krpan in druščina postani član

Naslov teme: Akcija

990  19.02.2015 - 14:07h / Ostalo / Avtor: zdenka / 101 / 1

Ukvarjamo se z veleprodajo blaga (ukvarjamo se z distribucijo blaga) in nam predstavljajo težave povezane z akcijskimi izdelki, ki so namenjeni pospeševanju prodaje s strani dobaviteljev. Npr.

 

* dobavitelj trži neko blago v akciji. V hišo dobimo- kupimo akcijski paket (npr. 5+1) in ga znotraj meseca tudi prodajamo. Po zaključku akcije nam ostanejo paketi. Pakete "razbijemo", naknjižimo viške in vrednotimo po zadnji Nc. Je to OK?

* dobavitelj trži akcijo, vendar nam ne da paketov, ampak nam zraven robe pošlje določeno količino gratis izdelkov (uradno s papirji). Izdelke prevzamemo evidenčno na posebnem skladišču. Po zaključku akcije nam običajno kakšen izdelek ostane in prenesemo ga v redno prodajo. Po kakšni vrednosti ga vrednotimo; je to vrednost 0 ali zadnja NC?

 

Kako delati drugi? 

mimogrede - 20.02.2015 - 09:22

bom komentiral samo prvi del vprašanja (drugo je po moje že malo bolj zapleteno):

 

"* dobavitelj trži neko blago v akciji. V hišo dobimo- kupimo akcijski paket (npr. 5+1) in ga znotraj meseca tudi prodajamo. Po zaključku akcije nam ostanejo paketi. Pakete "razbijemo", naknjižimo viške in vrednotimo po zadnji Nc. Je to OK?"

 

jaz bi izhajal iz vprašanja, kaj je enota mere artikla (EM)? - 1x paket "5+1 enota"  ali  6x ena enota?

 

po moje je 1x paket

 

torej se tako vodi tudi v materialnem knjigovodstvu, tj. pod ločeno šifro artikla

 

če/ko pa ni vse prodano in se 1x paket "5+1" pretvori v 6x enota pa se opravi preknjižba iz ene šifre artikla na drugo pri čemer se pretvori tudi cena in sicer:

če je cena za 1x paket bila C, potem je cena ene enote 1/6 x C

 

še en mimogrede primerček: če po koncu akcije ostane na zalogi 1 paket "5+1" enot po ceni 6, se ta pretvori v zalogo 6 enot po ceni 1/6