krpan in druščina postani član

Naslov teme: boniteta operativni leasing

3053  05.08.2015 - 11:31h / Ostalo / Avtor: AN:JA / 610 / 3

Po pogodbi o operativnem leasingu smo vzeli v najem osebni avto, ki ga bo zaposleni uporabljal tudi v privatne namene. V pogodbi imamo vrednost avtomobila + DDV, vsak mesec bomo dobivali račun za najem.

Kaj je pravilna osnova za obračun bonitete:  vrednost avta z DDV  ali je to mesečni obrok z DDV? Predvidevam, da je to vrednost avta z DDV iz pogodbe in izračun po znani formuli, kjer se upošteva tudi, če podjetje plačuje tudi gorivo za privatne vožnje.

Hvala za vaše komentarje.

D_Svet - 05.08.2015 - 13:15

Nabavna vrednost z DDV

 

ZDoh-2 43. člen

(2) Če delodajalec zagotovi delojemalcu osebno motorno vozilo za privatne namene, se ne glede na dejansko uporabo vozila za privatne namene in ne glede na način, kako je delodajalec pridobil vozilo, v davčno osnovo delojemalca všteva 1,5% nabavne vrednosti vozila mesečno, za vsak začeti koledarski mesec uporabe vozila. V nabavno vrednost vozila se, ne glede na način pridobitve vozila, všteva davek na dodano vrednost. Nabavna vrednost vozila, ki se upošteva pri izračunu davčne osnove, se v drugem letu zniža za 15% in v naslednjih letih do vključno četrtega leta še vsako leto za 15%, v petem letu se zniža še za 10% in v naslednjih letih do vključno osmega leta še vsako leto za 10%, v vseh naslednjih letih je enaka 10%. Če delojemalec mesečno prevozi manj kot 500 km v privatne namene, se nabavna vrednost, ugotovljena na način določen v prejšnjem stavku, zmanjša za 50%. Če delodajalec zagotovi gorivo za privatno uporabo vozila, se davčna osnova mesečno poveča za 25%. Boniteta se ne ugotavlja v primeru uporabe osebnega vozila zaradi izvajanja ukrepov varovanja, ki jih izvaja policija v skladu z zakonom o policiji.

Avalon - 06.08.2015 - 08:16

Pravilno razmišljate, osnova za izračun bonitete je vrednost avta po pogodbi ( z vključenim DDv seveda ). In potem seveda potrebno upoštevati št. let uporabe, št. prevoženih kilometrov v privat namene ( več kot 500 ali manj kot 500 ) in ali gorivo plačuje delodajalec ali ne. Vsekakor pa mora uporabnik avtomobila voditi evidenco o prevoženih kilometrih v privat in službene namene.

? - 06.08.2015 - 08:23

 

Vsekakor ?? pa mora uporabnik avtomobila voditi evidenco o prevoženih kilometrih v privat in službene namene.

 

Tega ni treba, če je nad 500 km.