krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zaprtje s.p.

6634  18.12.2013 - 09:09h / Ostalo / Avtor: Dubravka / 98 / 2

Po devetindvajsetih letih delovne dobe razmišljam, da bi zaprla s.p., ker preprosto ne gre več. Sedaj pa sem kot bi padla z Marsa, ne vem kako naprej. Lepo prosim za pomoč.

 

- Če se prijavim na Zavodu za zaposlovanje, imam kakšno pravico do denarne pomoči? Me bo Zavod poslal na prekvalifikacijo oz. kaj bodo "počeli" z mano? Se naj sploh prijavim?

 

- Kako si naj uredim zdravstveno zavarovanje, lahko po možu? Je treba za obvezno zavarovanje kaj plačevat?

 

- Kaj pa delovna doba, je kakšna možnost, da bi si vplačevala sama, kje, kako, koliko to stane? 

 

Za vsak nasvet se že vnaprej zahvaljujem.

 

 

rrr - 18.12.2013 - 10:50

Vse odgovore dobiš na Zavodu za zaposlovanje.

opažam - 18.12.2013 - 13:30

Bom pa jaz odgovorila:

1. V kolikor zaprete sp, vam nadomestilo z zavodamordapripada. Morda pravim zato, ker se tu presoja vsak primer posebej in morate dokazati, da niste sp zaprla po svoji želji/krivdi, temveč zaradi npr. izgube edinega poslovnega partnerja ali podobna dokazila.

2. Na Zavodu bodo z vami počeli tako kot z drugimi, ki so v evidenci. Imeli boste svojo svetovalko in se najbrž držali zaposlitvenega načrta ali kako se mu že reče. Skratka, javljali se boste na ukaze zavoda, šli na delavnice, da bi vam pa zavod plačal prekvalifikacijo...to pa ne vem...

3. zdravstveno zavarovanje lahko uredite po možu, če je zaposlen. Ampak ne urejate tega v njegovi službi, ampak po novem gre mož na ZZZS in vas prijavi (tu se nič ne plačuje). Morate pa plačevati dodatno ZZ (Vzajemna, ali Triglav ali Slovenika....če želite seveda).

4. Če boste od zavoda prejemali nadomestilo, vam teče pokojninska doba (ne delovna). Po poteku le tega, in v kolikor boste še imela status brezposelne, pa lahko sama plačujete, ampak znesek je visok, skoraj 200 € mesečno (prej je bil 58 €). Ali se vam to izplača? ne vem. vem le, da vam to pri upokojevanju štejejo kot dokup in vam povzroči trajno znižanje pokojnine. Prijavo v to pokojn.zavarovanje uredite tudi na ZZZS.