krpan in druščina postani član

Naslov teme: prodaja na daljavo

308  17.01.2015 - 10:37h / Ostalo / Avtor: beta / 374 / 8

Smo d.o.o., registrirani kot DDV zavezanci; sedaj smo začeli s prodajo blaga preko interneta kjer so kupci italijanske fizične osebe (tega je bolj malo, npr. v dec. le 2500 eurov); sedaj se mi pojavlja problem kako pravilno knjižiti to zadevo? kupnino nam dostavlja prevoznik, ki jo tudi pobere od fizičnih oseb pri predaji blaga; na katere konte knjižite tako prodajo?

kako to potem prikažete v DDVO obrazcu? ker to so fizične osebe in mi jim obračunamo slovenski ddv, ker ne presegamo še praga, ki je dovoljen za italijo.

 

hvala vam za posredovanje vaših izkušenj!

 

lep dan, pa čeprav deževen dan :)

pomoc - 18.01.2015 - 10:34

Pozdravljen

KAkor vem do letne meje, ki jo je določila njihova država tretiraš kot če bi prodal slovencu. V primeru, pa da presežeš letno mejo pa se moraš registrirati v tisti državi za prodajo in njim odvajati davek. Mislim pa da ima Italija tu zelo nizko mejo (ostale države imajo nekje okoli 10.000 eur/leto)

pomoc - 18.01.2015 - 10:38

11.1.1. Prodaja blaga na daljavo


O t. i. prodaji blaga na daljavo govorimo, kadar se prodaja blaga opravi končnim potrošnikom, blago pa jim odpošlje ali odpelje dobavitelj ali druga oseba za njegov račun iz druge države članice. O prodaji blaga na daljavo ne moremo govoriti, če kupec sam prevzame blago. Pri nakupu blaga npr. prek kataloga ali interneta v drugi državi članici se obračuna DDV države prodajalca, slovenski DDV pa v primeru, če je prodajalec pri prodaji blaga na daljavo identificiran za namene DDV v Sloveniji.


Velja namreč, da je pri prodaji blaga na daljavo kraj dobave kraj, kjer se pošiljanje ali prevoz kupcu konča, če vrednost opravljenih dobav v isto državo članico preseže prag 35.000 ali 100.000 evrov, ki ga določi posamezna država članica. Dokler ta prag v posamezni državi članici ni presežen, je kraj obdavčitve v državi članici, kjer se začne pošiljanje ali prevoz blaga. Ne glede na ta pogoj pa se davčni zavezanec lahko odloči, da bo kraj obdavčitve namembna država članica. V tem primeru mora izbiro priglasiti pristojnemu davčnemu uradu in jo uporabljati najmanj dve koledarski leti.


Ko bo slovenski kupec po katalogu naročil blago pri prodajalcu v Italiji, mu bo ta obračunal italijanski DDV. Če pa se je prodajalec identificiral za namene DDV v Sloveniji, bo moral kupcu obračunati slovenski DDV.


Navedeno pa velja le pri prodajah na daljavo iz držav članic, ne pa za dobave iz drugih držav (npr. iz Srbije), pri čemer gre za uvoz blaga.


Prodaja trošarinskih izdelkov je vedno obdavčena v državi članici, kjer se prevoz ali odpošiljanje konča (zanje ne velja limit). Več ...

beta - 18.01.2015 - 15:03

in kako knjižite tako prodajo v GK in DDVO ?

 

skratka, italijanski kupec preko naše slovenske spletne strani naroči izdelek, katerega mu mi slovenski prevoznik dostavimo na lokacijo in poberemo kupnino; ob predaji blaga mu izročimo fakturo z obračunanim slovenskim ddvjem.

pomoc - 18.01.2015 - 10:39

http://www.tzslo.si/pic/pdf/zakonodaja/Odgovor%202011-13.pdf

beta - 18.01.2015 - 15:05

hvala za link! to mi je vse jasno, le tega se bojim kako prikazati v DDVO obrazcu in GK, da bo pravilno evidentirana taka prodaja ....

pomoc - 18.01.2015 - 22:16

evidentirana kot navadna prodaja - nič dodatno evidentirano (vsaj kolikor jaz vem)

beta - 19.01.2015 - 08:09

mogoče knjižiti vseeno na posebni konto, da se vidi koliko je prodaje v enem letu na ta način?

torej v DDVO je to klasična prodaja ... ok samo to me je zanimalo;

 

 

pomoc - 19.01.2015 - 08:11

Pozdravljeni

ja mi imamo pri fizičnih osebah za vsako državo posebej konto