krpan in druščina postani član

Naslov teme: Pravilnik o plačevanju z gotovno - 2. del

3889  13.10.2002 - 10:51h / Ostalo / Avtor: Matjaž K / 98 / 24

V vročici prebiranja novega predpisa se človeku marsikaj zapiše (tudi kakšna polresnica). Tako tudi to, da plač ni več dovoljeno plačevati v gotovini. Po temeljitejšem seznanjanju s Pravilnikom sem ugotovil naslednje:

1.
plač ni dovoljeno plačevati v gotovini le iz blagajniškega maksimuma. Lahko pa se jih v gotovini izplača v skladu s 5. točko pravilnika (dvig iz TRR, imeti v blagajni največ 3 delovne dni). Pri tem lahko skupni znesek gotovine v blagajni presega 100.000 SIT.

2.
Uredba na podlagi ZDavP (tista o 25.000 SIT) še vedno velja in nam znesek, ki ga je dovoljeno plačati v gotovini po Pravilniku (100.000 SIT) še vedno lepo oži na 25.000 SIT.

3.
najlepši del Pravilnika je tisti, ki govori o polaganju dnevnega izkupička na TRR (vam to kaj diši po možnosti navzkrižne kontrole med prometom na TRR in prometom po knjigovodskih evidencah?).
Da je (če se bo Pravilnik striktno upošteval) dokončno konec s tistimi, ki vse kasirajo v in plačujejo v gotovini, na davkariji pa imajo dolga ah in oh, to je jasno.
(čeprav mi še vedno ni jasno določilo 2. odstavka 6. člena Pravilnika ki pravi, da je morebitna plačila v gotovini iz dnevnega zaslužka treba pri pologu na TRR obračunati: kaj bom na banki rekel "polagam 90.000 SIT, vi pa knjižite 100.000 pologa in hkrati 10.000 dviga, ker sem vmes za 10.000 SIT nekaj plačal? Tako bi dobilo smisle tudi sklicevanje na 21. člen ZplaP).
Dodatno ugotavljam, da če blagajniški maksimum ni presežen, da se denar iz dnevnega izkupička ne more usmeriti za ohranjanje maksimuma, temveč je treba opraviti polog na TRR, potem pa komaj dvigniti gotovino za ohranjanje blagajniškega maksiumuma.

4.
(še) minister Rop pa naj hitro razčisti posebnosti vodenja blagajne pri zasebnikih:
- ali lahko zasebnik polaga v blagajno tudi če dvigne iz svojega tekočega računa, ali mora prej položiti na TRR (ker ga čaka morebitni davčni dolg), potem pa takoj dvig in prenos v blagajno? (nasprotno pot je treba ubrati, če hoče zasebnik nekaj gotovine iz dnevnega izkupička usmeriti v soje gospodinjstvo)
- ali je treba za plačila na podlagi položnic prej opraviti polog v blagajno ali ne (položnica je instrumetn gotovinskega plačilnega prometa)

Zaključek:
najbolj bodo s Pravilnikom prizadeti tisti, ki imajo blokiran TRR in so do sedaj poslovali bolj ali manj samo z gotovino (ker ne bodo uspeli dvigniti denarja za plače in ker bodo vsi dnevni zaslužki šli za poplačila davčnih/sodnih sklepov).

LP

Janja - 13.10.2002 - 10:58

Matjaž K., tisočkrat ti hvala.

LP

Matjaž K - 13.10.2002 - 10:59

Popravek k tč. 1, zadnji stavek:

Pri tem lahko skupni znesek v blagajni presega blagajniški maksimum.

LP

ŠEMANJVEM - 13.10.2002 - 11:35

ALI PO TEM PRAVILNIKU ZASEBNIKI NE SMEJO VEČ PROSTO RAZPOLAGATI Z GOTOVINO?

HVALA ZA ODGOVOR.

Jest - 13.10.2002 - 15:04

KDO JE TO REKEL, KJE TAKŠNA BEDARIJA PIŠE...?????

Matjaž K - 13.10.2002 - 18:50

Še vedno smejo prosto razpolagati z gotovino, vendar: če natančno berete Pravilnik mora najprej iti vse na TRR potem pa dvig (izjemoma je dopustno tudi plačevanje v gotovini iz denvnega izkupička, samo je to treba z banko pri naslednjem pologu to obračunati - kako tak obračun izgleda pa nikjer ne piše).

Je pa res, da morajo zdaj tudi zasebniki voditi blagajniško poslovanje, drugače ne bodo uspeli dokazati, da se držijo določil Pravilnika (vsebina jih bo prisilila k formi).

LP

Ir1 - 13.10.2002 - 12:19

Mislim, da je naš ROP-ovič malce skregan z hierhijo pri pravnih aktih, ki jih nižji pravni akti ne morejo kršiti. Mislim, da če mi Zakon o dohodnini nekaj dovoljuje ( 16. člen ), mi minister ROP-ovič z nekakšnim Pravilnikom ne more prepovedati. Najprej naj torej popravi 16. člena Zakona o dohodnini, da ne bo neskladnosti med pravnimi akti.
Torej s.p. odgovarja z vsem svojim premoženjem po ZGD. Po pravilniku o vodenju poslovnih knjig za podjetnika ......, in tudi po novem SRS 39 sicer še v pripravi, pa ni nikjer zaslediti obveznost vodenja gotovinskih denarnih tokov, ali pa se motim.

LP-Ir1

Matjaž K - 13.10.2002 - 18:56

Ima pa Pravilnik podlago v Zakonu o plačilnem prometu, po katerem je tudi zasebnik imetnik transkacijskega računa, ki je vpisan v poslovni register in s tem za njega veljajo vsa pravila plačilnega prometa (tudi tistega z gotovino).

Osebno sem že od sprejema ZPlaP čakal na ta Pravilnik, ker sem "vohal", da bo nekaj zaostreno na področju gotovinskega poslovanja.

Kot dodatek pa še naslednje:
saj tudi pravne osebe nihče ne sili k vodenju blagajniškega dnevnika (to ni temeljna poslovna knjiga), vendar so k temu prisiljene, ker drugače ne morejo spremljati prejemkov in izdatkov (ni drugega načina, s katerim se lahko spremlja gotovinski tok). S tem Pravilnikom pa se hoče to (evidenca gibanja gotovine) doseči tudi pri zasebnikih (bistven cilj pa je, da se vsa k"kasirana" gotovna pojavi na TRR - knjižni denar pa pušča sledi in ga je lažje zarubiti kot gotovino).

Spomnite se dve-tri leta nazaj, ko se je nekaj govorilo (ob sprejemu koalicijske pogodbe pa omenjanju reforme ZDoh), da naj bi tudi zasebniki vodili evidenco prejemkov in izatkov. Se je že kaj posvetilo?

LP

Jest - 13.10.2002 - 15:28

Matjaž,

dobro si naredil te izvlečke, da mi ni treba brati.....

AMPAK SEDAJ NEKAJ DRUGEGA!!!!!!

Ker je bilo o gotovini napisano še in še stavkov, je moje mnenje:

Bisto vseh teh pravilnikov in odredb je DA SE ZAŠČITI DENAR, pred "višjo silo" kot so vlomi,kraje, ropi, požari...ki jih je čedalje več (na žalost).

SAMO PLAČEVANJE Z GOTOVINO PA NE MORE IN NE SME BITI OMEJENO, KER DRUGAČE BI TO MORALO PISATI V USTAVI RS, ZAKONU O BS....!!!!!! LEPO VAS PROSIM, dragi kolegi in kolegice, gre samo zgolj in samo za varnost gotovine - nič drugega!!!!! Starejši kolegi se sigurno spomnite, kako so bili le-ti pravni akti sestavljeni v bivšem režimu - seveda, saj je šlo za "družbeni denar", ne pa za "naš" denar! Zato se je država tako zaščitila!! In ko imate preglede brdavsov, vstrajajte na teh predpostavkah.

V Glasu gospodarstva je bil objavljen podatek, da se terjatve v Sloveniji plačajo 51% (ostalo se izterja preko sodišča) in to z 29 dnevno zamudo!!!! In MI bomo sedaj govorili o tem, kaj se plača z gotovino in kaj ne! Gospoda, najprej se plača terjatev, potem pa se lahko govori o nekih pravilnikih! Meni je vseeno kako stranka plača...glavno je da plača, in jo pri načinu plačila ne bom omejeval s pravilniki...Ker če stranka plača, bom preživel, če ne plača pa NE!!! In zato, jaz ne mislim crkniti zaradi enega k...pravilnika!!! Razmislite! Zato še enkrat ponavljam - le ti pravilniki so smiselni zaravi varnosti in nič drugega, kar se pa kontrole tiče, pa ima država druge inštrumente, da nadzira naše poslovanje.
Zakaj država hoče uvesti take omejitve: Zato, da bo dobila poplačane svoje terjetve (ne obveznosti)!!!

In za konec: Ko bo država omogočila, da se terjatve in obveznosti poravnavajo v rednem roku in to 100% (naj najprej pomete pred svojim pragom), potem se pa lahko pogovarjamo o tekih omejitvah! Samo, ko bo prišel ta čas, takrat pa takih omejitev več ne bo.

Še enkrat - razmislite!

No, Matjaž in Martin Krpan, kaj mislita o tem?

LP jest

Matjaž K - 13.10.2002 - 19:08

Jest, kaj prvi del teksta je sarkastičen (varovanje denarja ipd)?

Moje mnenje o namenu pravilnika je naslednje:
1.
Ker so zasebniki največji davčni dolžniki (tako g. Grilj), je treba doseči, da se gotovinski iztržki ne usmerjajo več v denarnice lastnikov, ki potem v gotovini plačujejo vse dobavitelje in delavce, davkariji pa se lepo smejjo iz novih mercedesov. Zato imamo 6. člen Pravilnika, po katerem je treba iztržke položiti na TRR, kjer jih že čaka davčni/sodni sklep. Tisti ki pa so disciplinirani/pridni, pa tako ali tako ne bodo s tem Pravilnikom imeli kaj dosti težav.

2.
Pologa na TRR = dnevni gotovinski iztržek po blagajni (dodatni instrument kontrole poslovnih in davčnih knjig)

3.
Za plače je treba prej opraviti dvig iz TRR (ali je pri zasebniku dovoljen tudi dvig iz TR, to še moram izvohati - se bom nredil norega in poklical na MF). Če je podjetje v težavah, se bo zgodila tč. 1, dolžniki bodo dobili svoj denar, delavec pa ne.

Zaključna teza:
poredni bodo(?) dokončno propadli (kar bi že zdavnaj) morali, pridni pa bomo izvajali malce dodatne papirnate vojne.

Antiteza:
če se poredni do zdaj niso ozirali na predpise, se tudi na ta Pravilnik ne bodo. In če bi državni organi delali kot bi morali (več iz vidika kvantitete in kvalitete), bi tudi brez Pravilnika dosegli to, kar skušajo z njim doseči (boljši nadzor nad poslovnimi subjekti, ki preprečuje izogibanje upnikom in utaje davkov).

LP

- 14.10.2002 - 09:40

Popolnoma se strinjam z mnenjem Matjaža.
LP!

Resnica - 14.10.2002 - 08:10

Če sem prav razumel je lahko sedaj blagajniški maksimum samo 100.000,00 tolarjev ali si ga lahko sam določim (500.000,00).

Matjaž K - 14.10.2002 - 08:24

Blagajniški maksimum si sami določite.

Po Pravilniku lahko plačujete v gotovini dobaviteljem zneske do višine 100.000 SIT (samo Uredba na podlagi davčnega postopka še vedno določa mejo 25.000, tako da je teh 100.000 le nekoristna številka na papirju).

LP

mitja - 14.10.2002 - 09:01

Ja, Matjaz: napisal bos polog 100 000 in cek za dvig 10 000, polozil bos pa 90 000 denarja.Ne vem , kaj je tu cudnega , saj eni pa to moramo delati ze par let.

VIRUS - 14.10.2002 - 11:48

Ja, eni to res delamo že par let. Vendar, če prav razumem gre za s.p.-je, ki naj bi prosto razpolagali z gotovino. Pri d.o.o.-jih je to drugače, saj naj bi se točno vedelo od kje je prišel in kam gre denar.

Matjaž K - 14.10.2002 - 20:58

Položil boš1 00.000 za 10.000 dviga pa se boš obrisalpod nosom, če boš imel blokiran TRR.

Že kaj sveti lučka?

Pravilnik je voda na mlin učinkovitosti izvršb na denarna sredstva (kar je sicer prav, vendar bi boljšo učinkovitost lahko zagotovili državni organi, že če bi boljše delali, ne pa en Pravilnik, ki vse obrne na glavo-vsaj pri zasebnikih).

LP

Cicero - 14.10.2002 - 09:26

Pravilnik o plačevanju z gotovino pa ima še en pomemben element.
Vsi mislite, da je to samo lažja izterjava. Moje mnenje pa je, da je to ROP z ROPOVO pomočjo.
Vsako nakazilo na TRR ima določen odstotek provizije, ki je fiksen in ni pavšalen kot plačilo. S tem so zagotovili vsem bankam odličen EKSTRA PROFIT.

ZIMA - 14.10.2002 - 10:33

V STARI ODREDBI O PLAČEVANJU Z GOTOVINO JE BILO V 4.ČLENU TOČKA E DOLOČENO, DA SE LAHKO FIZIČNIM OSEBAM IZPLAČA RAČUN V GOTOVINO DO VREDNOSTI 25.000 SIT, SEDAJ NOVI PRAVILNIK OMEJUJE TO IZPLAČILO NA 100.OOO NE GLEDE NA TO ALI JE RAČUN IZDAN OD PRAVNE OSEBE ALI ZASEBNIKA. RAZLAGAM SI, DA SEDAJ LAHKO TUDI S.P. IZPLAČAM RAČUN V GOTOVINI V VREDNOSTI DO 100.OOO SIT. NJEGOVA OBVEZNOST PA JE DA VODI BLAGAJNIŠKI DNEVNIK IZ IZKAŽE TAK INKASO, KI GA JE PREJEL V SVOJIH POSLOVNIH KNJIGAH IN GA SEVEDA TUDI OBVEZNO POLOŽI NA TRR.

KJE SO NAPAKE V MOJEM RAZMIŠLJANJU.

jesen - 14.10.2002 - 12:08

... v:"razen če ni z drugim predpisom drugače določeno". Glejte Uredbo o pogojih, pod katerimi je potrebno plačila in prejemke nakazovati davčnim zavezancem na njihove račune (ULRS 77/96). Mogoče pa bodo tudi to uredbo popravili.

Maja - 14.10.2002 - 11:53

Ali mi lahko kdo pove, kako pri s.p.-jih z enostavnim knjigovodstvom? Sklepam, da pravilnik velja za vse, ki imajo TRR-je torej tudi s.p.-ji z enostavnim knjigovodstvom. Očitno bo treba delati tudi blagajno?!? Za sabo to potegne marsikaj? A je tko?
Lp

Matjaž K - 14.10.2002 - 20:55

Tudi enostavci bodo morali voditi ustrezno evidenco (ki ji v knjigovodskem jeziku pravimo blagajniški dnevnik oz. blagajna).

LP

Mojca - 14.10.2002 - 12:37

Matjaž, prosim vas za točen naslov Odredbe in št. uradnega list.

Hvala, lp

oto - 14.10.2002 - 13:11

http://objave.uradni-list.si/bazeul/URED/2002/085/B/5242352754.htm

lp

Janja - 14.10.2002 - 19:19

Odredba o plačevanju z gotovino in blagajniškem maksimumu (Ur.l.4/93, 11/93)S tem Pravilnikom (Ur..l.85/02)preneha veljati.

Uredba.... po ZdavP (Ur.l.59/99) pa s tem Pravilnikom Ne preneha veljati.

LP

stresnik - 14.10.2002 - 17:30

Pa kaj vam je? A vam se zdej ni potegnil? Kaj pa dnar, k ga pozabte v kavbojkah in ga operete. Ste skuzili. Hocjo vedet za vsak tolar, kje potuje. Na konc bojo se hotl, da se drzavljani en drugmu podpisujemo, kolk je ker kermu dal, pa zakva, ....
Cist so ratal paranoicni. Ironija pa je, da smo jih mi zvolil, pa tud mi smo se osamosvojl. Zdej pa mamo hudica na vratu. A mu je ime ROP al Grilj, al se mu kak drgac rece, vse je eno in isto.
Pa lep pozdrav z gorenjskih toplic.