krpan in druščina postani član

Naslov teme: OLAJŠAVA OS - avansi za os

181  12.01.2015 - 10:02h / DDPO / Avtor: SIMONA / 219 / 6

Ali se lahko avansi za opredmetena in neopredmetena osnovna sredstva štejejo kot olajšava za investiranje po DDPO?

SuperDavčnik - 12.01.2015 - 10:18

Odgovor je:  ne - avansi za OOS / NOS so (kot že ime pove) avansi -> terjatev do dobavitelja.

 

To jasno piše v členu 4 SRS 5 - Terjatve.

 

5.4. Terjatve do dobaviteljev prvin poslovnega procesa so njim dani predujmi za opredmetena osnovna sredstva, neopredmetena sredstva, ...

 

Sicer se skladno s členom 6 SRS 5 dani predujmi za OOS / NOS v bilanci stanja izkazujejo med OOS in NOS, vendar to ne pomeni, da gre za OOS / NOS - izkazovanje avansov med OOS in NOS se opravi samo za potrebe bilance stanja.

 

lp

 

p.s.

SRS 5 + gradiva iz seminarjev na temo DDPO in še mnogo drugih koristnih vsebin in ugodnosti (do konca januarja 2015 tudi SLO-vinjeta) lahko prejmete z včlanitvijo vSuper Davčno avtocesto- več na:

 

več na http://www.superdavki.com/account/register/subscribe

 

beta - 12.01.2015 - 12:29

pri nas je pa oprema prišla na pošto 30.12.2014, tako, da blago je že prestopilo slovensko mejo; le carinjena je bila šele 5.1. ; ali lahko uveljavljam olajšavo ?

leo - 12.01.2015 - 13:20

važno je, kdaj jo prevzameš.

mimogrede - 12.01.2015 - 13:22

Odvisno od paritete dobave

SRS

1.1. Opredmeteno osnovno sredstvo je sredstvo, ki ga ima podjetje v lasti ali finančnem najemu ali ga na drug način obvladuje ter ga uporablja pri ustvarjanju proizvodov ali opravljanju storitev oziroma dajanju v najem ali za pisarniške namene in ga bo po pričakovanjih uporabljalo v te namene v več kot enem obračunskem obdobju.

 

mimogrede:

pa četudi bi bila taka pariteta, da bi že bili lastnik, se pojavi drug problem - če je pri ocarinjenju nastala kakšna uvozna dajatev, ki povečuje nabavno vrednost, potem sredstva ne morete aktivirati že v 2014 - na 31.12. bi sredstvo bilo na kontu "OOS v pridobivanju, komaj po ocarinjenju (ko so znani vsi elementi nabavne vrednosti) pa se opravi "aktivacija" prenos na konto 040

beta - 12.01.2015 - 13:36

zelo nerodno .... žal je pošiljka hodila nekaj dni več kot je bilo planirano in pošiljka je prišla šele 30.12.2014;

na pošti 31.12. nam opremo niso carinili in naredili ustreznih dokumentov ampak šele po novem letu; besni do konca ! ker po tej logiki ne bomo mogli upoštevati davčne olajšave niti že amortizacije v januarju;

lahko bi dobili račun za prevoz šele čez mesec dni, cel mesec pa uporabljamo stroj, torej ne moremo imeti ves čas opreme v pridobivanju, dokler se ne zberejo vsi odvisni stroški ?

 

 

 

silba - 12.01.2015 - 19:44

Za amortizacijo je relevantno dejstvo, kdaj je sredstvo razpoložljivo za uporabo.

SRS 1.22. Opredmeteno osnovno sredstvo se začne amortizirati prvi dan naslednjega meseca potem, ko je razpoložljivo za uporabo.

V kolikor  nimate računa za prevoz sredstvo ga lahko kljub temu uporabljate, v kolikor ga niste mogli prevzeti na pošti, ga očino ne morete uporabljati. Toliko glede pričetka amortiziranja.

Kar se pa tiče izrazoslovja v DDPO imamo problem, da ni nikjer opredeljeno kaj razumeti pod pojmom investirani znesek, kar pogovorno uporabljamo.  Po mnenju MK je relevatna torej računovodska opredelitev razmerja, ki je v primeru avansa terjatev do dobavitelja, v primeru neplačanega računa dobavitelju pa obveznost do dobavitelja.  Lahko bi naredili tudi zaključek, da je tisti, ki je plačal avans investiral, tisti, ki ima obveznost se je pa zadolžil. Kdo naj torej uveljavlja olajšave?

55. člen ZDDPO-2 (1) Zavezanec lahko uveljavlja zmanjšanje davčne osnove v višini 100% zneska, ki predstavlja vlaganja v raziskave

55a. člen ZDDPO-2  (1) Zavezanec lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 40% investiranega zneska v opremo in v neopredmetena sredstva, vendar največ v višini davčne osnove.

Uporabljeni izrazi v zgornji dveh členih niso nikjer pojasnjena. Računovodsko so vlaganja v R&R lahko sredstva ali pa stroški, investirani znesek pa zgolj  sredstvo. izraz vlaganja v računovodskih standardih najdemo v SRS 1 samo tukaj: SRS 1.14. Vlaganjav opredmetena osnovna sredstva v tuji lasti se v poslovnih knjigah vlagatelja izkazujejo kot samostojno razpoznavna opredmetena osnovna sredstva ali kot deli opredmetenih osnovnih sredstev. Izraza investiranje ne najdemo v SRS 1.

Tole je malo filozofsko razmišljanje ob zaključku/začetku delovnega dneva.  Odvisno kdaj berete.