krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ali je lahko obračun dohodnine pri regresu brez vseh olajšav

2470  04.06.2015 - 08:25h / Dohodnina / Avtor: nina / 151 / 4

Pozdravljeni,

 

Obračunali bomo regres za letni dopust, z uporabo  povprečne stopnje dohodnine delavca.

Za koliko mesecev za nazaj se izračuna ta povprečna stopnja- od 1.1.2015?

Ali se lahko pri izračunu ne upoštevana niti 1/12 splošne olajšave?

Delavci, ki nimajo nobenih drugih prihodkov in fiksno plačo, namreč želijo da potem ne doplačujejo dohodnine pri letnem obračunu, ampak celo dobijo vrnjeno nekaj nazaj. Kako to izvedemo?

Hvala za odgovore.

lipa - 04.06.2015 - 10:14

delavec ima 12 mesečnih olajšav - za dvanajst plač. Torej je regres če ga obračunavate posebej brez olajšave

mimogrede - 04.06.2015 - 10:41

ajajaj - osnove, osnove, osnove

 

pri obračunu regresa so olajšave "skrite" v povprečni davčni stopnji enomesečnega prejemka - kako se ta povprečna stopnja izračuna pa piše v ZDoh-2 127. čl. 5. odst.

 

(5) Če se dohodek iz zaposlitve, ki se všteva v davčno osnovo, izplača za več mesecev skupaj, se akontacija dohodnine izračuna od celotnega izplačila navedenega dohodka, po povprečni stopnji dohodnine od enomesečnega dohodka. Za ugotovitev povprečne stopnje dohodnine od enomesečnega dohodka, se prejeti dohodek, ki se nanaša na več mesecev, razdeli na toliko enakih delov, na kolikor mesecev se nanaša, vendar ne več kot na 12 mesecev.

 

Torej: za izračun te povprečne stopnje vzamete plačo tekočega meseca + 1/12 regresa, nato izvršite obračun akontacije dohodnine - če ste glavni delodajalec je obračun takšen

 

bruto - PSV iz bruto - pripadajoče olajšave = osnova za izračun AK dohodnine; AK se izračuna po doh. lestvici

 

dobljen znesek AK / osnova za AK = povprečna davčna stopnja; s to povprečno davčno stopnjo nato pomnožite davčno osnovno od regresa (če je regres do višine do katere ni prispevkov je v bistvu bruto regres = davčna osnova) in dobite AK dohodnine od regresa

Sabina V - 04.06.2015 - 11:19

Seveda pa po takšnem izračunu delavec pri letni dohodnini nekaj malega doplača. Ker je povprečna dohodninska stopnja nižja kot pa stopnja iz razreda odvisno v kateri razred pade.

Načeloma bi mu lahko obračunala tudi po stopnji iz razreda v katerega pade brez da upoštevate mesečno plačo in pa olajšavo, ki ste upoštevali obračunu le te. Samo kaj boste vsakemu drugače obračunavali, ker vsi se pa ne bodo strinjali da bodo eno leto financirali državo.

marta - 04.06.2015 - 16:15

se strinjam s Sabino.

Samo še pripominjam, da vsem tako ne moreš ustreči :

 "vsi se pa ne bodo strinjali da bodo eno leto financirali državo", nekateri pa se ne strinjajo niti s tem, da jih država eno leto financirali !!!