krpan in druščina postani član

Naslov teme: prejemanje nadomestila za brezposlenost in "honorarno delo"

1881  11.04.2015 - 18:38h / Ostalo / Avtor: brezposelni / 707 / 4

Zgubil sem službo in sem prijavljen na Zavodu za zaposlovanje. Ponuja se mi občasna priložnost honorarnega dela. Kakšen znesek bi eventuelno lahko zaslužil po podjemni pogodbi, da mi država ne bi "črtala" denarnega nadomestila?

mimogrede - 12.04.2015 - 10:04

do 200 EUR neto! na mesec ni zmanjšanja nadomestila

 

pri več kot 200 EUR neto na mesec pa se nadomestilo ne "črta", ampak se zniža za 50% presežka nad 200 EUR neto; npr. če zaslužite preko podjemne pogodbe 250 EUR neto mesečno se nadomestilo zniža za 50% x (250 - 200) = 50% x 50 = 25

 

 

Zakon o urejanju trga dela - ZUTD

67. člen

(znižanje denarnega nadomestila zaradi pridobivanja dohodkov iz dela)

(1) Denarno nadomestilo se zniža zavarovancu, ki v času upravičenosti do denarnega nadomestila med brezposelnostjo opravi delo, za katero prejme ali je upravičen prejeti dohodek iz dela, ki po plačilu davkov in obveznih prispevkov mesečno presega 200 eurov.

(2) Kot dohodek iz dela se šteje vsak dohodek iz katerega koli pogodbenega razmerja, na podlagi katerega zavarovanec opravi fizično ali intelektualno delo, vključno z opravljanjem storitev in ustvarjanjem ali izvedbo avtorskega dela. Kot dohodek iz dela se šteje tudi dohodek za opravljeno delo oziroma storitev prokurista ali za vodenje in nadzor poslovnega subjekta, ki je pravna oseba.

(3) Denarno nadomestilo se zavarovancu zniža za 50 odstotkov dohodka iz dela, ki presega znesek iz prvega odstavka tega člena. Če zavarovanec preživlja mladoletne otroke, se denarno nadomestilo za vsakega otroka poveča za deset odstotkov polnega zneska denarnega nadomestila, ki bi mu pripadalo, če ne bi ustvaril dohodka iz dela, vendar največ do polnega zneska denarnega nadomestila.

(4) Ne glede na določbe prejšnjih odstavkov se znižanje ne izvede, če bi bilo denarno nadomestilo treba znižati za manj kot 20 eurov.

(5) Če že ob prijavi in uveljavitvi zahtevka za denarno nadomestilo obstaja podlaga za izplačilo dohodka iz dela, je zavarovanec o njej dolžan obvestiti zavod ob prijavi, sicer pa v roku treh dni po nastanku. O opravljenem delu, dogovorjenem plačilu in roku plačila za opravljeno delo je zavarovanec dolžan sproti obveščati zavod. Denarno nadomestilo se zavarovancu zniža v mesecu, v katerem je prejel plačilo za delo, oziroma v naslednjem mesecu po prejetem plačilu, če obvestila o prejetem plačilu ni več mogoče upoštevati pri obračunu denarnega nadomestila za tekoči mesec.

(6) Ne glede na določbo prejšnjega odstavka se pri zadnjem obroku denarnega nadomestila, do katerega je upravičen zavarovanec, znižanje opravi že na podlagi dogovorjenega plačila za opravljeno delo.

(7) Zavod plačuje zavarovancu, ki je pridobil dohodke iz dela, prispevek za zavarovanje za primer brezposelnosti od osnove pred zmanjšanjem denarnega nadomestila.

(8) Zavarovancu, ki ne ravna v skladu z določbami tega člena, preneha pravica do denarnega nadomestila in mora vrniti neupravičeno prejete zneske denarnega nadomestila.

Zofija - 13.04.2015 - 07:51

Hvala lepa za izčrpen odgovor in zakonsko podlago, tega še na Zavodu ne znajo tako lepo razložiti. Še nisem prejela odgovora na tovrstno vprašanje...

Lep sončen dan želim vsem nam..... davkoplačevalcem:-)

mimogrede - 13.04.2015 - 09:22

ni za kaj

 

mogoče še dodatek - malo davčnega optimiranja: če je neto mesečni dohodek manj kot 240 EUR, potem ni znižanja nadomestila

 

"(4) Ne glede na določbe prejšnjih odstavkov se znižanje ne izvede, če bi bilo denarno nadomestilo treba znižati za manj kot 20 eurov."

 

X ... neto mesečni dohodek

50% x ( X - 200 EUR ) < 20 EUR 

0,5X - 100 < 20

0,5X < 120

X < 240

 

=> če je neto mesečni dohodek nižji kot 240 EUR, potem ni znižanja nadomestila; koliko pa je pri tik pod 240 EUR neto v bruto, pa je odvisno od vrste pogodbe in dajatev, ki se odvedejo od bruto - z izračuni se lahko poigrate v rubriki "Krpan računa na prste" (izračuni imajo tudi opcijo neto v bruto).

 

xxx - 13.04.2015 - 07:53

Vse to vam piše tudi na odločbi, ki ste jo prejeli od Zavoda, kjer piše koliko nadomestila vam pripada.