krpan in druščina postani član

Naslov teme: Komisijska prodaja rabljenega blaga

4063  22.10.2002 - 09:44h / Ostalo / Avtor: Mak / 302 / 5

Prosim za mnenja:
Gre za odkup rabljenega blaga od fiz.osebe za nadaljno prodajo.

Ali mora izplačilo fiz.sebi, ki nam je prodala rabljeno blago, slediti prodaji tega rab.blaga ?

Ali pa je lahko takoj odkupljeno? Ali v tem primeru še vedno lahko govorimo o komisijski prodaji? (DDV obračunan od RVC oz. dodane vrednosti)

Kakšen dokument moramo izstaviti fiz. osebi - je dovolj blagajniški izdatek - za prevzem blaga pa narejena nabavna prevzemnica?

Vem, da je veliko zastavljeni vprašanj, vendar prosim za mnenja!!!

VIRUS - 22.10.2002 - 10:40

Če gre za odkup, sledi plačilo DMV-ja. Plačate ga vi!Nabavna vrednost vozila (oziroma zaloga)se poveča za DMV.

Komisijska prodaja: fizični osebi plačate vozilo šele takrat, ko ga prodate. Izognete se plačilu DMV in plačate samo DDV na razliko v ceni. Z lastnikom vozila naredite pogodbo, kjer naj bo definirana "nab.cena.".
Kupcu vozila izstavite račun v skladu z 49.členom. DDV-ja ne prikažete v skladu z 50.c členom. Za knjiženje pa si naredite obračun kom.prodaje, kjer mora biti razvidno koliko je nabavna cena, prodajna cena, provizija in DDV.
Torej predlagam, da se izognete odkupu in se lotite kom.prodaje, saj je v največ primerih cenejša.
Veliko uspeha!

Mak - 22.10.2002 - 11:23

Virus, havala ti. Ne gre sicer za vozila, vendar pa zadeva rabljeno blago. Prosim te še za obrazložitev DMV -ja (%,...) oz. kje piše ...
Še enkrat hvala

VLATKA - 22.10.2002 - 15:12

DMV _ davek od motornih vozil - 5% ali 20% odvisno od tega ali je kupec bil fizična ali pravna oseba , ta davek več ne obračunavamo če gre za komis. prodajo . V tvom primeru je brezpredmetan ker ne gre za mot.vozilo .

Mali princ - 23.10.2002 - 08:27

že na začetku je bilo premalo podatkov. promet rabljenega blaga se razlikuje glede na to, ali je imel tisti, od katerega se kupuje rabljeno blago pravico do odbitka DDV ali ne.
- Če je imel pravico (v tem primeru kupujete od davčnega zavezanca) do odbitka in gre za rabljeno blago, potem vam mora on izstaviti fakturo z obračunanim DDV,
- če pa gre za fizično osebo, ki ni davčni zavezanec, pa morate ob prodaji vi obračunati DDV od dosežene razlike v ceni v skladu z 48. in 49.členom ZZDV-B
Postavljajte bolj jasna vprašanja, ker so sicer odgovori čisto "mimo"
lp

Mak - 23.10.2002 - 09:17

Prav imaš, bil sem preskop s podatki. Gre za prodajo rabljenega blago kupljenega od fiz.oseb (nezavezanci za ddv) - stvari odkupim in takoj izplačam kupnino - prodajam torej rabljeno blago brez ddv-ja in obračunavam ddv od rvc-ja - vendar tega na računih ne izkazujem tudi če gre za pravno osebo - le sklicevanje na 48. čl....
Rabim potrditev če je vse o.k. ali zanikanje, lepo prosim!!!Mali princ, očitno ti je zadeva blizu, prosim za sodelovanje!! hvala vnaprej in lep dan!