krpan in druščina postani član

Naslov teme: šotor

1665  26.03.2015 - 11:38h / Ostalo / Avtor: žiga7 / 224 / 7

Nekaj objav sem že videl na forumu, a so mnenja zelo različna pri šotoru: oprema ali nepremičnina? olajšava ali ne? ima kdo izkušnjo z DURS glede njihovega tolmačenja?

Silvika - 26.03.2015 - 14:22

Šotor smo postavili na asfaltirano dvorišče. Vedno ga lahko razstavimo in prestavimo na drugo lokacijo. za postavitev nismo potrebovali gradbenega dovoljenja, nikakršnih soglasij itd.

Šotor je velik, uporabljamo ga za skladišče, stoji na zemljišču tovarne, nabavna vrednost je bila kar visoka.

zagovarjamo, da je to oprema in ne nepremičnina.

žiga7 - 26.03.2015 - 14:58

Tudi jaz sem takega mnenja, vendar se bojim kakšnega inšpekcijskega nadzora zaradi tega. Vam je šlo skoz pri obračunu ali ga boste uveljavljali za 2014?

neza - 26.03.2015 - 15:06

Jaz ga imam kot neizkoriščeno olajšavo pri dveh strankah, saj nimata dovolj davčne osnove, da bi olajšavo koristili. Ker nismo koristili, nas tudi niso pozvali, da predložimo račune, Tako da pravzaprav ne vemo, ali bo šlo gladko skozi ali ne. Ima pa moja kolegica stranko, ki je izkoristila olajšavo pred nekaj leti in uspela (sicer s kar nekaj dodatnega pojasnjevanja), da so jim olajšavo priznali.

žiga7 - 27.03.2015 - 10:53

Jaz sem jim račune že pri ddv posredoval, tam je bilo vse ok? Kako jim bo potrebno pa pri obračunu pojasnjevat bomo pa videli.

Cicero - 27.03.2015 - 11:15

Šotor je oprema in ne nepremičnina. Preizkušeno !!! Ko smo na to temo orali ledino že davno je potekalo takole:

Najprej davčni pregled in izločitev iz olajšav s strani 1.stopnje s kozlarijami v pojasnilu (raje ne bi naprej komentiral).

Nato pritožba in vrnitev v ponovni postopek s strani 2. stopnje, z navodili da ugotovijo izpolnjevanje po ZGO-1 (tale točka je prišla v ZGO-1 leta 2012, če se prav spomnim): 1.1.5. objekt je povezan s tlemi, če je temeljen ali s pomočjo gradbenih del povezan s tlemi na stalno določenem mestu in ga ni mogoče premakniti ali odstraniti brez škode za njegovo bistvo;

Ponovni postopek je bil nato skladen z navodili 2. stopnje, korekten, z ogledom dejanskega stanja in ugotovitvijo izpolnjevanja pogojev po ZGO-1, kar smo mi vseskozi zatrjevali.

 

Praksa je vsekakor vzpostavljena, če jo organ želi videti.

 

Okoli šotorov je že vseskozi sprenevedanje uradnih oseb FURS in tudi s strani gradbenih inšpektorjev. V Uredbi o klasifikaciji vrst objektov in objektih državnega pomena še nikoli ni bilo šotorov. Tako je bila množica zavezancev že oškodovana tako finančno (FURS) kot stvarno zaradi različnih ukrepov gradbenih inšpektorjev glede šotorov.

 

P.S.

Ne dovolite, da prodane duše gazijo po vas, da bi izpolnili svojo normo pridobivanja denarja.

rozika - 27.03.2015 - 17:34

Pravijo da spada kar je večje od 20m2 v nepremičnine in ne več v opremo.

Cicero - 28.03.2015 - 11:48

Spoštovana Rozika !

 

Stranka, za katero sem zadevo urejal je imela šotor, v katerega se skrije kar veliko vaši 20m2 velikih šotorov.

Kljub temu ni bilo sodilo kvadratura ampak povezava objekta s tlemi, kar je tudi zapisano v zakonu o graditvi objektov (ZGO-1).

ZGO-1: 2. člen (pomen izrazov)

1. objekt je s tlemi povezana stavba ali gradbeni inženirski objekt, narejen iz gradbenih proizvodov in naravnih materialov, skupaj z vgrajenimi inštalacijami in tehnološkimi napravami;

1.1.5. objekt je povezan s tlemi, če je temeljen ali s pomočjo gradbenih del povezan s tlemi na stalno določenem mestu in ga ni mogoče premakniti ali odstraniti brez škode za njegovo bistvo;

V podrejenih predpisih kot je Uredba o razvrščanju objektov glede na zahtevnost gradnje je sicer viden napor, da bi radi posegali v zakon in ga razširili v smislu določanja, kaj gradbeni objekt. Vendar je osnovni zakon ekspliciten. Če bi zakonodajalec zadevo želel urediti drugače, bi to zapisal v zakon in ne v uredbe in pravilnike, ki jih vsaka interesna skupina prilagaja preko ministrstva po svoje.