krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zaposlitev tujca-Hrvata

6461  09.12.2013 - 14:08h / Ostalo / Avtor: S-orhidejca / 129 / 1

Mi lahko prosim nekdo napiše postopek kako se lahko zaposli tujca-Hrvata. To, da se pridobi delovno dovoljenje vemo, ker v SLO nima prebivališča. Kako pa naprej ... ali ostaja njegova davčna številka, ali se jo mora potem tukaj pridobiti al kako gre ta zadeva ...

Hvala že vnaprej za vsako info

FRANJA - 10.12.2013 - 00:35

Prilepljeno. Vprašajte na Zavod za zaposlovanje.

V skladu z zakonom se bodo hrvaški državljani še dve leti po vstopu Hrvaške v EU lahko v Sloveniji zaposlovali pod pogoji, ki veljajo za državljane nečlanic EU. "Takojšen prost dostop hrvaških državljanov bi povzročil motnje na slovenskem trgu dela, vplival pa bi tudi na stopnjo brezposelnosti slovenskih državljanov," je dejala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Ob tem je poudarila, da ukrep ni usmerjen proti hrvaškim delavcem ali proti slovenskemu gospodarstvu. "To je edini racionalen in odgovoren odziv države, ki se spopada z zaostrenimi razmerami na trgu dela ter slabimi gospodarskimi napovedmi, žal tudi v prihodnje," je dejala.
Zaenkrat bo omejitev za zaposlovanje hrvaških državljanov v Sloveniji veljala dve leti, vlada pa bo imela nato možnost podaljšanja.

Lp