krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zgradba

6566  15.12.2013 - 20:07h / Ostalo / Avtor: zlatka / 86 / 2

Kupili smo poslovno zgradbo, ki smo jo morali temeljito obnoviti. Uradno smo se preselili pred enim mesecem, določena dela so se končala pred nekaj dnevi. Zanima me;

* Kdaj je datum aktiviranja? 

* Kako je z inv. št.; ali moram ločiti zgradbo in dela na njej ali vse zajamem na eni inventarni številki.

* Ker smo kupili zgradbo z zemljiščem moram izločiti vrednost, ki se nanaša na zemljišče. Kje dobiti vrednost - ali nam lahko to naredijo na nepremičninski agenciji - bo zadostoval njihov list papirja. Šef ni bil navdušen s kakšimi dodatnimi stroški in cenitvami

* kako knjižiti dela v okolici (tlakovci, ograja, asfalt,..)

* kam knjižite alarm

* z zgradbo smo kupili tudi peč za ogrevanje; ali moramo oceniti njeno vrednost in ji določiti tudi inv. št. Enako velja tudi za klime.

Danja - 16.12.2013 - 14:07

Če zemljišče ni posebej ovrednoteno, lahko pred koncem amortiziranja pustite vrednost zemljišča kot preostalo vrednost (toda to bo šele čez dvajset, trideset let).

Nakup zgradbe ste verjetno knjižili na 027-nepremičnina v gradnji, nato pa doknjiževali stroške obnove. Nič ni narobe, če prenesete vso vrednost pod eno inv. št. na 021-zgradbe, nekateri pa ločijo npr. streho, okna, morda tudi opremo v kurilnici..., ker se obnova običajno zgodi prej kot pri ostalih delih zgradbe, ni pa obvezno. Če je bila peč že v nabavni vrednosti, je nima smisla ločevati.

00 - 16.12.2013 - 17:12

smisel ima ločeno izkazovati  dele (streho, peč...), ker jih lahko AM po 6%, drugače po 3%.