krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kuhinja z montažo

2104  05.05.2015 - 09:33h / DDV / Avtor: Nasa / 1453 / 4

Stranke (fizične osebe) v salonu pohištva trdijo, da jim ostali dobavitelji za kuhinjo z montažo na ponudbi

obračunajo davek po znižani stopnji.

 

Sama menim, da je pri montaži kuhinje v stanovanjih potrebno obračunati DDV po polni stopnji, saj kuhinja

z montažo po SKD ni F: gradbeništvo.

 

Prosim za vaše mnenje oz. izkušnje.

mimogrede - 05.05.2015 - 09:59

PRODAJA KUHINJE, KUHINJSKIH ELEMENTOV IN STOPNJA DDV

 

Pojasnilo DURS, št. 092-284/2008, 23. 7. 2008

Davčni zavezanec sprašuje, ali lahko DDV obračuna po znižani stopnji 8,5 % pri:

 

- prodaji kuhinj, vgradnih korit, vgradnih štedilnikov in vgradnih nap končnemu kupcu skupaj z montažo;

- prodaji in montaži vgradnih omar direktno investitorjem in

- kadar prodate kuhinjo investitorju, ki jo proda skupaj s stanovanjem.

 

Davčni zavezanec navaja, da je kuhinja sestavljena iz:

- visečih elementov, ki se pritrdijo na zid (za nape so posebej projektirani elementi);

- spodnji elementi v katere se vgradi štedilnik, kuhalna plošča, napa, korito (vse skupaj se poveže z delovno ploščo, ki se pritrdi na zid in poveže v celoto);

- visoke omare, so lahko samostojno stoječe ali pa se vgradijo v odprtino, ki se z zaključki zaprejo in vgradijo od zida do zida;

- pulti, povezovalni segmenti in police, so narejeni po meri, z vsemi odprtinami in služijo kot nadaljevanje vodne ali električne inštalacije.

 

V nadaljevanju pojasnjujemo:

 

Zakon o davku na dodano vrednost – ZDDV-1 (Uradni list RS, št. 117/06 in 52/07) v prvem odstavku 41. člena določa, da se DDV obračunava in plačuje po splošni stopnji 20 % od davčne osnove. V drugem odstavku tega člena pa določa, da se DDV obračunava in plačuje po nižji stopnji 8,5 % od davčne osnove za dobave blaga in storitev iz Priloge I, ki je priloga tega zakona in njegov sestavni del. Iz 11. točke Priloge I k ZDDV-1 izhaja, da se DDV obračunava in plačuje po nižji stopnji 8,5 % od dobave stanovanj, stanovanjskih in drugih objektov, namenjenih za trajno bivanje, ter delov teh objektov, če so del socialne politike, vključno z gradnjo, obnovo in popravili le-teh.

 

V tretjem odstavku 41. člena ZDDV-1 je določeno, da se DDV po nižji stopnji 8,5 % od davčne osnove obračunava in plačuje tudi od stanovanj, stanovanjskih in drugih objektov, namenjenih za trajno bivanje, ter delov teh objektov, ki niso del socialne politike, in vključno z gradnjo obnovo in popravili le teh.

 

V zvezi s predlogom direktive Sveta o spremembi Direktive 2006/112/ES o podaljšanju nekaterih začasnih določb o stopnjah davka na dodano vrednost, v katerega je vključeno tudi podaljšanje uporabe nižje stopnje DDV v Sloveniji od gradnje, obnove in vzdrževanja vseh stanovanj, je bilo na zasedanju Sveta Evropske unije v sestavi finančnih ministrov (ECOFIN). 4. decembra 2007 v Bruslju doseženo soglasje glede sprejema omenjenega podaljšanja.

 

Navedeno pomeni, da lahko Slovenija še nadalje (do 31. decembra 2010) od gradnje, obnove in vzdrževanja stanovanjskih objektov, ki se ne opravljajo v okviru socialne politike, z izjemo dobav gradbenih materialov, uporablja znižano stopnjo DDV.

 

Pravilnik o izvajanju Zakona o davku na dodano vrednost – pravilnik (Uradni list RS, št. 141/06, 52/07, 120/07 in 21/08) v prvem odstavku 54. člena določa, da se po stopnji 8,5 % iz 11. točke Priloge I k ZDDV-1 obdavčuje gradnja in dobava stanovanj, stanovanjskih objektov ali njim pripadajočih delov in stanovanjskih stavb za posebne namene ali njim pripadajočih delov ter njihova gradnja, obnova in popravila, kadar so zaračunani neposredno investitorju.

 

Pravilnik v petem odstavku 54. člena določa, da so storitve gradnje, obnove in popravil stanovanjskih objektov storitve, uvrščene pod šifro F/GRADBENIŠTVO standardne klasifikacije dejavnosti. V šestem odstavku istega člena pa določa, da se med storitve gradnje, obnove in popravila stanovanjskih objektov, ne glede na uvrstitev takih storitev v standardno klasifikacijo dejavnosti, uvršča tudi postavljanje montažnih stavb ter vgradnja stavbnega pohištva, ki ga izdela izvajalec storitve.

 

Dejavnost vgradnje stavbnega pohištva se uvršča po Standardni klasifikaciji dejavnosti v področje F/GRADBENIŠTVO, in sicer v podrazred 43.320 – Vgrajevanje stavbnega pohištva, kamor spada tudi vgradnja kuhinjskega pohištva.

 

Iz pojasnila Statističnega urada Republike Slovenije izhaja, da med vgradnjo kuhinjskega pohištva spada tisto pohištvo, ki je sestavni del stavbe in je vzidano (npr. zidne omare, vzidane nape) in ne sestavljivo pohištvo, ki ga je mogoče montirati kjerkoli.

 

Iz navedenega izhaja da se po nižji stopnji 8,5 % lahko obračuna DDV le od vgradnje tistega stavbnega pohištva, ki je sestavni del stavbe in je vzidano. Od dobave in montaže kuhinj, ki se samo pritrdijo na zid ali postavijo od zida do zida (sestavljivo pohištvo, ki ga je mogoče montirati kjerkoli), pa je potrebno obračunati DDV po splošni stopnji 20 %.

 

Pri prodaji kuhinje investitorju, ki jo ta nato proda naprej skupaj s stanovanjem, je potrebno poudariti, da sama prodaja kuhinj načeloma šteje za promet blaga, za katerega velja splošna 20-odstotna davčna stopnja, medtem, ko se pri prodaji stanovanj (pa najsi bo opremljeno ali ne), lahko uporabi 8,5-odstotna davčna stopnja, če so izpolnjeni vsi v zakonu in pravilniku predpisani pogoji.

 

silva - 06.05.2015 - 08:44

Tudi mizarji prodajajo kuhinjo z montažo fizični osebi z 9,5% DDV.

rk - 06.05.2015 - 10:10

Saj to je noro, kaj pol lahko narediš? Stranka bo itak šla tja, kjer je ceneje, to pa je tam, kjer je nižji ddv.

Mat - 06.05.2015 - 11:57

Tudi sam vem za znanca, ki so mu pri priznanem mizarstvu računali nižji davek, na vgradne omare... in ja tudi tu je zanimivo... vgradna omara je omara, ki gre v eno nišo, navadno nima hrbta , je pa še zmerom samo omara pritrjena v stavbi čeprav po imenu vgradna .........

 

Menim, da je zadeva zrela za nadzorno akcijo brdavsev in morda dodatna širša ponovna pojasnila.

 

Je pa res, da nekdo, ki noče razumeti ne bo razumel in bo npr. od vgradnih polic še zmerom obračunaval nižji ddv, stranke pa jasno bodo šle tam, kjer je bolj poceni.

 

Po moji oceni je od takih lesenih izdelkov lahko ob vgradnji po nižji davčni stopnji kvečjemu kaka vrata, stopnice, stopniščne ograje, okna ipd.,  nikakor pa vgradne omare, kuhinje, vgradne police ........