krpan in druščina postani član

Naslov teme: Davčni vodnik za s.p FURS 2015 "cena " računovodstva

2986  29.07.2015 - 09:50h / Ostalo / Avtor: Zmeda / 166 / 16

Spoštovani  samostojni računovodje,

Preberite si kakšna naj bi bila cena računovodstva  po davčnem vodniku za fizične osebe, ki opravljajo dejavnost 2015. Izdajatelj FURS.

Pozdrav.

Martin Krpan - 29.07.2015 - 10:06

Dajte link, pa bo(mo)do brali :)

Sabina V - 29.07.2015 - 13:06

http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Dohodnina/Dohodek_iz_dejavnosti/Opis/DAVCNI_VODNIK_2015.pdf

mimogrede - 29.07.2015 - 10:07

dajte si z vaše strani navedeni vodnik še enkrat natančno prebrati

 

Za samostojne podjetnike z majhnim številom knjiženih računov (brez zaposlenih, z že vključenim letnim poročilom) je mesečna cena od 30 do 40 evrov (vir: Finance, 7. 5. 2015).

 

 

Finance pa navajajo samo tisto, kar se dogaja na trgu, tj. cenovni dumping, ki smo si ga sami skuhali/ga dopustili.

Sabina V - 29.07.2015 - 12:49

Ja in to kar so dale Finance je podatek ki ga imajo stranke. Računovodske tarife nimajo. Finance marsikaj napišejo in zavajajo marsikoga. Pred letom ali dvema so v Mojih Financah pisali kako poceni so hiše. Seveda so takrat reagirali oglaševalci in so morali članek popraviti, dopolniti. Ker so navajali cene ki niti slučajno niso realne.

In očitno so tudi pri računovodskih cenah tako. Zato bi morale biti tarife javne. Tako kot ima obrtna zbornica za svoje sekcije.

Ja seveda ni veliko dela, če je podjetje urejeno. Ampak je pa potrebno znanje je potrebna oprema, in to stane. Imaš majhni s.p. ga moraš 10x spomniti da ti naj pošje dokumentacijo da boš poknjižil, in še je tega.

 

silba - 29.07.2015 - 11:03

Koliko ur dela pa je vloženega mesečno v takega podjetnika? V kolikor je urejen, trimesečni zavezanec (to sem jaz) preverjeno ne veliko. Na svojem računovodskem servisu sem po 15-ih letih prvič spila kavo tik pred zaključkom poslovnega leta (5. januarja 2015). Ker smo podatke potrebovali za banko, sem počakala, da so sknjižili tri mesece in predno sem prišla domov (25 minut) so bili izkazi na mojem računalniku. Cena 75 evrov mesečno vključuje tudi obračun plač za dve osebi.Po mojem mnenju storitev dbro plačana.

Sama nimama operativnih izkušenj v računovodskem servisu, vendar pa sem imela priliko sodelovati z nekaterimi večjimi. V enem izmed njih so imeli osebo, ki je sprejemala dokumentacijo. Te ure so se strankam na računu posebej prikazovale. To delo lahko opravlja študent, ki s epripravlja za delo v računovodskem servisu - potrebna je rutina, natančnost, znati poslušati, strpnost. Verjemite mi, da je  servis v tem delu zelo dobro zaslužil. Nekateri naročniki rabijo terapijo ob sprejemu dokumentacije - zakaj jim je ne bi dali.  Stranke so bile končno vesele, ker so lahko dokumentacijo brez slabe vesti prinesle v 'vrečki' in  je bilo to za njih ceneje, kot pa da to sami počno. Knjigovodstvo pa se začne z urejenimi knjigovodskimi listinami. Od tu naprej je tarifa.  

To da se dela vse praznike so servisi krivi sami. V pogodbo penale za prepozno dostavljeno dokumentacijo, pa bo.  Stranke, ki stalno zamujajo bodo odšle ali pa se uredile. Oboje je dobro za izvajalce storitev.

pika - 29.07.2015 - 14:56

O, Silba, kako si se lepo razpisala..... Verjetno si marsikomu dvignila pritisk s tvojim pametovanjem. Seveda, zaračunaj penale vsem po vrsti......IN SE VPIŠI NA ZAVOD ZA ZAPOSLOVANJE, ker ne boš imela več strank in ne dela.

valat - 30.07.2015 - 06:47

Odlična načela - žal v praksi ne deluje. Bi bilo pa odlično, če bi.

 

Lep pozdrav!

JEJA - 30.07.2015 - 08:50

Ga. Silva prosim Vas pomagajte mi  z nasvetom in kako bi vi ravnali?. Stranka je več krat pisno in ustno obveščena, da mora dostaviti dokumentacijo za DDV, vendar do danes 30.07.2015 tega ni storila. Zadnjič je dostavila dokumentacijo 15.03.2015. Jutri  je zadnji dan za oddajo obrazca za DDV!  Kaj se bo zgodilo če dokumentacijo ne prinese ali če bodo motnje na e davki in ne bo možnosti oddati obrazca? Kako to urediti? Mislim, da ni potrebno govoriti čez računovodske servise glede cene  vendar je potrebno tudi stranke opozarjati! Za stranke je pomembno, da čim manj plačajo in, da je poslovni izid pozitivna 0 ampak ko pride do inšpekcijskega pregleda je za vse računovodski servis kriv!

Glede računovodske tarife tudi če bi bile javno objavljene ih nobeden ne spoštuje!

 

 

JEJA - 30.07.2015 - 08:50

Ga. Silva prosim Vas pomagajte mi  z nasvetom in kako bi vi ravnali?. Stranka je več krat pisno in ustno obveščena, da mora dostaviti dokumentacijo za DDV, vendar do danes 30.07.2015 tega ni storila. Zadnjič je dostavila dokumentacijo 15.03.2015. Jutri  je zadnji dan za oddajo obrazca za DDV!  Kaj se bo zgodilo če dokumentacijo ne prinese ali če bodo motnje na e davki in ne bo možnosti oddati obrazca? Kako to urediti? Mislim, da ni potrebno govoriti čez računovodske servise glede cene  vendar je potrebno tudi stranke opozarjati! Za stranke je pomembno, da čim manj plačajo in, da je poslovni izid pozitivna 0 ampak ko pride do inšpekcijskega pregleda je za vse računovodski servis kriv!

Glede računovodske tarife tudi če bi bile javno objavljene ih nobeden ne spoštuje!

 

 

JEJA - 30.07.2015 - 09:17

Ga. Silba, opravičujem se, da sem naredila  dakktilografsko napako in napisa Silva namesto Silba.

marta - 30.07.2015 - 09:34

ko pride do inšpekcijskega pregleda je za vse računovodski servis kriv!  ??

 

Oddaj obrazec s samimi nulami, ker dokumentacije stranka ni dostavila, pa si svojo obveznost izpolnila - morebitna globa pade na stranko in je ne more izterjati od tebe.

jože - 30.07.2015 - 13:36

Rčunovodska tarifa je javna listina in osnova za računovodsko delo tako, kot je odvetniška tarifa za odvetnike. O čem sanjarijo v Financah pa je stvar njihoveha novinarja, ki želi pospešiti prodajo tega časopisa. Računovodje, glavo po konci in odločno v napad.

tina - 03.08.2015 - 06:50

Pri vsem navajate samo delo s knjiženjem. Kaj pa  tekoče spremljanje predpisov, izobraževanje in seznanjanje strank s predpisi, svetovanje itd... To delo pa naj bo zastonj ?  To je potrebno, če želite, da je vse vodeno tako, da inšpektor ob prihodu ne bo imel kaj sankcionirati. Pa tudi za vaše optimalno poslovanje. Ali tako, kot mi je nekoč rekla ena od že" bivših" strank, ko je želela kalkulacijo cene - to pa mene nič ne briga.

Če je pa to samo stvar računovodje in ne sestava cene, potem pa najemite za vodenje nekoga, ki mu predpisi niso mar in bo vse zelo, zelo enostavno. Me zanima, če bi najeli za popravilo vašega avtomobila nekoga, ki ni seznanjen z novostmi v tehniki.....

liljana - 03.08.2015 - 08:59

Vroča in občutljiva tema. Seveda bo podjetnik zagovarjal stališče da so računovoski servisi ''preragi'' in kontra računovodski servisi da niso dovolj plačani za svoje opravljeno delo. Po mojem mnenju moremo najprej ločiti dve stvari:

- računovoski servisi ali s.p. - ki so odprli podjetje ali s.p., ker pač na borzi ni bilo dela za njih in so bili prisiljeni poiskati kakršnokoli že delo (in kaj je lažje kot odpreti s.p. in ''malo knjižiti'')

- in kvalitetni računovski servisi ali s.p., ki dnevno spremljajo zakonodajo, se izobražujejo in se zavedajo vseh odgovornisti, ki jih imajo s prevzemom tega poklica. 

Ker ta poklic ni reguliran in lahko vsak dela na tem področju  se bo žal še naprej dogajalo to, da bodo tisti izmed naštetih v prvi skupini zbijali cene in slabšali kvaliteto res dobrih računovodskih servisov.

Silba - če je bilo polletno poročilo v manj kot 25 minutah pripraljeno - bi se jaz na vašem mestu malo zamislila. No ne rečem če jim morda že prej namigneš da potrebuješ to poročilo in vse pripravijo in potem res vnesejo še samo manjkajočo dokumentacijo. 

Če primerjamo cene knjigovodskih servisov s cenami revizijskih hiš - kaj se zgodi? Ker tega ne more počet vsak lahko imajo takšne cene in jih vsak sprejme takšne kot so. Računovdski servis pa vsak vidi kot nek strošek - kar pa ni prav...računovodski servis ti daje informacije o stanju podjetja - ker večnimo jih nima pojma kje sploh so - zaradi tega ker se posvečajo svojemu delu in vso skrb prepustijo nam. Poleg teh bilanc že vsaka banka in leasing hiša želi imeti izpolnjenih kup tabel - vsake tabele so različne - dolge po 5-10 strani (tega ni nikjer vključenega v ceni). Fiksno bi moral obstajati cenik pa še določeno bi moralo biti enako kot za revizorje, da lahko delo računoodje opravlja samo tisti, ki ima za to priobljeno licenco ali certifikat, ki ga je potrebno obnavljati. 

Samo - 04.08.2015 - 11:25

A 30e na mesec? :) ..kake majo to, res...sE PRAV, ČE DELAM SAM: če bi hotel imeti 560€ plače, plačane prispevke 320e, mobitel 50e in malo najemnno 300e + stroške komunale interneta in elektrike okoli 100e, če plačujem še pogodbo za software in še kaj, bi rabil 50 takih strank :) Fantje in punce, ne se dat sprovocirat..:)

J.G. - 19.10.2015 - 21:10

Šele danes sem našla to temo.

Računovodska tarifa je bila že 2014 umaknjena iz spletne strani Zbornice RS.

 

Ureditev dejavnosti. Nujno.