krpan in druščina postani član

Naslov teme: osebni stečaj

2737  01.07.2015 - 07:44h / Dohodnina / Avtor: Pia / 203 / 5

Lastnik d.o.o. je v osebnem stečaju. Kaj pomeni, da je tudi njegovo podjetje v stečajni masi. Kaj se sedaj dogaja s podjetjem.

Yacka - 01.07.2015 - 10:00

Njegov lastniški delež je del stečajne mase.

Prva Brina - 01.07.2015 - 11:30

S podjetjem se ne dogaja nič. Morda bo dobilo novega lastnika.

Lp

00 - 01.07.2015 - 13:34

... se najbrž res "S podjetjem ne dogaja prav nič..", ker lastnik-direktor nima interesa, da bi še kaj delal

Maja777 - 02.07.2015 - 08:17

Glede na to, da so osebni stečaji moje področje, bom odgovorila na podlagi izkušenj, ki jih imam s podjetniki (lastniki gospodarskih družb), ki naredijo osebni stečaj:

1. Za osebni stečaj se odloči oseba sama, po tehtnem premisleku. Pred osebnim stečajem je dobro seznanjena s tem, kaj se bo "zgodilo" z njegovim premoženjem (tudi z deležem v gospodarski družbi)

2. Lastniki podjetij, ki niso zadolžena in katere želijo še naprej upravljati ter poslovati, pred osebnim stečajem svoj delež v podjetju prodajo ali kako drugače rešijo podjetje pred pričetkom postopka osebnega stečaja

3. Lastniki zadolženih podjetij, katera so jim breme, pa ostanejo lastniki teh podjetij. Stečajni upravitelj da oceniti podjetje in s tem vrednost deleža družbenika (lastnika). Če ima delež vrednost, se delež proda, podjetje dobi novega lastnika. Če podjetja ne bo mogel prodati, bo nad podjetjem razpisal stečaj. V večini primerov (ali v vseh), se pred osebnim stečajem lastniki ne odločijo za rešitev podjetja s prodajo svojega deleža zato, ker so podjetja tako zadolžena, da nimajo premoženja da bi pokrili stroške stečajnega postopka, kar pomeni, da gre posledično podjetje v izbris in v primeru izbrisa lagko upniki podjetja še 2 leti po izbrisu terjajo od lastnika vse svoje terjatve, kar pa jim z manevrom osebnega stečaja lastnik "onemogoči".

Lahko, da bo lastnik vašega podjetja pričel opravljati enako dejavnost preko drugega podjetja, katerega lastnik bo seveda druga oseba in ne rabite skrbeti, večnoma podjetniki ne vržejo tako zlepa puške v koruzo. Predlagala bi tudi, da se obrnete še na stečajnega upravitelja lastnika podjetja ter ga povprašate kakšen ima izdelan načrt.

jože - 06.07.2015 - 08:12

Samo toliko, stečajni upravitelj je imenovan s sklepom sodišča o uvedbi stečaja nad družbo. Torej stečaj poteka, v kolikor je stečajne mase za poplačilo upnikov, se morebitni ostanek mase sorazmerno razdeli med lastnike. Teh primerov ni saj običajno ostaja stečajna masa za poplačilo le 10%  terjatev upnikov, sicer bi bila predlagana likvidacija družbe.