krpan in druščina postani član

Naslov teme: Najemnina in najemni stroški(elektrika, voda,..)

1937  16.04.2015 - 14:45h / Drugi davki in takse / Avtor: Ribica / 92 / 3

Doo bo fizični osebi mesečno nakazala najemnino. V pogodbi so navedeni še neto stroški, pa me zanima kako so obdavčeni ti stroški, oziroma ali jih prištejem k neto najmenini in tako povišam osnovo za obračun najemnine?

Hvala za pomoč.

Uredništo - 16.04.2015 - 14:52

Zadeva je nekoliko bolj "kompleksna" :) - v tej smeri tudi vključena v program DDV seminarja "Dobro Da Vem" (glejte prvo točko - zadnja alineja):

http://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/aktualno

 

Martin Krpan - 16.04.2015 - 14:55

Da ne bo to izgledalo kot preveč reklame :), bom še sam nekaj dopisa:

- opcija A - nosijo usodo ("ne")obdavčitve najemnine;

- opcija B - se stroški prerazdeljujejo;

- opcija C - ne glede na vašo "odločitev" - kdaj lahko govorimo o enotno opravljeni transakciji ...?

- opcija D ... ? (vedno zadevo uravnati tako, da kasneje ne "boli glava" - to pa je najbolje ob sklenitvi pogodbe v odvisnosti od tega, kdo je najemojemalec, kakšna so razmerja "moči" med pogodbenimi partnerji itd. itd.)

Dohodnina - 17.04.2015 - 09:22

Ni vse v DDV-ju.

Menim, da vprašanje išče izključno odgovor v smeri dohonine:

 

ZDoh-2

75. člen

(dohodek iz oddajanja premoženja v najem)

(1) Dohodek iz oddajanja premoženja v najem po tem poglavju je dohodek, dosežen z oddajanjem nepremičnin in premičnin (v nadaljnjem besedilu: premoženja) v najem.

(2) Za oddajanje premoženja v najem po prvem odstavku tega člena se šteje:

1. vsako oddajanje premoženja na podlagi pogodbe ali na drugi pravni podlagi, s katerim najemodajalec prepusti najemniku določeno premoženje v uporabo ali mu prepusti pravico do uporabe premoženja, najemnik pa mu je zato dolžan plačati ustrezno najemnino ali drugo nadomestilo;

2. drugi primeri uporabe premoženja, kadar tisti, katerega premoženje uporablja nekdo drug ali ima pravico do uporabe premoženja nekdo drug ali ima nekdo drug pravico, da od njega zahteva opustitev določenih dejanj, ki bi jih imel sicer pravico izvrševati na svojem premoženju, prejme ustrezno nadomestilo, če ni s tem zakonom drugače določeno.

(3) Kot dohodek iz oddajanja premoženja v najem se obdavčuje najemnina in druga nadomestila v zvezi z oddajanjem premoženja v najem, ki vključujejo zlasti:

1. obveznosti in storitve, za katere se je zavezal ali jih je opravil najemnik, razen obratovalnih stroškov, ki jih za najeto premoženje plačuje najemnik;

2. premije, nadomestila, odškodnine in podobne dohodke, ki ne predstavljajo dohodka iz 1. točke tega odstavka.