krpan in druščina postani član

Naslov teme: izvenbilančne knjižbe

1489  17.03.2015 - 19:09h / Ostalo / Avtor: zb / 471 / 4

1) Ali je v kakšnem zakonu predpisano, kaj vse mora podjetje d.o.o. izkazovati med zunajbilančnimi knjižbami ali  vsebina ni predpisana?

 

2) ZGD govori o zabilančnih obveznostih iz poroštev in jamstev. Ali so mišljene samo obveznosti podjetja, ki s svojim premoženjem jamči za jamstva nekoga drugega, ali tudi za primere, ko jamčiš za svoje delo, materiale?

 

3) Če velja tudi za jamstvo za svoje delo, materiale, kako globoko greš:

- knjižiš samo jamstva kupcu, za katera si moral pridobiti bančno garancijo, ali tudi

- garancije za materiale, ki si jih vgradil in imaš na nasprotni strani garancijski rok do svojega dobavitelja,...

Ker tole je lahko en znaten zalogaj za knjiženje? Ne vidim smisla.

 

Hvala za kakršnokoli pomoč pri razumevanju izvenbilančnih sredstev.

martina - 18.03.2015 - 10:13

Morebitne obveznosti za garancijo (izdelki, servis) so prikazani v rezervacijah za garancijo in ne v izven bilančnih knjižbah.

silba - 18.03.2015 - 10:28

To je res obšitna tema. Komentiram samo vaše pisanje: Ker tole je lahko en znaten zalogaj za knjiženje? Ne vidim smisla.

V letnem poročilu so informacije namenjene vsem - tudi upnikom.  Vsa tveganja je potrebno razkriti. Če npr. vse povprek daje jamstva za svoja povezana podjetja in ta zaidejo v težave je to povsem drugačna situacija kot če podjetje ne daje jamstev.

Danja - 18.03.2015 - 14:58

Tako kot piše Silba, razkrijte jih v pisnem delu letnega poročila ali v Ajpesovi prilogi, če ste mala firma. Banke na koncu leta pošljejo seznam odprtih garancij, preverite in ta znesek razkrijte v poročilu. Za garancije, ki jih vi izdajete za svoje prodane izdelke, pa je najbolje oblikovati rezervacije, če to predstavlja za vas tveganje večjih vrednosti. Ali boste te postavke vodili tudi na zunajbilančnih kontih, pa mora biti zapisano v vašem internem aktu. Običajno se podjetja odločajo za tovrstno vodenje za postavke večjih vrednosti, npr. vpis hipoteke na napremičnini. Sicer pa sama nimam izkušenj s tem, garancije ne predstavljajo nekih večjih tveganj, zato jih razkrijemo le v pisnem delu letnega poročila.

zb - 18.03.2015 - 19:47

Sedaj vsaj bolje razumem. Nekak sem vedno mislila, da se izvenbilančne knjižbe obvezno delajo za hipoteke, poroštva, jamstva za povezana podjetja (nič od tega nimamo), ne pa za bančne garancije (imamo redko).

 

Najlepša hvala vsem za odgovore.