krpan in druščina postani član

Naslov teme: nemški trgovci - ne spoštujejo načel reverse charge

2328  23.05.2015 - 10:12h / DDV / Avtor: bacil / 159 / 19

živjo,

že dve moji stranki - firma,ki JE v SLO DDV sistemu, imata v zadnjem mesecu PROBLEM in dobila sem naslednje vprašanje:

našli smo dobavitelja zanimive robe v NEMČIJI, vendar prodaja blago SAMO Z OBRAČUNOM NEMŠKEGA DDV - kako si lahko povrnemo ta davek.

 

kaj naj jim odgovorim:

- NE, ne morete si ga povrniti. od dobavitelja zahtevajte račun REVERSE CHARGE in se v Sloveniji samoobdavčite

- NE, ne morete si ga povrniti, vendar ga mirno plačajte, saj vam ga potem v Sloveniji ni treba plačati - ???

- DA, lahko si ga povrnete preko SLO DDV sistema - ???

- DA, lahko si ga povrnete preko vstopa v sistem EU ZAHTEVKOV ZA VRAČILO DDV V POSAMEZNI DRŽAVI in za to storitev plačajte provizije posrednikom, s tem da dobite zneske vrnjene čez nekaj let in samo nad določenih zneskom - ???

 

kaj se dogaja v NEMČIJI - a si firme tam lahko zmišljujejo pravila DDV???

hvala za vaše izkušnje.

Uredništvo - 24.05.2015 - 08:36

Dragi "bacil", če v vprašanju navedete samo "prodaja blago samo z obračunom nemškega DDV - kako si lahko povrnemo ta davek", vam ne more noben odgovoriti, kot bi si vi želeli :) Manjka zelo veliko podatkov o vsebini transakcij...

Kdaj si lahko SI povrne DDV, ki mu je bil PRAVILNO obračunan s strani tujega zavezanca v drugi državi članici, je zapisano v 74. h členu (in Direktivi Sveta 2008/9/ES).

http://www.ddvpoznavalec.si/prikaziClanek/103/1696/clanek.html

Pomembno je, kaj se dogaja z blagom - ali se nadalje proda na ozemlju Nemčije, ali se blago pripelje iz Nemčije v Slovenijo itd..

Več o teh in drugih zanimivih temah pa v 3. točki seminarja:

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno

bacil - 25.05.2015 - 08:32

blago se odpelje iz NEMČIJE v SLOVENIJO in se proda v trgovini kot trgovsko blago (dodaten podatek).

marta - 25.05.2015 - 09:17

blago se odpelje

 

najbrž ne samo od sebe.

 

Če ga vi prevzamete v Nemčiji, morate prepričati prodajalca o prehodu meje.

Martin Krpan - 25.05.2015 - 11:56

Rešite je SAMO ENA: ne kupujte pri takšnih dobaviteljih!

 

Vračila DDV v Nemčiji ne boste deležni (če bo nemška država delala skladno s predpisom ...), za vas pa je to pridobitev blaga v Sloveniji!

Mat - 25.05.2015 - 11:54

Mi smo imeli podobno butast problem z stranko iz češke in ja , ker ni šlo na koncu nikakor drugače smo pri nas naredili samoobdavčitev na netto vrednost, ob enem pa preko sistema preko Fursa zahtevali češki DDV nazaj .....    in kaj se je zgodilo. 

 

Češki davčni urad se je obrnil na nas, z zahtevo po dokumentih na naš mail in jih dobil in češki Durs je v tej firmi naredil inšpiciranje in nam z odločbo zavrnil vračilo njim pa naložil, da vse popravijo in jih o vsem obvestijo.   No nam je potem ta češki dobavitelj izstavil dobropis za njihov ddv in nam denar tudi fizično vrnil na naš trr.

 

Tako, da ja včasih, ko ne gre nikakor po pravi poti, je morda OK zapeljati narobe in potem pustiti, da lokalni organi naredijo red in naučijo dobavitelja, kako se dela.

bacil - 25.05.2015 - 14:16

HVALA za tvojo izkušnjo MAT.

in hvala za komentarje uredništva in Marte (Marta, kako pa vi prepričate? nemškega trgovca v takem primeru, da sami prevzamete blago in ga odpeljete iz Nemčije v Slovenijo? ali vedno najamete prevoznika in imate s tem dodatni strošek?); ali smo res omejeni na vnaprejšnjo obsodbo, da smo kriminalci in bomo kršili zakone države prodajalca ali lahko mirno izjavimo, da smo firma v ddv sistemu druge države članice in da kupujemo za dejavnost in da bo blago-material odpeljan iz države prodajalca v državo kupca za namene dejavnosti???

in MAT - morda celo uporabim tvoj način (ne maram "večvrednosti" nemških trgovcev ali "podcenjevanja in obsojanja" poštenih namenov slovenskih kupcev-firm);

 

 

bacil - 25.05.2015 - 14:16

HVALA za tvojo izkušnjo MAT.

in hvala za komentarje uredništva in Marte (Marta, kako pa vi prepričate? nemškega trgovca v takem primeru, da sami prevzamete blago in ga odpeljete iz Nemčije v Slovenijo? ali vedno najamete prevoznika in imate s tem dodatni strošek?); ali smo res omejeni na vnaprejšnjo obsodbo, da smo kriminalci in bomo kršili zakone države prodajalca ali lahko mirno izjavimo, da smo firma v ddv sistemu druge države članice in da kupujemo za dejavnost in da bo blago-material odpeljan iz države prodajalca v državo kupca za namene dejavnosti???

in MAT - morda celo uporabim tvoj način (ne maram "večvrednosti" nemških trgovcev ali "podcenjevanja in obsojanja" poštenih namenov slovenskih kupcev-firm);

 

 

marta - 25.05.2015 - 19:43

dobavitelj zanimive robe v NEMČIJI, vendar prodaja blago SAMO Z OBRAČUNOM NEMŠKEGA DDV

 

Naivno-laično vprašanje:

Ali kaka EU direktiva prepoveduje, da bi se prodajalec odločil, da bo prodajal robo samo po principu končnim potrošnikom  (pa naj bo samo v svoji državi - ali pa " i šire")?

Recimo, če si glede na slabe izkušnje ne želi več imeti težav s "poslovneži" iz eksotičnih delov EU?

 

"Vzemi ali pusti!"

bacil - 26.05.2015 - 08:58

sorry, no go zame

vsak prodajalec-ddv ima možnost preveriti ali je kupec-ddv dejansko v sistemu druge EU članice in NIMA nobenih slabih posledic za svoje poslovanje, če proda na reverse-charge in opremi dokumente kot velevajo po vsej EU veljavna pravila izsledljivosti (kaj je prodajalec v Nemčiji zavezan k dvomu, da bo Slo firma v ddv sistemu nakup dejansko samoobdavčila v SLO sistemu - NE, temu je zavezan informacijski sistem med EU DURS službami)

ALI JE MORDA NEMČIJA KAJ VEČ KOT OSTALI "nevredni in dvomljivi in eksotični" predel EVROPE???

 

 

marta - 26.05.2015 - 09:06

Še enkrat:   prodaja blago SAMO Z OBRAČUNOM NEMŠKEGA DDV...

 

Nisi zapisala, ali dotični prodajalec samo "eksotičnim" kupcem-DDV zavezancem  prodaja z MWSt (drugim DDV zavezancem pa brez) ali pa morda prodaja samo končnim potrošnikom...

bacil - 26.05.2015 - 10:23

ne zanima me - ČE PRODA in KUPEC-FIRMA navede svojo veljavno ID iz druge države, MORA spoštovati veljavna pravila za ta segment kupcev ALI pa naj na VRATA NAPIŠE: sorry, KUPCEM-DDV ZAVEZANCEM iz držav članic EU (ni važno od kod) NOČEMO PRODATI na reverse charge.

 

 

marta - 26.05.2015 - 18:49

ALI pa naj na VRATA NAPIŠE: sorry, KUPCEM-DDV ZAVEZANCEM iz držav članic EU (ni važno od kod) NOČEMO PRODATI na reverse charge.

 

 

Bacil, pa si bila pred njegovimi vrati ?

 

PS Skuhi si kamilce - pomaga!

:) - 26.05.2015 - 16:08

Prodaja samo končnim potrošnikom lahko tudi poenostavi poročila in evidence.

Ta zanimiva roba pa verjetno ni nemškega izvora, pri veleprodaji prevodi in kakšna potrdila.

Verjetno pa kakšni "eksotično" jezični tudi nimajo blagajniške oz. strojne opreme takšne za dostop do VIES, da bi lahko kar preverjali kupce in verjetno tudi zaposlenih za to ne.

bacil - 27.05.2015 - 08:11

marta,

nemški trgovec z obutvijo, ki ima po vsej Nemčiji 9 velikih trgovin, ki je vsaka večja od vsake naše trgovine z obutvijo BI PAČ LAHKO SLEDIL VSEM OBIČAJNIM NAČINOM PRODAJE (kar reverse charge je)

in dajva nehat - vem, kaj bom naredila;

ti pa boš svojim strankam svetovala, da naj bodo pač brez zanimive robe, ker se je en nemški trgovec tako odločil - JAZ JIM PAČ NE BOM TAKO SVETOVALA, ČE LAHKO UREDIM DRUGAČE (BOLJE)

marta - 27.05.2015 - 08:46

"dajva nehat - vem, kaj bom naredila;"

Za nehat bi rabila še eno tvoje pojasnilo:  le kaj boš naredila?

Če ni poslovna tajna, bi morda nucalo tudi mojim strankam in drugim klepetalkam?

 

PS Imaš srečo, da Krpan očitno ne prebira takih babjih prepirčkov, drugače bi te okaral zaradi kršenja bontona klepetalnice (KRIČANJA!!!). Nekatere je že za eno samo zakričano besedo.

00 - 27.05.2015 - 14:27

 BI PAČ LAHKO SLEDIL VSEM OBIČAJNIM NAČINOM PRODAJE (kar reverse charge je)

kot sama praviš - lahko - pomeni, da je to njegova poslovna odločitev in se eksotiki lahko samo mečete(mo) na zobe.

Drugače bi bilo, če bi po predpisih moral.

Kdo ve : bi lahko ali bi moral?

bacil - 27.05.2015 - 09:13

uuuu, sem se ustrašla fullll

Sabina V - 27.05.2015 - 10:11

Drugače pa res pridete na forum po nasvet. Potem pa seveda ne vzamete nasveta pač se odločite drugače najdete drugo, za vašo stranko, boljšo rešitev. ampak to pa nebi delili z ostalimi. Kaj za nasvet so ostali dobri da pa od vas dobijo potem vašo rešitev, ki bi lahko še komu pomagala pa ne?

bacil - 27.05.2015 - 16:30

ne,ne, sabina, ne ni tako; z veseljem delim mnenje:

- prvo bom poskusila navezat stik z glavnim računovodstvom v Berlinu in poskusila prijazno doseči: storno blagajniškega računa iz njihove filiale, pridobitev reverse-charge računa in vračilo 19% mwst na trr moje stranke;

- če to ne bo šlo, bom naredila, kot je zgoraj predlagal MAT: na neto znesek samoprijava v Sloveniji in na nemški DURS oddala vlogo-zahtevek za vračilo nemškega ddv - in potem bom čakala na odziv

v vsakem primeru povem, kaj mi je uspelo in morda komu pomagam.

 

zjezilo me je le to, da bi se kao morali pokoravati in igrati hlapca - ni šans: po celi EU veljajo ista pravila kot za nas (če se greš prodajo, se jo pejt, kot je treba al pa zapri)