krpan in druščina postani član

Naslov teme: še jaz osnova za prispevke

253  14.01.2015 - 15:47h / Drugi davki in takse / Avtor: zmedena / 161 / 1

Torej, iskala sem tule po forumu kolikšni so po novem minimalni prispevki za s.p., pa sem naletela na vse sorte zapise:). In, me je seveda nekaj zmedlo (pri plačah, ne pri s.p.). A ni tako, da velja  minimalna osnova za prispevke samo v primeru, če delavec cel mesec dela in kljub temu ne dosega min.plače? Takrat se mu obračuna razlika prispevkov. Če pa je npr. na bolniški in zaradi tega ne dosega minimalne plače, se mu pa razlika prispevkov do minimalne osnove ne obračuna?

SuperDavčnik - 14.01.2015 - 18:09

Ne, ni tako.


Osnove ZZ, SV in ZAP so vezane na osnovo PIZ. Za osnovo PIZ pri delavcih pa po prvem odstavku 144. člena ZPIZ-2 velja » osnova je plača oziroma nadomestilo plače ter vsi drugi prejemki na podlagi delovnega razmerja, vključno z bonitetami ter povračili stroškov v zvezi z delom, izplačanimi v denarju, bonih ali v naravi« (op.: seveda je poleg prvega odstavka treba poznati tudi ostale odstavke, ki določajo kaj je to plača pri detaširanih delavcih, v kakšnem znesku se v osnovno (ne) vštevajo povračila, odpravnine, regres za letni dopust,... ).


Ker je pri delavcih osnova za PSV "navzdol" omejena z najnižjo predpisano osnovo (lani je to še bila MP, v 2015 je pri izplačilih do 28.2.2015 52 % x PP 2013, pri izplačilih po 28.2.2015 pa 52% x PP 2014) in ker se v osnovo vštevajo tudi nadomestila, to posledično pomeni, da je pravilo o najnižji osnovni treba upoštevati tudi v primeru, ko delavec zaradi nadomestila plače (npr. bolniška) zdrsne pod najnižjo predpisano.

lp

 

p.s.

Pri vprašanju »kdaj se uporabi najnižja osnova obstajajo tudi drugi zanimivi vidiki, npr. ali se bonitete upoštevajo pri ugotavljanju doseganja najnižje osnove, kar je bilo obdelano v mnenju objavljenem na http://www.superdavki.com/article/11717

 Če pa še niste članica se lahko kadarkoli včlanite na

http://www.superdavki.com/account/register/subscribe

pri prijavi do konca januarja 2015 je v članstvo vključena tudi SLO vinjeta (za lažje rezanje davčnih ovinkov po slovenskih avtocestah :-) )