krpan in druščina postani član

Naslov teme: neodplačni prenos posl.deleža

369  21.01.2015 - 00:20h / Dohodnina / Avtor: goga / 564 / 6

Oče je prenesel neodplačno svoj poslovni delež v d.o.o.; naredil se je notarski zapis;

sedaj pa pravi notarka, da moramo v računovodstvu narediti prijavo neodplačnega prenosa poslovnega deleža Fursu ?  mi lahko kdo pove zakaj bi moralo računovodstvo to prijavljati na Furs in na kakšnem obrazcu?

kakor sem na hitro seznanjena, je to stvar fizične osebe in ne samega d.o.o. in bi moral oče to prijaviti, da je neodplačno prenesel svoj delež svojemu sinu in ker je to prvi dedni red , sin ne bo plačal nobenih dajatev od tega;

Ali pa narobe razmišljam in je veliko stvari šlo mimo mene?

SuperDavčnik - 21.01.2015 - 19:34

V osnovi imate prav, da so na podaritev deleža v d.o.o. vezani davki stvar fizične osebe in ne knjigovodstva d.o.o.-ja, je pa treba upoštevati več vidikov – vidik Zakona o davku na dediščine in darila - ZDDD, Zakona o dohodnini – ZDoh-2 in Zakona o davčnem postopku - ZDavP-2.

Po vrsti:


1. Vidik materialnih predpisov - ZDDD, ZDoh-2


Davek na darila se ne plača, tj. gre za oprostitev plačila, ker gre za prvi dednega reda, vendar je kljub temu treba vložiti napoved za odmero, v katerem se uveljavlja oprostitev plačila.


Po ZDoh-2 se odtujitev kapitala (za kapital se štejejo tudi deleži v d.o.o.) šteje vsaka ! odtujitev kapitala, tj. tudi neodplačna odtujitev / podaritev, kar pomeni da je treba vložiti napoved za odmero (op.: v primeru dopolnjenih 20 let kapitala  velja oprostitev plačila in napovedi ni treba vložiti)


Če se kapital podarit zakoncu ali otroku pa se lahko uveljavlja odlog ugotavljanja davčne obveznosti skladno s 100. členom ZDavP-2 in napovedi ni treba vložiti. Odlog je treba priglasiti v istem roku kot velja za vložitev napovedi za odmero dobička iz kapitala - > za kapital v obliki deležev imajo rezidenti rok 28.2. tekočega leta za preteklo leto (op. iz vprašanje ni razvidno, ali je prenos bil opravljen v 2014 ali 2015 - če je bil v 2014, je rok za priglasitev odloga ponedeljek 2.3. 2015 - 28.2.2015 je namreč sobota zato se rok premakne; če pa je bil opravljen v 2015 pa je rok za priglasitev odloga 29.2.2016 - 28.2.2016 je nedelja).

 

2. Vidik ZDavP-2


Po Pravilniku o dostavi podatkov za odmero dohodnine od dobička iz kapitala od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov (Uradni list RS, št. 92/13 in 90/14)  morajo pooblaščeni udeleženci trga vrednostnih papirjev in druge pravne osebe, ki so opravljale prenose (pri katerih so bili opravljeni prenosi) imetništva vrednostnih papirjev ali drugih deležev sporočiti podatke o vseh pridobitvah in odsvojitvah vrednostnih papirjev in drugih deležev v gospodarskih družbah, zadrugah in drugih oblikah organiziranja, ki so jo opravili rezidenti RS in nerezidenti RS v preteklem davčnem letu, razen tistih, pri katerih je bil pravni temelj sklep o dedovanju ali drug pravni posel v zvezi s smrtjo.


Obrazce (napoved davka na darila, priglasitev odloga ugotavljanja davčne obveznosti iz naslova dobička iz kapitala) lahko najdete ali na spletni strani FURS ali pa na www.superdavki.com, kjer so vam poleg obrazcev dostopni tudi relevantni predpisi (ZDDD, ZDOh-2, Pravilniki, …) in mnenje davčnega strokovnjaka na temo podaritve deleža v d.o.o. otroku -> http://www.superdavki.com/article/5436

 

lp

 

p.s.

Če še niste včlanjeni v superdavke lahko to opravite na:

http://www.superdavki.com/account/register/subscribe

(pri včlanitvi do konca januarja v sklopu članarine »podarjamo" tudi  SLO-vinjeto)

 

 

meta - 22.01.2015 - 08:32

Kaj pa je z neizplačanim dobičkom iz prejšnjih let? Ima oče terjatev do dobička ali s prepisom "postane" tudi dobiček ?

meta - 22.01.2015 - 08:33

Kaj pa je z neizplačanim dobičkom iz prejšnjih let? Ima oče terjatev do dobička ali s prepisom deleža "postane" tudi dobiček sinov ?

Mojca - 22.01.2015 - 08:40

Torej je dolžnost podjetja samo ta, da na podlagi sklepa oz. potrditve Sodišča preknjiži očetov delež na sina ?

jože - 22.01.2015 - 11:05

Logično je, da pridobi sin pravice po datumu vpisa v sodni register, vse ostalo so terjatve oziroma pravice očeta razen, če v pogodbi ni opredeljeno drugače.

Tone - 23.01.2015 - 07:37

Če te pravilno razumem lahko oče terja sina za nerazporejen dobiček iz prejšnjih let vse do datuma, ko je prenesel delež na sina ?