krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pogodba o poslovodenju - študent

107  07.01.2015 - 16:28h / Drugi davki in takse / Avtor: Vizsla / 293 / 4

Pozdravljeni,

ker sem pred kraktim ostal brez službe sem se odločil odpreti svoje podjetje in sicer družbo z omejeno odgovornostjo. Ob ustanovitvi podjetja sva nastopala dva družbenika in sicer vsak z denarno udeležbo 50% od celote minimalnega kapitala za vplačilo, torej vsak po 3750,00 EUR. Drugi družbenik je že zaposlen v drugem podjetju in bo v najinem skupnem podjetju nastopal zgolj kot prokurist, medtem ko sem sam direktor družbe. 

Če sem prav razumel veljavno zakonodajo, je potrebno, v kolikor kot direktor nisem zavarovan pri kakšnem drugem pravnem subjektu, z najinim skupnim podjetjem in mano skleniti pogodbo o zaposlitvi za poslovodne osebe  ter se zavarovati na pravilno zavarovalno podlago (040?) ter iz tega naslova preko podjetja plačevati prispevke in dajatve. 

Ker pa so prvi meseci vedno težki za novo nastala podjetja in ker je običajno prihodkov (če sploh so) ravno za pokritje prispevkov in dajatev me zanima ali bi bila pravno formalno dovoljena naslednja opcija:

Družbenik 1 je zaposlen pri drugemu delodajalcu in ima po tem takem že tam plačane prispevke in dajatve, ter mu torej v novo nastalem podjetju ni potrebno nič plačevati.

Družbenik 2 (jaz) pa sem trenutno brezposelen in nisem prijavljen na zavod za zaposlovanje RS ob enem pa obiskujem redni magisterski študij in bi po tem takem lahko zaporsil za status študenta, ter se zavaroval na tej podlagi (star sem 25 let). Posledično bi me ta manever oprostil plačila prispevkov in dajatev v najinem novo nastalem podjetju, sam pa bi kot direktor te družbe nastopal skladno s pogodbo o poslovodenju kot jo določa civilno pravo. Podjetje bi po tem takem imelo 0 zaposlenih vendar pa bi imelo urejeno razmeje tako z lastniki kot z direktorjem. Ob enem pa me v primeru, da je ta scenarij izvedljiv zanima ali lahko obstaja podjetje kjer je število zaposlenih enako 0. Naj poudarim še to, da glede izplačila sklado s pogodbo o poslovodenju ni problema saj z drugim družbenikom ne planirava izplačil iz podjetja ampak bova do popolne vzpostavitve poslovanja dobičke (če sploh bodo) puščala kar v podjetju. 

Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore in vas lepo pozdravljam.

jbg - 07.01.2015 - 20:09

Pozdravljen! V kolikor si lastnik podjetja in poslovodna oseba (direktor) in nisi drugje zavarovan za polni dlavni čas, se moraš obvezno zavarovati preko podjetja (040 - prispevke pa plačuješ sam in ne podjetje). To velja tudi za osebe s študentskim statusom. Pa varianta, da si lastnik in prokurist, ker v tem primeru ne zapadeš pod priskevke, saj se prokura ne tolmači kot poslovodna funkcija.

Vizsla - 08.01.2015 - 08:02

Hvala za odgovor. Ali mogoče veste, kje (v katerem zakoniku) je to opredeljeno, da to velja tudi za študente? Ker sam si interpretiram to tako, da je važno, da si nekje zavarovan, ni pa pomembno ali je to podlaga 040 oz., da si zavarovan na način kot se običajno zavarujejo študentje. Kako je pa s prokuro? Verjetno bi v tem primeru (če bi bil sam prokurist) potreboval direktorja, ki je že nekje zaposlen za polni delovni čas in bi potem lahko bil sam v podjetju pisan zgolj kot prokurist in ob enem študent, ter bi se tako izognil plačilu prispevkov. Sklepam, da bi po tem takem moral biti družbenik 1 direktor, sam pa bi moral biti prokurist. V kolikor veste bi vas prosil še za to pojasnilo.

Hvala in lep pozdrav,

jbg - 08.01.2015 - 19:32

Osnova za zavarovanje družbenikov je v 16. členu ZPIZ-2. In ker kot študent nisi nikjer zavarovan (tukaj je pomembno razlikovati med Pokojninskim in invalidskim zavarovanjem - PIZ in Zdravstvenem zavarovanjem - ZZ) se moraš kot družbenik, ki je hkrati poslovodna oseba, obvezno vključiti v zavarovanje na podlagi tega člena. Če pa si ti imenovan za prokurista in drugi družbenik, ki je za polni delovni čas zavarovan drugje, za direktorja (poslovodjo), potem noben od vaju ne zapade pod nobene prispevke. Razen seveda v primeru, da si preko pogodbe o poslovodenju in pogodbe o prokuri izplačujeta prejemke.

Vizsla - 09.01.2015 - 08:03

Najlepša hvala za pojasnilo in pomoč. 

Prijazen pozdrav,