krpan in druščina postani član

Naslov teme: Vračilo regresa

3082  08.08.2015 - 23:06h / Ostalo / Avtor: Teo / 141 / 6

Pozdravljeni,

v začetku leta mi je delodajalec izplačal regres v višini 70% povprečne plače. Sredi leta sem podal sporazumno odpoved, v kateri se je delodajalec zavezal, da do mene nima nikakršnih denarnih zahtevkov. Naknadno se je spomnil, po podpisu in prekinitvi, da żeli, da vrnem del regresa. Hkrati sem sorazmerni del że dobil pri novem delodajalcu, ki pa mi ni obračunal prispevkov od svojega dela, saj je sedaj skupaj regres nad 70%. 

Vprašanja so sledeča:

Ali lahko prejšnji delodajalec sploh zahteva vračilo glede na predhodno sklenjen sporazum, da mu nisem nič dolžan?

Če se dogovoriva za vračilo oz. se ugotovi, da je to nujno, bi želel, da bivši delodajalec to uredi tudi na FURSU, torej, da jih obvesti o mojem vračilu, da bo jasno, da oba regresa s kupaj potem ne presegata 70% plače,da se zmanjša dohodnina.... Je to možno oz. obveza za prejšnjega delodajalca in kako to izvede?

Če prvornemu delodajalcu regresa ne vrnem, kako moram urediti z novim delodajalcem, ki mi je svoj del regresa že izplačal, a ni obračunal prispevkov? Če ne bo želel sedaj popravljati, a sem kot delavec v prekršku?

Vglavnem zmeda, upam, da se bo našla pametna rešitev.

hvala v naprej za predloge.

Teo

00 - 09.08.2015 - 11:07

Sredi leta sem podal sporazumno odpoved, v kateri se je delodajalec zavezal, da do mene nima nikakršnih denarnih zahtevkov.

 

Po rimskem pravu je treba pogodbe izpolnjevati - po balkanskem pa ne -

Kam spadamo?

mici - 09.08.2015 - 16:18

Dolžni ste vrniti preveč izplačan regres. Delodajalec bi vam namreč upravičeno lahko nakazal samo sorazmerni del regresa.

00 - 09.08.2015 - 18:16

Delodajalec bi vam namreč upravičeno lahko nakazal samo sorazmerni del regresa. ??

 

Ni tako:

Takrat  mu je moral nakazati celega; lahko pa bi ob odpovedi zahteval vračilo sorazmernega dela.

Ker je podpisal , da nima nikakršnih denarnih zahtevkov, se je s tem pravici do vračila odpovedal.

Iza - 10.08.2015 - 13:02

Ta je pa malo bosa. Kaj ,če delodajalec  sedaj ugotovi, da mu je dotični povzročil gospodarsko škodo zaradi svojega ravnanja ali opustitve le tega, a mislite , da ne more od njega iztožiti odškodnine, zato,ker je podpisal  gornjo izjavo?

 

anelija - 12.08.2015 - 13:20

To, kar pravi 00, zaradi podpisa verjetno drži. Drži pa tudi to, da je nekdo dolžan nekaj povedati po resnici in ne kar zamolčati. In mislim, da gre tukaj tudi za to, koliko je kdo pošten sam pri sebi.

Predvidevam, da je bila odpoved podana zelo na hitro in takrat se lahko kaj tudi spregleda. Delodajalec vam verjetno ni želel težiti z odpovednim rokom, čeprav bi ga lahko uveljavljal. Poleg tega je predvideval, da boste pri njem celo leto in vam je že v začetku leta izplačal celoten regres - drugje delavci čakajo na regres do konca junija ali pa še dlje. In kot je razumeti, vam je tudi novi delodajalec že na samem začetku izplačal sorazmerni del regresa, čeprav bi lahko čakal do konca leta. Če se vam že zdi, da vam zaradi delodajalčeve izjave ob sporazumni odpovedi ni potrebno ničesar vračati, bi bili lahko pa vsaj toliko pošteni in bi novemu delodajalcu sporočili znesek regresa, ki vam je bil letos že izplačan, da bi vam le-ta lahko obračunal tudi prispevke, ker bi presegli znesek 70% povprečne plače. Kaj boste sedaj storili, je seveda vaša odločitev: vrniti prvotnemu delodajalcu del regresa, ali pa povedati novemu delodajalcu, da ste zamolčali, da vam je bil za letos že izplačan regres v taki in taki višini (in se v tem primeru seveda že takoj na začetku predstaviti kot ne prav pošteni). Vi ste bili tisti, ki ste novemu delodajalcu onemogočili pravilen obračun regresa, seveda če prvotnemu delodajalcu ne boste vrnili sorazmernega dela.

Razčistite torej sam s sabo in naredite tisti, kar je prav.

Teo - 16.08.2015 - 22:03

Ups, ni bilo prav razumljeno. Niç nisem zamolčal, nov delodajalec je spregledal. Vprašanje je bilo zastavljemo ravno in tudi zato, če lahko nov delodajalec popravi za nazaj in kako to narediti. Seveda je prav, da se obračunajo prispevki.