krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zahtevek za oprostitev davka od drugih dohodkov

2996  29.07.2015 - 14:07h / Dohodnina / Avtor: Tabi / 106 / 1

Pozdravljeni.

Nerezidentu – fizična oseba, ki je hkrati poslovni partner smo plačali nočitev v SLO. Zdaj moramo obračunati boniteto in plačati dohodnino od drugih dohodkov. Na podlagi mednarodne konvencije bi torej za to fizično osebo lahko uveljavljali oprostitev plačila dohodnine na podlagi KIDO postopka. Ker to delam prvič me zanima, če je kdo izmed vas že imel takšen primer in če FURS sploh prizna?

Mat - 30.07.2015 - 13:00

Ne vem če le preveč ne komplicirate. Če ste poslovnega partnerja vi povabili na vaš interes, na bodoče poslovno potovanje in se je odzval, se meni zdi povsem upravičeno, da je najmanj upravičeno povračilo stroškov, če ne kaj več in to vsekakor brez kakih samoobdavčitev ali akontacij dohodnine, saj gre za poslovno povsem upravičene stroške. 

 

Povem obratno situacijo, se nam je že večkrat zgodilo, da nas tujci povabijo na kak prodajni seminar za njihove izdelke, katerega se moramo, kot njihov partner jasno udeležiti, še nikoli nas nihče ni vprašal po kakih davčnih številkah in navadno poleg plačila vseh stroškov, ki jih imamo sami vsilijo še dnevnice ( navadno zavrnemo njihovo izplačilo)  in jih plačajo v gotovini, tako, da je navadno edini strošek naše strani prihod do njih, smo pa tudi že imeli, da so krili stroške letala. 

 

Tako, da če je šlo za turizem, da je ta partner npr bil pri vas 2 dni na predavanju nato pa še 5 dni na turizmu, potem je za teh 5 dni vsekakor treba obračunati bonitete, sicer pa menim, da nikakor ne.    Naj še ostali podajo mnenje.