krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ali lahko S.P. prenesem na svoj že delujoči D.O.O.

1791  01.04.2015 - 20:36h / Ostalo / Avtor: zapiranje / 62 / 2

Sem samostojni podjetnik in hkrati 100% lastnik d.o.o. Ali lahko S.P. pripojim D.O.O.-ju in kako je v tem primeru s premoženjem S.P.? Ali je bolj smiselno zapreti S.P. in prenesti premoženje v gospodinjstvo in potem dokapitalizirati d.o.o. z stvarnimi vložki? Verjetno se v gospodinjstvo prenesejo tudi finančni dolgovi S.P.  do fizičnih oseb?

PC - 02.04.2015 - 09:59

Prenos je možen, vprašanje pa je, če je smiseln. To počnemo običajno takrat, kadar ima s.p. večje premoženje, zaloge, osnovna sredstva. neizkoriščene olajšave, upoštevane olajšave, ki bi jih morali vrniti, če bi prenehal z opravljanjem dejavnosti. Zadevo je potrebno dobro proučiti in pretehtati argumente za in proti. Postopek morate urediti preko notarja, največjo težo pri pravilnosti in argumentih pa vam bo podal vaš računovodja. Žal pa ugotavljam, da jih je veliko, ki teh stvari ne poznajo.

jože - 02.04.2015 - 10:11

Prenos je enostaven, potrebno je pa proučiti ali je smiseln. Operativnost poslovnega računa je povsem drugačna kot pri d.o.o. Treba je proučiti vse vidike pred izvedbo. Popolne strokovne informacije pa je včasih težko dobiti, kot že ugotavlja PC.