krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ure dela

2894  20.07.2015 - 06:38h / Drugi davki in takse / Avtor: Pia / 63 / 3

Naš delovni čas je od 7 do 15. Delavci so prišli na delovno mesto ob 6., da so naložili opremo,orodja in material (cca 30min). Potem so se 1,5 ure vozili do stranke. Z delom pri stranki so tako pričeli ob 9.uri.  Končali so ob 15.30 uri in se vrnili na sedež ob 17.uri. Kako bi vi upoštevali pri obračunu te ure izven del.časa, da bo pravilno s  strani zakona in pošteno do delavca?

Sabina V - 20.07.2015 - 15:13

To je vedno neka siva cona. nikoli se ne želi nihče okoli tega razjasniti.

Je pa bilo pred leti neko mnenje pa se ne spomnim katere inštitucije glede službene poti in nadur. In je bilo napisano v smislu, da se za nadure šteje samo tisti del ko so res delali več kot 8 ur ne pa tudi pot tja in nazaj.

Moje mnenje glupo ampak tako je bilo podano.

Ne vem pa zakaj se potem dnevnica šteje od ure ko gre nekdo na sl. pot pa do ure ko se vrne.

Še večja težava nastane ko gre nekdo res na dolgo službeno pot kjer je na poti, avto, letališče,.. po 7 ur in več. Kaj pa v takem primeru. Če greš na letalo ob 7ih zjutraj in tisti dan nič ne delaš se ti normalno šteje kot redno delo, če pa greš na letalo ob 15ih, po končanju dela v pisarni, ali kjerkoli pa prides domov ob 22ih pa se ti ta čas ne šteje kot delo oz. nadure.

 

Predlagam notranje akte kako to obravnavate in se potem tega držite.

00 - 20.07.2015 - 16:05

Se strinjam s Sabino, da je omenjeno stališče "glupo".

Po mojem gre v delovne ure ves čas, ko je delavec "na razpolago" "izkoriščevalcu" - pa naj le-ta poskrbi, da bolj čimbolj efektno uporabljen.

 

Drugi primer pa je prav temnosiva cona. Zagotovo ne gre v delovne ure čas prenočevanja, vprašanje pa je, kaj je s čakanjem med eno in drugo delovno obvezo - če ima možnost, da gre lahko tačas (kot da bi bil doma!!!) na rekreacijo, v kino ali si ogleda muzej, bi težko rekli, da dela...

tina - 21.07.2015 - 06:14

Verjetno imajo ti zaposleni  tako delo v svoji pogodbi- terensko delo. Če so material naložili v službeni avto , so po napisanih podatkih delali od 6 ure do 17 ure. Če pa so šli s privatnim avtomobilom, pa imajo potni nalog in dobijo stroške povrnjene in ker je po pogodbi terensko delo, se šteje enako.

 

Pri neterenskem delu pa še nikdar nismo šteli dela po urah, ko je zaposleni  na službeni poti.