krpan in druščina postani član

Naslov teme: odstop leasinga

1263  05.03.2015 - 15:28h / Ostalo / Avtor: zmedena / 99 / 3

Imamo en avto na finančni leasing- se pravi, da ga imamo med OS. Zdaj bi pa nekdo ta leasing prevzel. A mogoče kdo ve na kakšen način ga spravim iz knjig? V OS ima npr. neodpisano vrednost 10.000, obveznosti do leasing hiše so pa še 9.000.

Hvala

mimogrede - 05.03.2015 - 17:48

hja - nekdo bi leasing prevzel - dajte se vprašati kaj to dejansko pomeni

ker tujega jogurta (avto je namreč leadsing hiše) ne morete prodajati, lahko avto na nekoga drugega pride tako, da se bo pogodba o leasingu bo prekinila, vi boste avto vrnili leasing hiši, ona pa bo s tem nekom drugim sklene novo leasing pogodbo

ob prekinitvi "počistite" konte OOS in leasinga - odvisno od tega po kakšni AMS ste amortizirali in kakšna je bil anuitetni načrt leasinga, lahko ob čiščenju ven pade (+) (bere: prihodek) ali pa (-) (beri: odhodek)

mimogrede: če pade ven (-) in je ta nekdo drugi povezana oseba, so lahko tudi kakšne težje davčne posledice

VIDA - 07.03.2015 - 02:27

Mi smo razliko v - dali na terjatve prevzemnika leasinga.  

silba - 07.03.2015 - 10:41

V kolikor ste imeli finačni najem ste morali urejtai prekinitev najema tudi po DDV pravilih, lizing hiša pa je sklenila pogodbo z novim najemnikom. Terjatev, ki jo omenjate je torej povezana z plačilom novega najemnika neposredno vam, ker je vrednost predmeta najema višja, kot pa je še neodplačani znesek po pogodbi.To je običajno, ker je najem pravilomasklenjen za krajše obdobje in se odplačuje obročno.

Računovodsko gledano je šlo za prodajo osnovnega sredstva skupaj z obveznostjo, pri čemer ste ustvarili dobiček ob odtujitvi - prevrednotovalni psolovni prihodki.  Kupec  vam je za sredstvo plačal v višini še neodplačane vrednosti inše nekja je verjetno dodal.