krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ogorčen avtoprevoznik

2508  08.06.2015 - 13:32h / Ostalo / Avtor: BOŠTJAN / 230 / 44

Sem samostojni podjetnik s.p., ukvarjam se z prevozom blaga po Sloveniji-avtoprevoznik.

Podjetnik sem že od leta 1995 in dosedaj še nisem dobil nobene kazni, vse davke plačujem raje pred rokom, kot da bi zamudil kakšen dan, plače so redne..itd, skratka vzoren podjetnik, se mi zdi.

Prav zaradi tega me je država nagradila in me vzpodbudila še za vnaprej, da naj ostanem vzoren.

Zgodilo se je pred tremi meseci na soboto, ko me je moj zaposleni poklical zgodaj zjutraj, češ, da je zbolel in ne more na šiht, jaz pa sem imel pod nujno dostavo robe v Celje za dva kombija.

Zato sem poklical brata, če mi naredi uslugo in pelje namesto zaposlenega.Brat mi je šel na roke in odpeljaj kombija, kmalu po nekaj minutah naju je ustavila inšpekcija za delo v Blagovici in seveda popisala ter naju tretirala kot največja kriminalca, ker je BRAT delal na črno, kljub najini razlagi, da pelje brezplačno.....

Vem, da se to ne sme, ampak v danem trenutku nisem imel boljše rešitve, saj v nasprotnem primeru, če ne bi dostavil robe, bi naročnik enostavno poklical drugega in jaz bi ostal brez nadaljnega posla....

V glavnem danes dobim pošto iz Inšprktorata Brežice z kaznijo 5.000 eur!

Enostavno ne vem, kaj naj storim, za mene je to ogromno denarja, ki ga v danem trenutku nimam, pritožbe pa ne upoštevajo.

Ali imate kakšen pameten nasvet, da bi dobil manjšo kazen ali kakorkoli drugega?

mimogrede - 08.06.2015 - 17:49

možnosti:

1. koristiti plačilo "polovičke" - Zakon o prekrških-ZP-1 določa da če plačate v roku 8 dni po pravnomočnosti izrečene odločbe da lahko plačate samo 1/2 izrečene globe

2. zaprosite za plačilo na obroke  - Zakon o prekrških-ZP-1 določa da se lahko zaprosi za obročno plačilo globe v max. 12 obrokih

3. vložite zahtevo za sodno varstvo - Zakon o prekrških-ZP-1 določa da lahko v 8 dnevih po vročitvi odločbe o prekršku oz. plačilnega naloga vložite zahtevo za sodno varstvo - če z varstvom uspete potem ste "zmagali", če pa izgubite pa pač morate plačati globo (vmes imate čas da denar prišaprate) + sodno takso (če se prav spomnim je v sodnem varstvu o prekrških taksa pavšalno določena na 25 EUR )

vsekakor pa v primeru odločitve za možnost 3 igrati na naslednje karte iz Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno (ZPDZC-1):

a) če je globa bila izrečena iz razloga ker je brat delal na črno:


7. člen

(dejavnosti in dela, ki niso delo ali zaposlovanje na črno)

(1) Ne glede na določbe 3. člena tega zakona za delo na črno ne štejejo:

-        [...]

-        sorodstvena pomoč,

-        [...]


9. člen

(sorodstvena pomoč)

Za sorodstveno pomoč se šteje brezplačno opravljanje del in storitev, kadar jih posameznik opravlja za zakonca ali osebo, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, partnerja v registrirani istospolni skupnosti ali za osebe, s katerimi je v sorodstvu v ravni vrsti ali stranski vrsti do vštetega tretjega kolena ter v sorodstvu po svaštvu do vštetega drugega kolena.


b) če je globa bila izrečena iz razloga ker ste vi zaposlovali na črno (glede na z vaše strani napisano mislim da je "to to"):

7. člen

(dejavnosti in dela, ki niso delo ali zaposlovanje na črno)

(2) Ne glede na določbe 5. člena tega zakona se za zaposlovanje na črno ne štejejo:

-        kratkotrajno delo,

- [...]

17. člen

(kratkotrajno delo)

(1) Za kratkotrajno delo se šteje brezplačno opravljanje dela v mikrodružbi ali zavodu z najmanj enim in največ 10 zaposlenimi ali pri samozaposleni osebi z največ 10 zaposlenimi, kadar ga opravljajo:

-        zakonec ali zunajzakonski partner ali partner v registrirani istospolni skupnosti lastnika ali solastnika mikrodružbe ali zavoda ali samozaposlene osebe,

-        zakonec ali zunajzakonski partner ali partner v registrirani istospolni skupnosti enega od staršev lastnika ali solastnika mikrodružbe ali zavoda ali samozaposlene osebe,

-        oseba, s katero je lastnik ali solastnik mikrodružbe ali zavoda ali samozaposlene osebe v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena,

-        starši in otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali partnerja v registrirani istospolni skupnosti lastnika ali solastnika mikrodružbe ali zavoda ali samozaposlene osebe.

(2) Delo osebe iz prejšnjega odstavka se lahko opravlja največ 40 ur mesečno.

(3) Kratkotrajno delo se mora glede zaposlovanja oseb, mlajših od 18 let, delovnega časa, nočnega dela, odmorov in počitkov ter varstva nekaterih kategorij delavcev opravljati v skladu s predpisi o delovnih razmerjih in predpisi o varnosti in zdravju pri delu.

(4) Delodajalec vodi evidenco o opravljenem kratkotrajnem delu, ki vsebuje:

-        osebno ime, naslov in davčno številko osebe, ki opravlja kratkotrajno delo,

-        uro začetka in zaključka opravljanja kratkotrajnega dela, kot jo je potrdila oseba, ki opravlja kratkotrajno delo, po dnevih,

-        skupno število ur opravljenega kratkotrajnega dela na mesečni ravni.

(5) Evidenco o opravljenem kratkotrajnem delu predloži delodajalec v podpis osebi, ki opravlja kratkotrajno delo, dnevno ob začetku in zaključku opravljanja kratkotrajnega dela. Za izvajanje nadzora delodajalec hrani evidenco še dve leti po prenehanju opravljanja kratkotrajnega dela osebe, ki je to delo opravljala.

(6) V skladu s predpisi o zdravstvenem zavarovanju je oseba, ki opravlja kratkotrajno delo, zavarovana za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni.


Torej: če se boste odločili za sodno varstvoo in v okviru tega zagovarjali varianto kratkotrajnega dela, potem spišite to evidenco o kratkotrajnem delu brata in plačajte pavšalni prispevek za zdrastavo in nato pa vložite zahtevo za sodno varstvo in argumentirajte


"ni šlo za zaposlovanje na črtno ampak za po ZPDZC-1 dovoljeno kratkotrajno delo - oseba ki je vozila je bila moj brat XY ki je izjemoma vskočil kot voznik ker je delavec zbolel je pa bilo treba opraviti nujno dostavo k naročniku N - delo brata sem takoj po vrnitvi iz vožnje vpisal v evidenco kratkotrajnega dela in plačal prispevek za zdravstvo o čemer prilagam tudi dokaz - kopijo evidence in kopijo prijave v uavarovanje obrazec M12 in REK obrazec in potrdilo o plačilu prispevka"

BOŠTJAN - 08.06.2015 - 22:03

Hvala za tako obširen in strokoven odgovor.

Malo sem v dilemi, kaj mi storiti, najraje bi, glede na dejstva, vložil zahtevo za sodno varstvo, me pa skrbi, da vrana vrani učke ne izkoplje in bodo zavrnili, s tem pa izgubim še možnost polovičke..?

Kaj pa vi mislite, koliko imam možnosti, da uspem?, ker tega sodnega varstva ne poznam in prvič slišim zanj, to pa je še en dokaz, da vsa leta delam pošteno in sem za to tudi nagrajen.

hvala in lp

Dani - 08.06.2015 - 22:19

Sama sem preko odvetnice vložila zahtevo za sodno varstvo za dve stranki za katere sem z zamudo 4 dni oddala prazen obrazec na Carinski urad, kazen 2000 eur. Dve enaki napaki, dve enaki zahtevi...

ena rešena pozitivno, denar vrnjen, druga negativno  - nehala sem verjeti v pravni red..................

BOŠTJAN - 09.06.2015 - 08:31

Ja, saj ravno to me najbolj skrbi, naš pravni red....kaj pa se zgodi, če sedaj v roku 8-ih dni plačam polovičko ter vseeno vložim zahtevo za sodno varstvo?

Ali v primeru, da dobim pravdo, vrnejo denar?

Če ne dobim pravde, pa je bila polovička v roku dovolj?

Prva Brina - 09.06.2015 - 09:14

preveri, na odločbi navadno piše, da če plačaš pritožba ni možna, v nobenem primeru  pa ta tvoja kombinacija ne gre skozi.

Lp

kratki - 09.06.2015 - 09:19

Če je delavec res zbolel in ni mogel na šiht je šel verjetno k zdravniku.

Priloži še zdravniško potrdilo da je bil delavec takrat bolan.

Če pa tega nima in je kao bil bolan, plačaš polovičko in mu trgaš od plače.

Danja - 09.06.2015 - 09:52

Glede dela na črno; ne vem, če bo držalo, kar navaja mimogrede,  7. člen je za pomoč privatni osebi, za pomoč pri mikro družbah, zavodih in s.p. pa je potrebno upoštevati 17. člen, kjer brat ne pride v poštev, brata sta namreč v  drugem kolenu stranske črte.

 

17. člen

(kratkotrajno delo)

(1) Za kratkotrajno delo se šteje brezplačno opravljanje dela v mikrodružbi ali zavodu z najmanj enim in največ 10 zaposlenimi ali pri samozaposleni osebi z največ 10 zaposlenimi, kadar ga opravljajo:

– zakonec ali zunajzakonski partner ali partner v registrirani istospolni skupnosti lastnika ali solastnika mikrodružbe ali zavoda ali samozaposlene osebe,

– zakonec ali zunajzakonski partner ali partner v registrirani istospolni skupnosti enega od staršev lastnika ali solastnika

mikrodružbe ali zavoda ali samozaposlene osebe,

– oseba, s katero je lastnik ali solastnik mikrodružbe ali zavoda ali samozaposlene osebe v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena,

– starši in otroci zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali partnerja v registrirani istospolni skupnosti lastnika ali solastnika mikrodružbe ali zavoda ali samozaposlene osebe.

 

 

xxyyzz - 09.06.2015 - 10:01

Menim, da je za evidence in obr. M12 za kratkotrajno delo že prepozno.

Če se ne motim je  potrebno obr. M12 ZZZS posredovati najpozneje v 8 dneh po pričetku dela, prisp. za poškodbe pri delu pa plačati in ga obračunati  z obr. REK-2 preko e-davkov.

kratki - 09.06.2015 - 13:19

Še to me zanima. Zavestno si kršil zakone, dobil najnižjo možno kazen, plačaš lahko samo polovičko.

In ti si OGORČEN ?????????

BOŠTJAN - 09.06.2015 - 13:40

Taki "kratki poštenjakarji" mi pa res dvignejo pritisk.

Full sem zavestno kršil zakon, res ja. In kaj sem s tem dejanjem profitiral, nič, ker prvo kot prvo moram delavcu plačat ne glede na to, če je bil v bolniški, bratu itak ne plačam, mu bom pa moral vrniti uslugo...edino rešil sem si posel za vnaprej, da bom lahko delavcu in sebi dajal plačo in ne bova oba "visela na zavodu v breme davkoplačevalcev ", med drugim predvidevam, da ste vi eden izmed teh, ker streljate z takšnimi izjavami, ali pa ste v službi kje v javni upravi in vam je edini izziv, da odbrenkate 8 ur....

Zavestno delo na črno je, po mojem, to, da nekomu tretjemu naročiš, da vozi dalj časa zate in mu za to plačuješ keš.

pa lep dan še naprej

Legal - 09.06.2015 - 14:24

Ne čivkajte!!

 

Če poslujete v SL, potem tudi spoštujte zakonske norme ali pa plačujte prekrškovne sankcije.

Vsak predpis ima tudi prekrškovne sankcije!

 

Sicer pa odžirate posel vsem podjetnikom, ki pri svojem poslovanju vse potrebno upoštevajo - in po potrebi tudi plačajo za te informacije.

 

Mimogrede pa vprašajte - kam mu lahko nakažete avans in vam naj spiše zahtevo za sodno varstvo!

Lahko pa naredite copy-paste njegovega zapisa.

BOŠTJAN - 09.06.2015 - 15:26

Res škoda, da je toliko negativcev na tem forumu.

lep dan še naprej

kratki - 09.06.2015 - 15:56

negativec = oseba ki spoštuje zakone in mu ni treba plačevati kazni.

Čudna je tale šoferska logika.

brina999 - 09.06.2015 - 16:42

kratki, si prepričan da ni nikoli in nikdar kršil nobenega od zakonov?? nisi podjetnik, verjetno javni uslužbenec.

osebno čestitam tistemu, ki mu nobena inšpekcija ne najde prav nobenega prekrška,napake,...

ob naši zakonodaji je to misija nemogoče.

BOŠTJAN - 09.06.2015 - 18:16

Kdor zaposluje delavce, stoposto pade pri izvajanju spodaj napisanega zakona o evidencah zaposlenih in tako zavestno krši zakon!

če bi hotel strikno izvajati ta zakon, bi moral imeti enega zaposlenega samo za urejanje vseh teh evidenc...pa ne čivkam.

Vodenje kadrovske evidence

Vodenje kadrovske evidence podjetja (Vir slike: sxc.hu)

Prav vsak delodajalec je v skladu z Zakonom o evidencah na področju dela in socialne varnosti (Ur.l.št. 40/06, v nadaljevanju Zakon) dolžan skrbeti za in voditi številne podatke, povezane z zaposlenimi. Da pa namen vodenja ne bi bil le izognitev kaznim ob neupoštevanja Zakona, je potrebno poudariti, da evidence lahko tudi olajšajo poslovanje, saj od vas zahtevajo red in organiziranost in vam tako, če ne drugega, prihranijo veliko časa, ko izpolnjujete svoje obveznosti.

Evidence, ki jih mora voditi delodajalec in jih določa Zakon so:

  • evidenca o zaposlenih delavcih,
  • evidenca o stroških dela,
  • evidenca o izrabi delovnega časa,
  • evidenco o oblikah reševanja kolektivnih delovnih sporov pri delodajalcu (je značilnejša za večja podjetja, posledično ji na tem mestu ne bomo posvečali večje pozornosti).

Evidenca o zaposlenih delavcih

Je zelo obširna in jo je potrebno voditi od dneva nastopa delavca, do dneva prenehanja. Evidenca zajema:

  • Podatke o delavcu (ime, priimek, EMŠO, matična in davčna številka, prebivališče, idr.),
  • podatke o (morebitnem) delovnem dovoljenju delavca (velja le za tujce: vrsta, številka, trajanje delovnega dovoljenja, idr.),
  • podatki o sklenjeni pogodbi o zaposlitvi (datum sklenitve, nastop dela, vrsta in razlog sklenitve pogodbe, idr.),
  • podatki o prenehanju pogodbe o zaposlitvi (datum in način prenehanja pogodbe o zaposlitvi).

Evidenca o stroških dela

Evidenco o stroških dela je potrebno dopolnjevati mesečno in zajema:

  • Podatke o delavcu (TRR delavca),
  • podatke o plačah in nadomestilih plač, ki bremenijo delodajalca (plača za tekoči mesec izplačana v skladu s kolektivno pogodbo oziroma pogodbo o zaposlitvi),
  • podatke o drugih stroških dela (povračila stroškov v zvezi z delom, regres, idr.),
  • podatke o zakonsko določenih prispevkih za socialno varnost za posameznega delavca (prispevki v breme delodajalca in prispevki v breme zavarovanca).

Evidenca o izrabi delovnega časa

Evidenca o izrabi delovnega časa se vodi predvsem z namenom pridobitev podatkov za obračun plače in zajema: podatke o številu ur, opravljene ure v času nadurnega dela, neopravljene ure, idr.

Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti

Vse podatke podrobno našteva Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti, vodenje podatkov v praksi pa dandanes po večini zajemajo različni računalniški programi za vodenje kadrovskih evidenc in obračun plač, ki so sicer plačljivi, vendar priročni, saj nam prihranijo veliko časa.

Kljub temu, da Zakon omenja, da je treba omenjene podatke voditi v času, ko je delavec zaposlen, pa so osebni podatki zajeti tudi v dokumentih, ki jih je potrebno pridobiti oziroma skleniti s sodelavci, nekatere od njih pa hraniti tudi trajno. Priporočljivo je, da ima vsak sodelavec tako imenovano PERSONALNO MAPO, v katero lahko vlagamo vso dokumentacijo, povezano z delavcem. Dokumenti, ki jih moramo imeti in tudi hraniti trajno pa so:

  • pogodba o zaposlitvi,
  • obrazec PD (potreba po delavcu – priporočljivo, vendar ne nujna trajna hramba),
  • prijava v zavarovanje - obrazec M1 (morebitne spremembe podatkov na obrazcu M3, morebitna prijava družinskih članov na obrazcu MDČ, po prenehanju pa tudi odjavni obrazec M2),
  • zdravniško spričevalo,
  • morebitne odločbe invalidskih komisij ipd.,
  • morebitne odpovedi s strani delavca ali delodajalca.

Uršula Pust, univ.dipl.soc., Atama agencija za zaposlovanje, d.o.o.

ojme - 09.06.2015 - 22:41

Vodenje teh evidenc je za normalno poslovanje samo po sebi razumljivo in če ti predstavlja to problem je to tvoj problem.

Poišči nekoga, ki to obvlada in ga plačaj.

Neznanje in nepoznavanje predpisov ni razlog za kršitev predpisov.

BOŠTJAN - 10.06.2015 - 06:21

Še eden iz javne uprave.....8 ur....

Legal - 10.06.2015 - 08:00

Napišite kdo ste in naj vas vse mogoče inšpekcije spravijo v javno upravo!

 

Vidim, da si želite tja.

 

Bomo v gospodarstu deležni več zdrave konkurenčnosti!!

kratki - 10.06.2015 - 09:12

Ja kaj pa bo delal tam? Po moje je še osnovno šolo komaj naredil.

00 - 10.06.2015 - 17:20

Tipična slovenceljska (ne)hvaležnost:

 

"mimogrede" ti je naredil (zastonj!) cel elaborat o možnostih - na koncu pa je deležen graje kot negativec, brezmadežni pridigar in(najhujša žalitev) : eden iz javnega sektorja !!!

 

PS Zanimivo - zmeraj (ali vsaj v 98%) se zaloteni izgovarja, da je bilo prvič...

 

PPS Tudi vsaka (ne več nedolžna) punca je imela pred teboj samo enega...

00 - 10.06.2015 - 17:32

Se opravičujem oz. popravljam : očitki niso leteli na mimogrede, temveč na kratkega, ki pa je prav tako dal korekten nasvet, potem pa se je naveličal nehvaležne publike in ji povedal, kar ji gre....

 

 

 Pa še:

" Full sem zavestno kršil zakon, res ja. In kaj sem s tem dejanjem profitiral, nič, ??"

 

Kot dolgoletni prevoznik gotovo veš, da moraš biti pripravljen na izredne dogodke.

 

Če je bilo res nujno, bi lahko (gotovo se poznate, a ne?) najel drugega, pa bi vseeno obdržal stranko. Ampak to bi koštalo - koliko?

BOŠTJAN - 10.06.2015 - 21:05

Mimogrde-ju iz srca hvala, da mi je priskočil na pomoč, ko sem jo najbolj potreboval, dočim slovencelji 00, kratki in legal, brez vas bi bil svet lepši, pod vsako kritiko.

Če niste pripravljeni pomagati, svetovati, saj forum je temu namenjen, potem se ne vtikujte v nekaj, kar ne razumete.

mimogrede, še enkrat hvala.

lep večer še naprej

Legal - 11.06.2015 - 06:23

Boštjan.

 

Potreboval bi prevoz iz Kopra do Lendave - lahko računam na vas?

 

Da ne bi bilo kasneje nesporazuma - sem brez cvenka - v naprej hvala za vašo dobroto.

kratki - 11.06.2015 - 08:41

Na njega ne, njegov brat dela brezplačno.

BOŠTJAN - 11.06.2015 - 08:54

Uf, kakšna duhovitost..sta že kdaj razmišljala o kakšnem stand up nastopu?

kratki - 11.06.2015 - 09:42

Inšpektorju se tole očitno ni zdelo ravno duhovito.

"po nekaj minutah naju je ustavila inšpekcija za delo v Blagovici in seveda popisala ter naju tretirala kot največja kriminalca, ker je BRAT delal na črno, kljub najini razlagi, da pelje brezplačno"

Svoji pomembni stranki si pa zelo verjetno zaračunal bratovo brezplačno vožnjo.

Martin Krpan - 11.06.2015 - 10:31

Iskreno povedano - čeprav se ne smejim "tuji nesreči" (če lahko takole imenujem kršenje predpisa) - sem se malce nasmejal tej celotni zgodbi :).

 

Boštjan, vi k celotni zadevi pristopate zelo "emocionalno", ostali pa - iskreno rečeno - so vas "sesekljali" z logiko.

 

Resnica je vedno nekje ... malo bolj levo ali malo bolj desno.

 

Da živimo v "kretenski" birokratski državi, vemo mi vsi, ki se "sprehajamo" po tem forumu. Da pa je temu tako, smo krivi mi vsi - kajti država (in njene institucije) so odraz nas, državljanov. In ko se vam kaj takšnega zgodi - ne javkajte, ne moralizirajte. Plačajte ali pa se "branite", če imate za kaj takšnega podlago. Boštjan, ne pozabite - tole je davčna klepetalnica (in ne svetovalnica, čeprav ste dobili nekaj "usmeritev"), zato se po potrebi obrnite na ustrezno strokovno pomoč - sami pa pretehtajte, ali se vam to izplača.

 

P.S. Jaz sem podjetnik že od leta 1990! In ko gledam, koliko denarja sem že vplačal v slovenski proračun in kako se troši "moj denar", bi lahko jokal vsak dan cel dan. Pa nič ne pomaga ...

BOŠTJAN - 11.06.2015 - 11:05

Hvala, gospod urednik, da ste me spravili na realna tla.

Grem plačat polovičko, saj nimam kej, sam sem zaj...., bi pa bila za prvi prekršek v 20 letih, lahko bolj mila kazen, ampak ni kaj, imamo ogromen državni aparat, župane, podžupane, svetnike....itd, ki jih je potrebno nafutrati.

Močno upam, da so 00, legal in kratki zdaj zadovoljeni in srečni.

lep dan še naprej

Martin Krpan - 11.06.2015 - 22:13

Tudi vam še naprej lep dan in obilo poslovnih uspehov.

 

Pa da ne bo izgledalo, kot da smo pri nas vrgli puško v koruzo. Nikakor ne, še vedno je nekaj idealizma v naših glavah in to skušamo prenesti na bodoče rodove, vsem vam pa tudi skušamo pomagati (na tej strani brezplačno z množico koristnih informacij), kako delati skladno z zakonskim predpisom. Obsojamo nepravilnosti na obeh straneh - na strani davčnih zavezancev in na strani države. Včasih se mi zdi, da je pravi paradoks - da je več "lopovov" na oni strani :)), nekateri inšpektorji pa se igramo "male bogove" (kaj inšpektorji, že pri referentih je večkrat tako ...).

BOŠTJAN - 12.06.2015 - 08:55

 nekateri inšpektorji pa se igramo  ?!...škoda, da ni več inšpektorjev takšnih, kot ste vi.

 

lep dan še naprej

Martin Krpan - 12.06.2015 - 12:43

Ah, sem se zatipkal ... boljše slovnična kot "vsebinska napaka" :).

 

P.S. Ali če uporabim še malo retorike ... ja, smo neke vrste "inšpektorji", bedimo nad "brdavsovskimi" neumnostmi, seveda pa smo pristojni tudi za "tlačene" :)). in za mnoge brdavse smo VELIKI bogovi glede etike, znanja, izkazovanja spoštovanja do tlačanov, da so sploh še pripravljeni plačevati "harač" v tej slovenski "etnološki norišnici" :).

BOŠTJAN - 12.06.2015 - 13:01

Sem že plačal, doživel še en šok in sicer sem zadnjič videl samo številko 5.000 eur / na polovičko v 8.dneh je.2.500 eur......kaj ne poleg tega je še  + 500 eur sodnih stroškov??, kaj to pomeni...kaj so za teh 500 eur naredili in kdo?

 

Se opravičujem, ampak za mene kot laiku na tem področju, je to nerazumljiv znesek, beri previsok, če mi lahko kdo razloži ; 500 eur sodnih stroškov;?

 

lep dan še naprej

skorpijonka - 15.06.2015 - 09:05

lahko je pamet solit tistim, ki šoferskega posla od blizu niso niti videli....se strinjam, da je treba zakone spoštovat, ampak, morali bi jih vsi, ponavadi jih pa najbolj kršijo tisti, ki se navzven delajo pridne, pametne in poštene, za vsak svoj kiks, pa uporabijo veze in poznanstva....

Nika - 15.06.2015 - 10:03

res je! teorija je eno, praksa pa drugo... adijo pamet, zavestno si kršil zakone, kot je en napisal? kaj bi pa ti naredil "zakon"? če bi rabil nujen prevoz, pa nobenega nikjer, ker je delavec zbolel.. kakšne eni streljate, no pa saj se ni več za čudit!! namesto da blatite tiste, ki res delajo po cele dneve, jih po vrhu še sploh ne poznate, ne veste kaj je res, kaj ne, jim trosite tukaj zakone po tem in tem, raje jim po domače povejte, kako naj rešijo problem/kazen, da bodo njihove denarnice čim manj trpele..denar bi nekateri raje dali svojim zaposlenim, kot pa tej "državi" ki je itak vedno prva na vrsti, vsi vemo kako je na vrhu! aha to ste naredili narobe in čez par dni, izvršba, odločba...5000 ali 7900 eur kazni ali koliko pač že, kot da imamo doma stroj za tiskanje denarja... vsak na vrhu, bo pa najprej poskrbel za svojo rit-tak imamo sistem, pa še za katero v družini, ker je pač na položaju in ima veze povsod, ni važno, kaj je kdajkoli zagrešil, itak se bo vedno zmazal.. vsi vemo kako je. nad nami "tlačani" pa ima država roko, če boš plačal, če ne ti pa bomo tak blokirali račun kar hitro, čez par dni, pa še kakšne stroške izvršbe zraven in še katere, ni važno če imaš kje vzet ali ne..in kaj ti potem pomagajo vsa ta leta dela in truda, ki si ga vlagal, če te pa lahko en zakon ali ena kazen spravi tako daleč, da lahko čez noč zapreš svoje podjetje... in kako NAM država pomaga pri neplačnikih? kdo ima potem tu prednost? kako si naj pa mi pomagamo, ko nimamo takšen ROKE? kje je tu LOGIKA? me zanima, kdo tu vse ve?? da vse pravilno dela in posluje?? ah ja, pozabila sem, vsi smo izobraženi v nulo, poznamo vse zakone in pravilnike in ....

BOŠTJAN - 15.06.2015 - 11:42

Hvala Niki in skorpijonki, da sta se potegnili zame in za vse sotrpine, ki so se ali se še bodo znašli v podobnem poožaju, ker jaz res nimam več energije in živcev prerekati se z nekaterimi "pametnjakoviči", brez katerih bi bil svet lepši.

Kapo dol.

 

lep dan še naprej

Praktik - 15.06.2015 - 13:35

Kot podjetnik spremljam ta forum, da bi bil na tekočem. Mislim, da nekateri 'super-računovodje' delajo zelo slabo uslugo stroki s svojimi arogantnimi odgovori. Sploh redko naletim na uporaben odgovor, običajno vprašanja ostanejo bodisi neodgovorjena ali pa se debata zaključi s takim poveličevanjem računovodij in zakonodaje, kot se je tule. Samo dobronamerna opazka.

 

Dejstvo je, da je zakonodaja v sloveniji podjetnikom neprijazna. Dejstvo je tudi, da je vse več ljudi prisiljenih v podjetništvo, ker tako zahtevajo njihovi delodajalci ali pa ker preprosto ne dobijo službe in se morajo nekako znajti. Kar tudi ni po črki zakona, ampak mora delavec zlorabo sam prijaviti, da pride inšpekcija. Na koncu seveda ostane brez službe. In prav takšni, ki se po svojih zmožnostih trudijo preživeti brez državnih pomoči, na koncu nasrkajo zaradi par evrov. Velike živine pa še naprej podkupujejo in kradejo brez kakršnegakoli nadzora.

 

Popolnoma razumem Boštjana, ki je samo poskusil rešiti situacijo v dobro stranke in svojega posla v bodoče. Pa recimo, da je državo res ogoljufal za nekaj evrov, ko bratu ni plačal opravljenega dela (recimo 5 ur po 5 EUR na uro = 25 EUR, če bi plačal davek od podjemne pogodbe bi ta znašal cca 9 EUR). 5.000 EUR kazni?!?

 

Zadnjič, pravi kolegica, je delovni inšpektor kar naravnost povedal, da nekaj mora najti. In je brskal, dokler res ni nekaj našel. Medtem pa velike živine kradejo milijone...

Da ne omenajm potrdila o prebrani e-pošti, ki sem ga prejel od DURS-a (takrat se je še tako imenoval)prejšnji teden za sporočilo, poslano oktobra 2013.
Nekdo bi si moral 'pošlihtat' prioritete. Ampak predvidevam, da interesna združenja računovodij tu ne bodo aktivna, ker jim ravno zaradi tega gordijskega vozla v naši zakonodaji rastejo cene storitev.

 

Tole pisanje je res mišljeno dobronamerno, kot mnenje zunanjega opazovalca. Upam, da ne sproži novega vala žalitev in brezplodnih debat.

 

Lep pozdrav vsem!

Nika - 15.06.2015 - 15:04

Bravo Praktik!

Lepo, strokovno in pametno napisano.

Če bi komu "krona" iz glave padla, pa tudi ne bi bilo slabo, ne?

 

Če bi "država" poskrbela tako kot zase, tudi za nas zaposlene in podjetnike, bi bilo vse drugače. Ne pa, da samo jemlje..  Prispevkom ni konca...

Pa lep dan vsem še naprej.

kratki - 15.06.2015 - 19:02

Zanimivo, koliko ljudi pri nas še vedno podpira delo na črno

skorpijonka - 16.06.2015 - 07:42

eno je podpiranje dela na črno, drugo je reševanje situacije...pri vseh spremembah zakonodaje pač razumem podjetnike, ki ne zmorejo slediti vsem predpisom, pa še skrbeti, da posel laufa in da imajo zaposleni plačo...kot računovodja vem, da se stranke v zvezi s spremembami zakonov takih in drugačnih obračajo name, vsi pa vemo, da je računovodja danes lahko vsak, ki ima pet minut časa preveč, zato nimajo vsi take sreče, da bi dobili vse potrebne inforamacije...po drugi strani pa iz lastnih izkušenj dobro poznam tudi situacijo v prevozništu....kruto....naj raje lovijo tiste, ki vozijo na magnet in po cestah ubijajo ljudi....jih ni težko najti....zaslužek za sestradano državo bi bil pa veliko večji, pa še varnost na cestah bi bila boljša...ali pa take, ki mesece in leta delajo z delavci, bodisi domačimi ali tujimi, pa za zase in za njih ne plačajo niti centa..zato KRATKI ne meči vseh v isti koš....je v naši Sloveniji pač tako, da vsi tisti, ki se trudimo pošteno preživet, plačujemo tudi kazni, takse in zamudne obresti...tisti pa, ki so pokradli miljone, pa nešteto družin spravili na rob preživetja, so pa zdaj ubogi in bolni, če pa že pridejo v zapor, imajo pa boljše pogoje kot marsikdo doma....zato meni živc dvignejo taki, ki se posipajo s pepelom in privoščijo drugim, da preživijo še težje kot sicer...pa da ne pozabim...pa čeprav ponavljam Nikine ugotovitve...bravo Praktik...pa lep dan vsem skupaj...

Nika - 16.06.2015 - 09:44

Ne podpiramo dela na črno, ampak to, da bi nam država manj pobirala, ker kazni, davki, prispevki.... so za današnje čase več kot previsoki! Tako kot plače nekaterih! Že tako se zahteva povsod veliko papirjev takšnih in drugačnih, to vse stane veliko- če imaš podjetje, položnice in zneski na njih so vedno večji, v trgovinah je za naše plače vse predrago,... za vse to moramo sami poskrbeti, drugače vemo kaj sledi..država pa nam ne pomaga, pač pa za nas ima bolj gluha ušesa.. tako da kratki, upam, da gre vam lepo v življenju.

Nika - 16.06.2015 - 09:54

Bravo skorpijonka! Se popolnoma strinjam. Tako daleč nas bodo spravili, da bomo vsi tam nekje, kjer je boljše.. ali na borzi ali v zaporu..., ker koliko situacij slišim in poznam, je tako celo boljše živeti, kot pa se vsak dan obremenjevati s tem, kako boš pregural čez mesec, da boš dal delež državi, delavcem, da boš poskrbel za otroke, zase... in s tem kaj te čaka, če te obišče inšpektor in kakšno luknjo bo našel, (zakonov in pravilnikov je vse preveč) samo da boš ti izgubil. Ne bo ga zanimalo, koliko ur na dan delaš in kako ponoči spiš, da si pošten in da plačuješ vse kot je treba... Žalostno, da nekateri vidijo samo zakone, nastale situacije, ko je človek v stiski, pa ne... Obuj njegove čevlje, potem sodi

skorpijonka - 16.06.2015 - 10:41

ja, pri inšpektorjih je tako kot pri učiteljih...ko si v šoli, te ne morejo tako vprašati, da ne bi dobil cveka, če se je učitelj tako odločil, inšpektor pa tudi ne gre iz firme, dokler kaj ne najde...pa da se razumemo...ne zagovarjam kršiteljev, le palica ne udari tam, kjer bi od udarca največ padlo...če bi znali pobrati denar z računov v tujini, bi bila državna blagajna tak polna, da bi pokala...sicer pa, vsak ima pravico do svojega mnenja, samo naj ga obdrži tudi takrat, ko bo sam v isti situaciji, ker se to lahko zelo hitro zgodi...pa lep dan Nika in vsi ostali....

Lola - 17.06.2015 - 12:21

Koliko negative. Je potrebna? Sami svetniki bi morali biti, da bi lahko nekomu takole odgovarjali. Če je Boštjan odreagiral čustveno, mu je treba odgovoriti na način, ko bi mu še vedno povedali, da je vendarle kršil zakon, vendar mirno in spoštljivo. Namreč mi lahko še tako zagovarjamo pobiranje davkov, prispevkov..., da se nam polni državna blagajna..., praznijo pa jo še vedno ljudje, ki ostajajo nekaznovani. To je tisto, kar nam danes ni razumljivo. Končno se je začel nadzor, ki naj bi naredil red. Jaz pa se sprašujem, zakaj je sploh nehal biti in kdo bo odgovarjal za to, da ga ni bilo? 13 let nazaj, ko me je poklicala referentka z DURSa, sem ob telefonu mirno stala, tako sprahospoštovanje sem čutila do nje.

 

Boštjan takšne iste napake sigurno ne bo naredil več. Bo pa kakšno drugo. Tako kot mi vsi. Ne pozabite MI VSI. In kazen ne bo nikogar od nas pustila ravnodušne.

Vesna - 17.06.2015 - 13:56

Lola, res je!