krpan in druščina postani član

Naslov teme: RAČUNI NAREJENI V WORDU

443  24.01.2015 - 14:20h / Ostalo / Avtor: tema / 506 / 16

.Ne poslujem gotovinsko,račune pa izdajam z excelom.

Ali je to še dopustno ?

Hvala,  

Prva Brina - 24.01.2015 - 14:27

da

Lp

hec - 24.01.2015 - 16:00

V tej temi ne!

Tu je tema samo za račune narejene v Wordu.

Drugače pa DA, z vidika zakonskih zahtev.
A le če imate plačane vse licence za MS Office. 

marta - 24.01.2015 - 16:08

"V tej temi ne!" ???

hec, a se hecaš???

marta - 24.01.2015 - 16:12

Ups, šele zdaj sem uvidela, da se je hec upravičenopohecal!!!

SuperDavčnik - 24.01.2015 - 16:07

Hja - FURS se v odgovorih na vprašanja o VKR glede tega izjasnil "dvoumno"/nejasno.

Ali oz. da zdaj sam kontrira svojemu stališču, ki ki ga je podal v 2013 ob spremembi 38. člena ZDavP-2 pa presodite sami na podlagi spodaj navedenega izseka iz E-Super časnika "Izdajanje računov pri (ne)gotovinskem poslovanju od 31. januarja 2015".

http://www.superdavki.com/article/12684

---------------

Zgled št. 2 -> Opomba 13:

FURS - VPRAŠANJA IN ODGOVORI V ZVEZI Z UPORABO VEZANIH KNJIG RAČUNOV, 13.1.2015 (datum
objave)

15. Ali lahko izdajam račune pri gotovinskem poslovanju s pomočjo programskega paketa Word oziroma Excel?

Ne. V tem primeru je potrebno izdati račun iz vezane knjige računov ali uporabiti računalniški program oziroma elektronsko napravo v skladu z 38. členom ZDavP-2 (z revizijsko sledjo o izdanih računih). Word oziroma Excel (brez dodatnega programiranja) ne omogočata izdajo računa v skladu z 38. členom ZDavP-2. V primeru, da je Wordu oziroma Excelu narejena aplikacija, ki omogoča vodenje revizijske sledi o izdanih računih v skladu z 38. členom ZDavP-2 pa je za izdajo računov možno uporabiti tudi Word ali Excel.


DURS - ZAHTEVE ZA RAČUNALNIŠKE PROGRAME ZA IZDAJANJE RAČUNOV – vprašanja in odgovori,
04.06.2013 (datum objave)

24. Ali račune še lahko pišem v Excelu ali Wordu?

Če zavezanec Word oziroma Excel uporablja le za vnos in izpis podatkov (kot pisalni stroj), brez avtomatizacije opravil in uporabe izdelanih namenskih aplikacij, ki npr. omogočajo avtomatsko knjiženje, izdelavo in vodenje poročil in evidenc, implementacijo kontrol, itd., ne moremo govoriti o elektronskem obdelovanju podatkov. V tem primeru določbe 8. in 9. člena ZDavP-2 in Pravilnika zanj ne veljajo. V nasprotnem primeru morajo tudi programi za izdajanje računov v Wordu in Excelu izpolnjevati določbe 8. in 9. člena ZDavP-2 ter Pravilnika.

lp

p.s.

Za primer da še niste včlanjeni v "Super davčno avtocesto" (mimogrede: za včlanitve do konca naslednjega tedna še velja "super avto-moto" nagradna akcija):

http://www.superdavki.com/account/register/subscribe  ; ;

Podloznik - 25.01.2015 - 09:33

Po mojem ima FURS prav.

ne morete primerjati tega mnenja z mnenjem iz leta 2013, saj so bili takrat drugacni predpisi.

Pia - 25.01.2015 - 12:25

Jaz pa sem mnenja, da za negotovinsko poslovanje lahko pišete račune v Wordu. Revizijska sled mora biti zagotovljena pri gotovinskem poslovanju

mimogrede - 25.01.2015 - 15:30

Strinjam se s Podložnikom.

Treba je (dobesedno) uporabiti logiko.

1.

31.a člen (VKR računi) velja za vse primere, ko zavezanci, ki vodijo poslovne knjige, gotovinskega računa ne izdajajo na način iz 38. člena ZavP-2 (=elektronska obdelava podatkov ki ima revizijsko sled).

2.

38. člen ZDavP-2 velja za vse ! elektronsko izdane račune, tako gotovinske kot negotovinske.

3.

FURS je zdaj v 2015 rekel, da izdaja gotovinskih računov iz Word ni dopustna ker Word brez dodatnega programiranja ne omogoča izdajanja računov na način iz 38. člena ZDavP-2.

Če od zadaj naprej združimo vse tri točke dobimo:

Izdajanje gotovinskih računov iz Word-a ki nima dodatnega programiranja, ni dopustna, ker takšen način izdajanja ni skladen z 38. členom ZDavP-2 - in ker ni skladen za gotovinske račune potem tudi ne more biti skladen za negotovinske račune.

? - 25.01.2015 - 16:41

Si mimogrede falil :

 

Po vseh regelcih smeš izdati račune za negotovinsko plačilo v Wordu, Excelu, natipkane na stroju, napisane z roko - zadnje dvoje lahko na navadnem  ali barvastem papirju ali tudi na VKR..

 

Tiste omejitve iz 38. člena ZDavP-2  ne veljajo, če izdaja računov ni sestavni del računovodskega programa - če naklofaš račune v W ali E, pa jih potem posebej (na roke) vneseš v program (kar počne večina spjev in manjših doojev, ki fakturirajo sami).

  -Če zavezanec Word oziroma Excel uporablja le za vnos in izpis podatkov (kot pisalni stroj), brez avtomatizacije opravil in uporabe izdelanih namenskih aplikacij, ki npr. omogočajo avtomatsko knjiženje, izdelavo in vodenje poročil in evidenc, implementacijo kontrol, itd., ne moremo govoriti o elektronskem obdelovanju podatkov.

? - 25.01.2015 - 16:47

Pa še to:že superdavčnik, pa za njim še  mimogrede povsem neprimerno primerjata citirani pojasnili Fursa in Dursa:

 

fursov govori izrecno o izdajanju računov pri gotovinskem poslovanju;

 

dursov pa generalno o izdajanju računov.

 

mimogrede - 25.01.2015 - 17:40

to s tematiko (fokusom) pojasnil FURS in DURS drži, vendar je bil FURS dvoumen

ali se je ta dvoumnost FURS pač »zgodila« (površnost, nespretnost pri pisanju) ali pa je bila načrtna, pa ve samo FURS

FURS je med drugim napisal:

»Word oziroma Excel (brez dodatnega programiranja) ne omogočata izdajo  računa v skladu z 38. členom ZDavP-2.«

Mimogrede: res je da je FURS odgovarjal glede gotovinskih računov ampak vsako na ozko področje usmerjeno pojasnilo mora biti (bi moralo biti) skladno tudi z ostalimi pravili.

Da s strani FURS podan odgovor ne bi bila dvoumen in bi bil konsistenten s pojasnilom DURS iz leta 2013 bi po moje zadostovalo, če bi odgovor bil podan brez tistega dvoumnega stavka, npr. v stilu »če tako potem tako, če pa druga pa drugače«.

En mimogrede primer kako bi FURS to lahko nedvoumno pojasnil:

»V primeru, da je Wordu oziroma Excelu narejena  aplikacija, ki omogoča vodenje revizijske sledi o izdanih računih v skladu z 38. členom ZDavP-2, se računi pri gotovinskem poslovanju lahko izdajajo v Wordu oz. Excelu.

 

V primeru, da v Wordu oziroma Excelu ni narejena  aplikacija, ki omogoča vodenje revizijske sledi o izdanih računih v skladu z 38. členom ZDavP-2, je potrebno račun pri gotovinskem poslovanju izdati iz vezane knjige računov ali  uporabiti  računalniški  program oziroma elektronsko napravo v skladu z 38. členom ZDav-P.«

 

 

 

? - 25.01.2015 - 18:00

"to s tematiko pojasnil  pojasnil FURS in DURS drži, vendar je bil FURS dvoumen(itd)"

 

Ljubi bog! tipično za prenormativirane sloven(celj)ske računovodje:

 

Če daje pojasnilo izrecno v zvezi z izdajo računov za gotovinsko plačevanje - le zakaj bi moral pojasnila podaljšati, zakomplicirati in narediti povsem nepregledna z navajanjem vseh možnih povezav glede splošnega izdajanja računov?

 

PS Sploh pa: ali zmeraj pozabljate (to sicer zelo radi počenjajo fuckersi!), da v primeru dvoumnosti velja splošno pravno pravilo : v dvomu v korist slabše strani.  (Aja - razen če se imate za močnejše od njih???)

 

mimogrede - 25.01.2015 - 19:07

iz tvojih ust v božja ušesa

res je, da velja pravilo "in dubio pro reo", ampak pravilo je samo pravilo (pravna norma, ideal), ki ni avtomatizem

se še dobro spomnim primerov iz preteklosti, ko ni bilo nobenega "dubio", pa so zavezanci po vrsti popušili  - dva mimogrede primera:

- naložbeno zavarovanje, ki je sklenjeno v korist družbe, kot davčno priznan strošek: DURS je "na tone" izdajal pojasnila, da je davčno priznan strošek, pa so zavezanci po vrsti popušili v DIN in pred sodišči

- prehod na novo zavarovalno osnovo, ko 31.3. bil SO ali NE in se je rok za predložitev DO-DOD iztekel 2. oz. 1. aprila: na MF je bilo v konkretnem primeru pravnomočno odločeno, da velja uvrstitev komaj za maj, pa DURS v drugih (identilnih!) primerih te odločitve ni upošteval

kar hočem reči je: razpoloženje "vladarjev" in "biričev" niha, zato je vedno treba biti previden

jasa - 26.01.2015 - 09:49

Za NE gotovino se lahko še vedno pišejo računi  na roke, Wordu ali Excellu , ja ??

SuperDavčnik - 26.01.2015 - 10:22

Osebno tudi menim, da se negotovinski računi še vedno lahko izdajajo iz Word / Excel.

 

S tem kar sem predhodno napisal sem hotel samo opozoriti, da FURS v svojem odgovori ni konsistenten in da ni jasno, ali je ta nekonsistentnost načrtna (sprememba stališča iz 2013) ali površnost (da FURS ni pazil na širši kontekst tega kar je napisal).

 

lp

 

simonlimon - 29.01.2015 - 18:39

za excel vem da omogoča vklopljeno sledenje vnašanja/spreminjanja podatkov...ali to šteje? ko smo imeli pregled pooblaščenke za varovanje osebnih podatkov smo morali v vseh bazah kjer hranimo podatke strank (excel tabele) to vklopiti in zaščititi z gesli kjer mora imeti vsak uporabnik svoje geslo in vsa gesla hranjena v ognjevarni omari.