krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zavarovanje PIZ - drugo pravno razmerje v 2014

6752  27.12.2013 - 14:28h / Drugi davki in takse / Avtor: Katra / 128 / 4

Lepo pozdravljeni!

Očitno nam tudi prihajajoči prazniki ne pustijo nekaj prostega časa, da ne bi brskali po novih interpretacijah

novih obdavčitev v letu 2014. Pa saj smo tega že vajeni, ali ne?

Torej, pri obveznem  zavarovanju za PIZ za  osebe iz drugega pravnega razmerja naj bi izplačevalec preverjal podatke

o statusu prejemnika dohodka, torej ali je ali ni zavarovan na kakšni drugi podlagi in  bi se na osnovi tega potem odločal, ali je treba obračunati PIZ prispevke ali ne pri drugih prejemjkih.  Dokazila o vključenosti prejemnika dohodka v zavarovanje naj bi pridobil prejemnik sam ali pa izplačevalec.

Ali je komu jasno, kako bi lahko izplačevalec dobil te podatke?

 

Hvala za mnenja in lepe prihajajoče praznike!

 

00 - 27.12.2013 - 15:04

Preko Nataše P.M.

Matjaž K - 27.12.2013 - 16:16

http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/zpiz+internet/zpiz/prvastran/zavarovanci/aktualno/zavarovanje+na+podlagi+drugega+pravnega+razmerja

 

 

 

[...]

Obveznost in zavezanci za plačilo prispevkov:

Na podlagi drugega pravnega razmerja izplačevalec niti zavarovanec ne vlagata prijave v zavarovanje in odjave iz zavarovanja, temveč se le obračuna in plača prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

 

Obveznost plačila prispevkov za zavarovance, ki so obvezno zavarovani na podlagi opravljanja dela v okviru drugega pravnega razmerja, nastane, če zavarovanec ob izplačilu prejemka iz tega pravnega razmerja izpolnjuje pogoje za obvezno zavarovanje.

 

Ne glede na prej omenjeno pravilo, obveznost plačila prispevkov za zavarovance v drugem pravnem razmerju nastane tudi, če ob izplačilu niso izpolnjeni pogoji za obvezno zavarovanje na tej podlagi, so pa bili izpolnjeni ti pogoji v času, ko je zavarovanec opravljal delo v okviru drugega pravnega razmerja.

 

Izjema: Navedbe prejšnjega odstavka ne veljajo v primeru, ko oseba opravlja delo na podlagi drugega pravnega razmerja v obdobju pred 01.01.2014, izplačilo pa se izvrši po 01.01.2014. V teh primerih se obračunajo in plačajo (prispevke delodajalca po stopnji 8,85% od plačila) le prispevki v skladu z 20. členom ZPIZ-2, kljub temu da bi bili pogoji za obvezno zavarovanje po določbi 18. člena v letu 2013 izpolnjeni, če uporaba tega člena ne bi bila odložena na 1.1.2014.

 

Podatke, na podlagi katerih se ugotovi izpolnjevanje pogojev za obvezno zavarovanje na podlagi opravljanja dela v okviru drugega pravnega razmerja, izplačevalcu prejemka zagotavlja zavarovanec. Zavarovanec mora neposredno pred izplačilom izplačevalcu podati pisno izjavo oziroma posredovati ustrezne podatke in sicer:

  • ali je upokojenec,
  • ali je v času izplačila zavarovan s polnim delovnim časom,
  • ali je v času izplačila zavarovan s krajšim delovnim časom oziroma ni vključen v zavarovanje
  • ali je bil v času opravljanja dela zavarovan s polnim delovnim časom,
  • ali je bil v času opravljanja dela zavarovan s krajšim delovnim časom oziroma ni vključen v zavarovanje.

Status upokojenca se za upokojence, ki prejemajo pokojnino v RS, lahko izkaže tudi s kartico upokojenca. Za osebo, ki prejema pokojnino v drugi državi članici EU, se prav tako upošteva status upokojenca in je glede obveznosti zavarovanja izenačena z upokojenci v RS. V Uredbi 883/2004 je namreč določeno, da se dejstva, nastala v drugi državi članici, upoštevajo kot da bi nastala na območju RS.

 

Osebe, ki prejemajo pokojnino iz tretjih držav, pa niso izenačene z upokojenci v RS, ker bilateralni sporazumi takšnih določb ne vsebujejo. V tem primeru morajo izplačevalci ne glede na prejemanje pokojnine iz tretje države plačati oba prispevka.

 

Za namen dokazovanja o vključenosti v obvezno zavarovanje in o delovnem/zavarovalnem času lahko zavarovanec sam pridobi izpis obdobij zavarovanja pri Zavodu ali pa izplačevalca pisno pooblasti, da te podatke pridobi zanj.

 

Delodajalec oziroma izplačevalec prejemkov na podlagi drugega pravnega razmerja brez pooblastila zavarovanca ne bo mogel vpogledati v zavarovančeva obdobja zavarovanja.

 

Če se izplačilo prejemka in plačilo prispevkov za drugo pravno razmerje izvede v tekočem koledarskem letu za delo, ki je bilo opravljeno v preteklem koledarskem letu, in so bili v preteklem letu izpolnjeni pogoji za obvezno zavarovanje na podlagi opravljanja dela v okviru drugega pravnega razmerja, se šteje, da je bil zavarovanec vključen v obvezno zavarovanje na podlagi drugega pravnega razmerja v letu, v katerem je opravljal delo.

 

[...]

Katra - 27.12.2013 - 17:13

Zadnji del prispevka - torej bo treba prav pred vsakim izplačilom pridobiti od zavarovanca podatek, ali je v trenutku opravljanja dela zavarovan ali ni, in to dokazuje z tem izpisom, ki ga pridobi  na zavodu PIZ.

 

Hvala za pojasnila - čeprav je to (milo rečeno) katastrofa.

Matjaž K - 27.12.2013 - 18:03

Če si želite zagotoviti pravilen obračun prispevkov, potem je odgovor: bo treba pred vsakim izplačilom.

 

Btw: tudi če se bo ta birokracija izvajala pred vsakim izplačilom oz. za vsako posamezno delo, v drugem pravnem razmerju, 100%-ne gotovosti ni ("papir" od ZPIZ bo vedno kakšen dan "v preteklosti" - teoretično je možno, da se v enem dnevu zavarovalni status prejemnika dohodka spremeni).

 

lp