krpan in druščina postani član

Naslov teme: upokojenec in direktor

256  14.01.2015 - 17:07h / Ostalo / Avtor: aa / 984 / 5

upokojenec je solastnik družbe - manjšinski;

 

v kolikor izstopi upokojenec iz lastništva d.o.o., ali lahko prevzame funkcijo direktorja te d.o.o.

 

kot direktor ne bi dobil nobenega plačila, temveč bi to delal brezplačno

 

ali je to možno, da gre skozi ZPIZove zakone ali ne ?

 

 

SuperDavčnik - 14.01.2015 - 18:28

Če upokojena oseba ni družbenik, potem njeno imenovanje za direktorja nima vpliva na izplačevanje pokojnine - velja tako za primer če ne prejema plačila za poslovodenje kot tudi če prejema plačilo za poslovodenje.

Ponovni vstop upokojene osebe v obvezno zavarovanje (t.i. reaktivacija) je po 116. členu ZPIZ-2 določen samo za primer, če upokojena oseba ponovno začne delati oz. opravljati dejavnostki kot delavec, samozaposlena oseba ali družbenik-poslovodna oseba ali kmet.

lp

p.s.

O kombinaciji "upokojena oseba-ni družbenik-poslovodja" in o reaktivaciji je bilo v preteklosti mnogo napisanega in povedanega tako na tem forumu, kot tudi na www.superdavki.com (mnenja strokovnjakov, gradiva s seminarjev, E-Super časniki).

Če še niste članica se lahko kadarkoli včlanite - več na

http://www.superdavki.com/account/register/subscribe (pri prijavi do konca januarja 2015 vas v sklopu članarine tudi nagradno "avtocestno" reaktiviramo z SLO-vinjeto)

aa - 14.01.2015 - 19:12

kaj pa 16. člen ZPIZ-2 ?

ali je ta spremenjen pa sem spregledala = ker kakor razumem direktor d.o.o. ne more biti upokojenec, ne glede na  to ali je solastnik podjetja ali ne;

 

danes so mi na ZPIZu rekli, da je upokojenec lahko direktor, če je lastnik podjetja 0 %, torej ne sme biti družbenik; kar mi ni logično, saj si lahko lastnik podjetja v stotih firmah, če hočeš, pa zato nisi nikjer ne direktor ne nič, le solastnik.

 

 

SuperDavčnik - 14.01.2015 - 19:41

še enkrat preberite kaj sem vam odgovoril (op.: in enako vam je odgovoril tudi ZPIZ):

"Če upokojena oseba ni družbenik, potem njeno imenovanje za direktorja nima vpliva na izplačevanje pokojnine"

16. člen ZPIZ-2 se uporabi samo v primeru, če je oseba v isti družbi/zavodu družbenik+poslovodna oseba => 16. člen se ne uporabi, če je oseba samo družbenik (tj. ni hkrati tudi poslovodna oseba) ali pa samo poslovodna oseba (tj. ni hkrati tudi družbenik).

aa - 14.01.2015 - 20:27

mea culpa !

 

""Če upokojena oseba ni družbenik, potem njeno imenovanje za direktorja nima vpliva na izplačevanje pokojnine - velja tako za primer, če ne prejema plačila za poslovodenje kot tudi, če prejema plačilo za poslovodenje"

 

 

torej, tudi, če dobi po pogodbi o poslovodenju nekaj malega plačanega, še vedno to ne vpliva na pokojnino?

 

se vnaprej opravičujem, vendar sem že čisto zbegana in bi rada bila 100% prepričana, da ne bo imel direktor potem probleme na zpizu s pokojnino ...

 

hvala vam za vaš trud!!

SuperDavčnik - 15.01.2015 - 11:25

torej tudi = drži, pravilno ste razumeli

 

Se pa pri izplačevanju dohodka za poslovodenje pojavlja dohodninski problemček - dohodki za poslovodenje prejeti na podlagi civilnopravne pogodbe se za potrebe obdavčitve dohodnine obravnavajo kot dohodek iz delovnega razmerja, enako pa tudi pokojnina => vprašanje: kdo je glavni delodajalec (družba ali ZPIZ).