krpan in druščina postani član

Naslov teme: sodni cenilec

857  13.02.2015 - 15:02h / Drugi davki in takse / Avtor: Enaa / 98 / 6

sodni cenilec nam je izstavil račun za svojo storitev - na njem je napisal neto dohodek.

 

ali moramo mi kot d.o.o. zadevo obrutiti in plačati dohodnino in eventuelno prispevke za PIZ in ZZ? kateri REK2 bi to bil ?

bacil - 14.02.2015 - 08:36

prvo dejansko preverite njegov status in potem iščite dalje

Enaa - 14.02.2015 - 09:53

sem sedaj videla na njegovem računu, da je napisal, da je to avtorski honorar :(

jože - 14.02.2015 - 12:28

Vprašanje je ali je to res avtorsko delo, pozakonu o avtorskih in sorodnih pravicah. Mislim, da gre za izigravanje zakona.

bacil - 15.02.2015 - 10:21

tudi jest tako mislim: AH je avtorsko delo in je nižje obdavčeno kot PODJEM

in CENILEC svoje izdelke tretira kot AH;

lepo vas prosim: torej je tudi moja izdelana BILANCA moje AVTORSKO DELO in bi zato moji naročniki plačali manj davkov-prisp. zame, če bi imela status fizične osebe

 

cenilci,izvršitelji,odvetniki,notarji,športniki,umetniki,novinarji....še bi lahko naštevali... so siva cona dejavnosti (če se ukvarjaš z neko dejavnostjo, odpri eno od oblik firme-s.p.-zavod-društvo; ostalo BRIŠI)

Martin Krpan - 15.02.2015 - 12:12

Pod navedeno ...

 

cenilci, izvršitelji, odvetniki, notarji, športniki, umetniki, novinarji so siva cona dejavnost ...

 

.. se tudi sam podpišem. In če še dodam - so med največjimi "majhnimi" :) fušarji, ki imajo privzeto eno od legalno registriranih oblik. Osebno menim, da tile utajijo več davka, kot tisti, ki delajo "vse na črno" :).

 

P.S. Da zadevo malce uravnotežim :) - je pa res, da takšne idiotsko drage davčne države, kot je Slovenija, ni daleč naokoli ...

Enaa - 16.02.2015 - 12:14

...pa še to:

 

s tem sodnim cenilcem za gradbene zadeve smo bili dogovorjeni za neto izplačilo xxx eurov.

po opravljeni cenitvi pa dobimo račun, na katerem napiše, da je to avtorski honorar in da prispevke piz,zz plača prejemnik storitve; to, da moramo pa plačati dohodnino pa nič o tem?

nisem še slišala, a vse je možno: ali je možno, da se je odločil sam plačati dohodnino?

vendar tukaj sem potem v tem primeru v precepu kaj storiti z REK2 obrazcem - kakor vem, jih vedno odda izplačevalec dohodka ter hkrati tudi plača vse dajatve

 

zelo čudno ... res ...

 

res pa je, da so sodni cenilci tudi obdavčeni po vrsti dohodka 1503 - druge vrste dohodka kjer so dajatve popolnoma enake kot pri vrsti dohodka 1504-avtorski honorar - = zna biti, da je samo nerodno se izrazil po kateri vrsti dohodka mu izplačujemo?