krpan in druščina postani član

Naslov teme: Lepo prosim poglejte - DDV in EU verižni p. (nujno)

619  02.02.2015 - 12:47h / DDV / Avtor: Felicity / 70 / 8

Lepo prosim za vašo pomoč ali mnenja glede obdavčitve pri naslednjem EU poslu:

 

AT proda blago (za nadaljnjo prodajo) SI-1, blago odpotuje iz Avstrije. SI-1 proda blago (za nadaljnjo prodajo) DE, vendar ta želi, da se blago ne dostavi v DE, ampak v Slovenijo njegovemu kupcu SI-2, ki ga uporabi kot material za svojo proizvodno dejavnost.

 

Zanima me obdavčitev pri poziciji SI-1: ta torej kupi blago od AT (prejme račun iz EU) in proda blago DE (izda račun v EU).

 

Če bi se zadeva tukaj končala in blago pristalo v DE, bi imeli pravi tristranski posel. Vendar - tukaj se pojavi problem.

 

Blago namreč po želji DE potuje direktno od AT do SI-2, torej pristane pri kupcu od DE v Sloveniji. To pot blaga SI-1 pozna že od začetka, saj že svojemu dobavitelju AT naroči, da naj blago razloži pri SI-2, čeprav to ni njegov kupec (CMR je od AT do SI-2). SI-1 in SI-2 tudi nista v ničemer povezani. In tako so v bistvu udeleženi 4 subjekti.

 

Vsi udeleženci so davčni zavezanci in vsi operirajo samo pod svojimi nacionalnimi ID številkami.

 

Ker imam že nekaj "kilometrine" v stroki, sicer imam idejo, kako bi lahko to potekalo, vendar prvič širim svoje izkušnje iz tristranskih na verižne posle in me neke stvari pri tem vseeno zmedejo.

 

Zato bi lepo prosila za vaša strokovna mnenja, kako naj bi se opravila DDV obdavčitev EU prejema in EU izdaje pri SI-1.

 

Neko odločitev bi morala sprejeti že danes in se že vnaprej zahvaljujem za kakršenkoli koristen napotek ali vidik.

 

 

? - 02.02.2015 - 13:08

... kakršenkoli koristen napotek :

 

Superdavkoplačevalci (so odprtih rok!)

Felicity - 02.02.2015 - 17:07

Imam tudi Superdavke, če je bilo to mišljeno - baza znanja tam je velika in pohvalno učinkovita - vendar bi lažje v njej našla tovrsten primer, če bi mi kdo iz izkušnje lahko povedal, kaj ali kje naj bolj konkretno pobrskam ... tudi to bi bil koristen napotek ... ali pa me celo znal napotiti na kak konkretni tekst

Martin Krpan - 02.02.2015 - 15:04

Ne bom ničesar drugega rekel, kot - bonton (NUJNO, URGENTNO itd.) ... http://www.davkoplacevalci.com/davcni-klepet/bonton

? - 02.02.2015 - 15:28

Jaz sem sicer hudo robate sorte in mi je bonton španska vas, ampak po mojem:

 

uvodni Lepo prosim (v sodelovanju z zaključnim "in se že vnaprej zahvaljujem " prevaga končni (nujno), ki je še celo v oklepaju

 

 

Martin Krpan - 03.02.2015 - 08:15

Potem pa "robatež" :) berite vprašanje, vzamite list papirja, skicirajte, podajte odgovor ... ker je NUJNO :).

 

Jaz običajno niti ne berem vprašanj, ki so naslovljena na določeno osebo (ali npr. name), hkrati pa sem alergičen, če je besedica NUJNO :). Sicer včasih naredim izjemo, vendar danes sije sonce in še ni zapadlo 30 cm snega :)).

Felicity - 04.02.2015 - 11:12

Žalosti me, da moje mazilo ni pomagalo pri vaši alergiji ... škoda ... in pa to, da se tokrat prav tu postavlja oblika pred vsebino, čeprav to večkrat očitamo drugi strani ... in debata o obliki ne daje odgovora na temo (ki je - mimogrede - nisem naslavljala na nobenega konkretno in moj očitani "greh" je zgledal tako: (nujno) in ne kot mi ga vsakič očitate: "NUJNO").

 

Glede na marsikaj videno na tem forumu me vse bolj čudi, v katero smer se zadeva pelje ... ali pa je enostavno (bil) samo lep dan za pikrost? Pa po tem mojem odzivu verjetno še za trajno alergijo na mene ...

 

Kar se mene tiče, bi bil več kot dovolj prvi opomin, da je bila uporabljena neprimerna beseda (in predlagam, da se to zapiše tudi v bonton, ker moje pisanje povsem ustreza vaši definiciji), toliko da se mi odpre ta vidik, ki ga v svojem namenu res nisem videla ... In potem pač enostavno ne bi podali nobenega odgovora - kot je še kup tem tukaj, ki ostajajo neodgovorjene, kar je čisto OK, glede na to, kako je zamišljena ta klepetalnica ...

 

Tako pa imam občutek (moj osebni občutek, ne pravim, da je to bil vaš namen), da sem deležna vzvišenega premočnega (v primerjavi z vsemi doslej videnimi neprimernostmi) očitka glede na moj "greh" in imam trenutno precej manj veselja plodno sodelovati s svojimi izkušnjami pri naših klepetih, kot doslej, kaj šele "si drzniti" vsakih par mesecev postaviti kako svoje vprašanje ali se spraviti brskati po "svojih" Superdavkih ... Bom tudi jaz počakala na kak nov lep dan, mogoče me spet prime ...

Felicity - 02.02.2015 - 17:33

Spoštovani Martin Krpan - po mojem mnenju sem upoštevala prav vse, kar piše na vašem linku o bontonu ... razen v začetnicah ni nikjer kakšne velike črke, kaj šele kričanja (kot v vašem primeru v odgovoru) ali drugih neprimernosti, prosila sem za mnenja, kot se predvideva, in tega nisem naslavljala na nobene konkretne osebe itd.

Ja, res sem uporabila besedico "nujno", ampak namenoma v oklepaju (hvala "?", da ste vi to tako dojeli) - le kot "pobožno željo", da se me morda kdo usmili še danes ...  dejansko je zadeva nastala akutno in želela sem samo vljudno, da ne rečemo ponižno, prositi kolege/kolegice, da me kdo s kakšno svojo izkušnjo še malo bolj konkretno napoti proti rešitvi. Po tihem sem celo upala na kak odgovor iz vašega nivoja oz. od oseb, za katere po izkušnjah iz tega foruma vem, da imajo večjo težo, zato me je vaš odgovor/opazka/očitek kar presenetil.

In še - moja tema nikakor ni nastala "po liniji najmanjšega napora", ampak po dnevu brskanja in prebiranja zakonodaje (in druge strokovne literature, vse do sodb EU sodišč in portalov), šele po tem, ko sem se začela vrteti v krogu lastnih misli in sem potrebovala kak konstruktiven potisk naprej. Dejstvo je, da nisem novinec ali nevednež in z veliko mero lastnega znanja in izkušenj v glavnem lahko dobro opravljam svoje delo ali celo pomagam drugim, tudi tukaj na davkoplačevalcih, ki jih sicer redno prebiram.

Žal mi je, da ste dobili tak - napačen - vtis o mojem pristopu. Upam, da tudi kdo drug od spoštovanih kolegov/kolegic tega ni vzel tako - če ja, potem se opravičujem in prosim, naj razume pojasnilo.

In če to pojasni moj uvodni zapis v temi, bi vseeno želela, če lahko to sedaj prestopimo in bi prosila za kakršenkoli konstruktiven odgovor na mojo temo - ta me namreč še vedno zelo žuli ...

Lep pozdrav.

amy - 13.02.2015 - 08:23

Felicity, odgovarjam na vaše vprašanje od 02.02.2015.

A izda račun SI1 brez Mwst. SI1 naredi samoobdavčitev.

SI1 mora izdati nemcu račun z SLO DDV-jem.  DE bi se moral identificirati v SLO. Potrebuje SLO ID, da lahko zaračuna  SLO DDV SI2. To je pravilno.

 

V primeru, da DE ne pridobi ID številke in pošlje račun v SI2 brez SLO DDV, SI2 naredi samoobdavčitev.