krpan in druščina postani član

Naslov teme: Različni obračuni avtorskega honorarja na racunovodja.com?

2972  28.07.2015 - 08:12h / Drugi davki in takse / Avtor: Podloznik / 167 / 18

Ali mi lahko nekdo pojasni v čem je razlika med:

http://www.racunovodja.com/izracuni/avt_hon.asp

in https://www.racunovodja.com/Izracuni/2015/AvtorskiHonorarPo18Clenu

Po prvi različici od bruto zneska 100€ - 10% zmanjšanje osnove = 90€ -25% davek = neto izplačilo: 77,50€.

Po drugem načinu pa so odbitju 10% zmanjšanje osnove obračunani še PIZ in ZZ, in nato še na bruto PIZ in ZZ.

Neto izplačilo 61,11€, pri čemer je potem "bruto-bruto" 109,38€.

Najlepša hvala.

Martin Krpan - 28.07.2015 - 08:35

Podložnik, malo je "nekulturno" tukaj spraševati o nečem, kar lahko opravite pri nas :). Verjetno imajo kakšen info, pa jih povprašajte :)).

 

V bistvu je nastavitev še več, če bi malce pogledali našo rubriko RAČUNAJMO NA PRSTE (na prvi strani je eno izmed glavni poglavij, ali pa v klepetalnici glejte spodaj) - link http://www.davkoplacevalci.com/racunajmo-na-prste

 

Za avtorski honorar pa je lahko še več nastavitev (če to veš :)), lahko se pozabavate na tej povezavi :) http://www.davkoplacevalci.com/racunajmo-na-prste/obracun-avtorskega-honorarja

Podloznik - 28.07.2015 - 10:05

Se opravičujem... žal google vrže ven prej racunovodja.com.

Se pa z AH že dolgo nisem srečal, računovodkinja je na dopustu, pa bi rad avtorju dal pravilno informacijo.

Podloznik - 28.07.2015 - 10:09

No, saj računate tudi vi enako, kot računovdski portal :-)))

Mene zanima, kdaj in kako se uporabljajo te nastavitve in različni obračuni?

Če ni preveč za pisati, se priporočam za razlago.

Imam pa dva primera:

1. avtorski honorar za programiranje (zaključeni programski modul). Izvajalec je sicer redno zaposlen v drugem podjetju, ki nima nobenih povezav z našim

2. avtorski honorar za oblikovanje prospektov. Izvajalec je nezaposlen, nima s.p., nima študentskega status.

Lahko navedete le link do zakonov, pa bom poskušal sam razvozlati.

Martin Krpan - 28.07.2015 - 14:30

Saj vem, da ste hoteli zapisati, da tam računajo, kot se izračuna pri nas :) (ja, mnogi so ... :)).

 

Ker pa sem malo užaljen (ha ha ha, dober izgovor, a ne - ker se z navedeno tematiko osebno ne ukvarjam), vam pa lahko ponudim 73 strani branja, kjer boste našli tudi odgovor na to, kar vas muči :).

 

Glejte povezavo (seveda, če ste član superdavki.com) http://www.superdavki.com/article/11477/ref_cat/83

Podloznik - 28.07.2015 - 16:23

Nisem član superdavkov, kot kaže bom moral počakati, da se računovodkinja vrne.

Hvala za vaš čas, čeprav... 

Moje mnenje - 28.07.2015 - 14:37

Novi obračuni se uporabljajo že od 1.2. 2014 - odvisno je namreč od statusa tistega, ki prejme AH.

(zaposlen, upokojen, nezaposlen.....) Rabite namreč izjavo, kakšen je status prejemnika AH in tako

nato tudi sledi obračun AH, prijava na ZZZS ....

 

Je zadeva dokaj kompleksna, sicer pa brskajte po netu in vam bo vse jara kača enkrat že jasna.

Podloznik - 28.07.2015 - 16:21

Bom očitno počakal, da se računovodkinja vrne iz dopusta, ker mi nihče ni pripravljen konkretno odgovoriti.

00 - 28.07.2015 - 19:39

navedena debata je spet dokazala, da so neodgovorne tiste računovodkinje, ki gredo na dopust...

Podloznik - 29.07.2015 - 08:05

Ah ne, to pa sploh ni res.

Navedena debata je pokazala, da so naši predpisi tako zakoplicirani, da je potrebno prebrati 73 strani zato, da bi lahko izračunal avtorski honorar. In teh 73 strani bi moral še dodatno plačati.

Ob tem naj povem še to, da sem prve programe za obračun AH pisal že pred 30 leti, ko so se posebej obračunavali avtorski honorarji, umetniška dela, intelektualne storitve in še nekaj (vem,da so bili štirje načini).

Tudi zato smo manj učinkoviti, kot bi sicer lahko bili. V našem konkretnem primeru bomo s projektom začeli kakšnih 10-14 dni kasneje, ker jaz želim,da je obračun sestavni del pogodbe.

Sem pa pričakoval, da bom na tem forumu dobil konkreten nasvet, ampak sem se pač zmotil.

bravo - 29.07.2015 - 08:31

Podložnik, lepo si napisal! Žal ti ne znam odgovorit, ker nisem AH obračunavala že dolgo. Za Krpana pa bi bilo mnogo bolje, da bi odgovore kakršne ti je natrosil, obdržal zase. Na tak, vsiljiv in neprijazen način, dragi Krpan, se NE prodaja svojih storitev. Še posebej ne nekomu, za katerega se na daleč vidi, da ni iz "računovodskih" vod.

Martin Krpan - 29.07.2015 - 09:18

Ker živimo v demokraciji in ker ste tudi vi tukaj dobrodošli gost, se seveda lahko vedno "skašljate" :) v še znosnih okvirih.

 

Krpan (to sem jaz :)) je odgovoril Podložniku, da se s tem področjem ne ukvarja profesionalno in odgovora ne ve "iz glave". Si pa je Krpan vzel 3 minute časa in poiskal gradivo iz seminarja, ki je vsem članom SUPERDAVKOV dostopna. Mnogi, ki so tudi naši člani na superdavkih, tukaj postavljajo vprašanja, kliknejo na naš priporočeni link ... in - hej - dobili so odgovor.

 

Ko bo pa "Bravo" (res, bravo :)) na tem forumu toliko soli BREZPLAČNO trosil, kot jo Krpan s svojo ekipo, pa lahko poda kakšno bolj ... konstruktivno kritiko.

 

Naš način je topel, eleganten, tržno priporočljiv ... :)), nikomur ne zvijamo rok, ga silimo, se delamo norca iz njega itd.  Zato tudi vam priporočam (če še niste član), postanite naš član, tudi "laiki" si lahko tam poiščejo ustrezne davčne informacije. S klikom ali dvema do želenih informacij se običajno poplača strošek letne naročnine :)).

 

Čeprav ste tukaj gost, Bravo, ki je dobrodošel, pa vam bom vseeno dal link, ki je primeren za vas :)) http://www.davkoplacevalci.com/davcni-klepet/bonton

jože - 29.07.2015 - 08:48

lep začetek dneva z obmetavanjem! LP

vili - 29.07.2015 - 09:37

Bom očitno počakal, da se računovodkinja vrne iz dopusta, ker mi nihče ni pripravljen konkretno odgovoriti.

 

Si prepričan, da ona obvlada? Da je prebrala tistih 73 strani? Poročaj!

Martin Krpan - 29.07.2015 - 10:13

Vili, ni treba prebrati 73. strani. Lahko samo dva, tri člene iz zakonodaje :). Ali stran in pol do dve strani v navedenem gradivu ...

 

P.S. V tistih 73 straneh pa še piše marsikaj drugega ... kar mnogim ne bi "škodilo" prebrati :)). Tudi jaz z velikim pričakovanjem čakam na odgovor, da bom tudi jaz razumel vse te šmentane nastavitve :).

 

"Bemti", kakšen nekulturen folk je tu gor :), ki noče na VSAKO vprašanje podati 100% odgovora in se potem še "zahvalit" za postavljena vprašanja. Zato vsem "nekulturnim" še enkrat podajam naslednji link http://www.davkoplacevalci.com/davcni-klepet/bonton

Tekst na tem linku nima 73 strani :))), zadostuje že branje zadnjega odstavka ...

Podloznik - 29.07.2015 - 10:39

Vili: bom poročal, kar me bo naučila. Zaenkrat samo ugotavljam, da je obračun honorarja odvisen od statusa prejemnika (redno zaposlen, brezposeln, študent, upokojenec). Pri tem mi je nelogično, da se recimo brezposlenemu NE obračuna PIZ in ZZ - ravno njim bi se moralo to obračunati. Tako pa tistim, ki so zaposleni obračuna dvakrat (prvič pri redni plači, drugič pa še pri AH).

Kot razumem, bomo brezposelnemu oblikovalcu obračunali samo akontacijo dohodnine 25% od bruto zneska zmanjšan za 10% norminarnih stroškov.

Programerju pa še PIZ (15%) in ZZ (6,36%) iz DOH in potem še PIZ 8,85 na DOH in 0,53% za poškodbe.

Sicer nisem 100%, zato bom res počakal računovodkinjo.

@Martin Krpan: forum razumem kot prostor za medsebojno pomoč. Če je kdo pač pripravljen deliti svoje mnenje in izkušnje. V nasprotnem primeru bi pač lahko pod vsako vprašanje napisali zadnji odstavek vašega "bontona". 

Tudi sam sem že napisal kar nekaj nasvetov in nisem nikogar usmerjal k specialistom, ampak sem se poskusil razložiti po najboljših močeh. Tudi na tem forumu.

Vi me sprva niste usmerili na zakon, ampak na "73 strani", sedaj pravite, da zadošča prebrati dva, tri člene iz zakonodaje. In trdim, da s samo tremi členi ne pridem skozi...

Ne razumem pa vašega cinizma o "zahvaljevanju" in "nekulturnem folku"...

Martin Krpan - 29.07.2015 - 10:47

Dragi "Podložnik", vem, da se večkrat tukaj pojavljate in pomagate po svojih najboljših močeh :).

 

Kar pa sem zapisal, podrobno preberite še enkrat, da ne bo dezinformacij (ali pa cinizma itd.):

- zapisal sem, da odgovora na vaše vprašanje NE VEM (iz glave) in sem vas glede na moje trenutne "zmožnosti" - usmeril ...;

- glede nekulturnega folka - še enkrat preberite cel stavek - "cinično" sem kot "nekulturni folk" imenoval kar samega sebe :)),ker ne odgovorim na vsako vprašanje ... - in zato toliko neke brezvezne kritike s strani drugih (ne vas!), zakaj ne odgovarjamo in delamo neko "nasilno reklamo" :).

 

Dragi moji, predvsem pa "drage moje" :) - TOLE JE KLEPETALNICA! Zato pač včasih, ko nekateri brez veze hudujejo, modrujejo, pametujejo ... pač prilepim (zraven reklame :)) še link za bonton!

"

P.S. Dragi podložnik, pišite mi na info@bilans.si, pa vam bom "73 strani" v PDF poslal po mailu. BREZPLAČNO :). Ampak samo vam, da se ne bo zdaj kar "usulo" mailov :)).

Podloznik - 29.07.2015 - 12:44

Hvala za ponudbo, ampak nimam časa za 73 strani ;-)

Kot rečeno, bom počakal, da se računovodkinja vrne iz dopusta.

Se pa oglasim na celjskem sejmu, ker me zanimajo tista "navodila za elektronske račune", ki jih omenjate v sosednji diskusij.

Martin Krpan - 29.07.2015 - 20:32

Pazite na terminologijo - gre za POJASNILA in ne za navodila :)). In niso na mojem zelniku zrasla, so jih spisali "organi Unije" :).

 

Dobrodošli. Na celjskem sejmu :).