitve  in na njem obračunan ddv. Ker to podjetje ni v imeniku davčnih zavezancev, sem jih klicala in zahtevala popravek računa ( brez ddv ) . Gospa mi je obrazložila da so vložili vlogo na davčno , ker so presegli prag ,a na davčni so na  dopustu in da bodo obravnavali njihovo vlogo konec meseca. Njihova računovodkinja ( katere številke gsm nisem mogla dobiti, ker bi jo ovirala pri delu) je baje iz velike rač. hiše in jim je rekla da morajo takoj ko presežejo prag obračunavati ddv. Ali ni potrebno prej dobiti odločbo in potem šele začeti z obračunavanjem ddv-ja  ?

Gorazd M. - 19.08.2015 - 10:53

Jaz bi zavrnil račun, ker še niso registrirani za namene ddv in nimajo ID številke za ddv.

jona - 19.08.2015 - 11:24

Če so dosegli prag, morajo delovati kot da so zavezanci. Imajo prav.

lp

Uredništvo - 19.08.2015 - 11:41

Z odločbo postanete identificirani za namene DDV, začeti obračunavati DDV zaradi preseganja praga 50.000,00 pa predstavlja obveznost davčnega zavezanca, ne glede na to, da ni pridobil te odločbe. V pravilniku je določba (sicer zelo površna), ki določa, da mora davčni zavezanec začeti obračunavati najpozneje (torej lahko tudi prej, če sledite nastanku obdavčljivega dogodka in obveznosti obračuna DDV) prvega dne drugega meseca, ki sledi mesecu vložitve vloge. V tem "vmesnem" času (najpozneje zadnji dan naslednjega meseca po vložitvi zahtevka) vam mora davčni organ izdati odločbo (vprašanje - kaj pa če vam ne?).

 

Za dodatne informacije - če imate dostop do DDVpoznavalec.si, glejte naslednje pojasnilo strokovnjaka:

http://www.ddvpoznavalec.si/prikaziClanek/82/2341/clanek.html

 

Veliko več pa izveste v Mali in veliki davčni šoli:

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno

 

? - 19.08.2015 - 14:49

Se strinjam z Gorazdom.

Namreč: kupec lahko uveljavlja odbitek samo, če je račun izdan v skladu s členi 80-84.

Ker pa je kot obvezen podatek predpisana tudi IDŠT, ki je dobavitelj (še) nima, tak račun ne izpolnjuje pogojev za odbitek.

 

Še nekaj: mislim, da se mešajo pojmi : obračunavanje DDV in zaračunavanje DDV :

 

V takem primeru je dobavitelj dolžan obračunati DDV (ga vnesti v obračun DDV), ne sme pa ga zaračunati kupcu, dokler ne dobi IDŠT.

 

Izhod: račun izdati šele po prejemu IDŠT - DDV pa seveda mora obračunati glede na datum dobave.

 

Ali pa izdati račun brez DDV, pa potem izdati popravek računa, upajoč, da bo kupec " šel na roko". Namreč ni dolžan - in če je slučajno mali zavezanec, tega tudi ne bo storil.

 

Najbolj zihr je pa seveda, da tačas ne dobavljajo in naj gredo na dopust - kot si lahko privošči davčna!!!  "a na davčni so na  dopustu in da bodo obravnavali njihovo vlogo konec meseca.")

? - 19.08.2015 - 14:53

Dopolnilo:

Če pa je dobavitelj na račun napisal (lažno) IDŠT, pa je račun potvorjen -"kriva" listina. 

Martin Krpan - 20.08.2015 - 09:09

K "dopolnilu" ?-ja ...

 

Sam v tovrstnih primerih na računu ne bi pisal ID številke za namene DDV, temveč samo davčno številko! Tako, po "občutku" ... (in na podlagi nekih "internih navodil" brdavsov :)).

 

O tem kmalu tudi v novi knjigi, ki bo ugledala luč sveta konec septembra ... V tej knjigi tudi o "anomalijah" brdavsov v povezavi z izdajo ID številke za namene DDV. Tako - informativno - ali veste, da so lahko "sostorilec kaznivega dejanja davčne zatajitve", če vam "neupravičeno" ne dodelijo ID številke za namene DDV, tudi z "idiotskimi" zahtevami za dokazovanje opravljanja dejavnosti :))?

 

 

Martin Krpan - 20.08.2015 - 09:06

Navedeno, kar ste zapisali ne drži (v celoti). Iz mnogih sodb evropskega sodišča izhaja, da je pridobitev identifikaciijske številke samo "formalnost", da lahko nekoga prepoznate, da deluje kot davčni zavezanec. Če boste malce preleteli ZDDV-1, boste našli na več mestih tudi "pojem" ... davčni zavezanec, ki deluje kot tak :). Da preveč ne filozofiram ...

 

Kako bi sam ravnal v takšnem primeru - ODBIJAL bi si DDV, vendar bi zahteval, da mi predložijo dokazilo, da so vložili zahtevek za pridobitev identifikacijske številke za namene DDV (vemo, da se to lahko izpiše na eDavkih). Kot dodatno "jamstvo" pa bi počakal s plačilom zneska obračunanega DDV do takrat, ko bodo pridobili ID številko za namene DDV.

 

http://www.bilans.si/obiscite-nas-na-MOS-2015

? - 20.08.2015 - 12:31

Martin, saj se skoraj strinjava:

"Kot dodatno "jamstvo" pa bi počakal s plačilom zneska obračunanega DDV do takrat, ko bodo pridobili ID številko za namene DDV."

Jaz pa bi zahteval in počakal "ta pravi račun" z IDŠT. (po členu tam nekje okrog 72 mora dobavitelj obračunati DDV po datumu dobave, račun pa lahko izda kasneje...)

Samo jaz (pač ziheraš...) vseeno ne bi odbijal DDV v mesecu, v katerem dobavitelj še nima IDŠT...

vili - 20.08.2015 - 12:40

Martin Krpan, ko pravite, da bi počakal s plačilom zneska obračunanega DDV do takrat, ko bodo pridobili ID številko za namene DDV  - bi ta znesek tudi prijavil v obvezni pobot?