krpan in druščina postani član

Naslov teme: OSNOVNI KAPITAL-ZNIŽANJE

6460  09.12.2013 - 14:08h / Ostalo / Avtor: ENKO / 349 / 1

Imamo osnovni kapital 40000 eur. Znižali bi ga na zakonskih 7500. Si lahko kot lastnika (sva dva) to razlika 32500 izplačava brez kakršnihkoli obvez (dohodnina.....)?

Hvala

FRANJA - 09.12.2013 - 23:58

520. člen -  ZGD-1  UR RS 65/09UPB3

(zmanjšanje osnovnega kapitala)

(1) Skupščina družbenikov lahko sklene, da se osnovni kapital družbe zmanjša.

(2) Zmanjšanje je veljavno le:

- če poslovodja vsaj dvakrat objavi sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala in v objavi pozove upnike, da se zglasijo pri družbi in izjavijo, ali soglašajo z zmanjšanjem osnovnega kapitala; upnike, ki so družbi znani, mora pozvati neposredno, ali

- če družba upnikom, ki niso soglašali z zmanjšanjem osnovnega kapitala, poravna zahtevke ali zagotovi varščino.

(3) Zmanjšanje osnovnega kapitala se lahko prijavi za vpis v register šele po enem letu od zadnje objave iz prve alineje prejšnjega odstavka in po tem, ko poslovodja predloži dokaze o tem, da je družba poravnala zahtevke upnikom ali jim zagotovila varščino iz druge alineje prejšnjega odstavka.

(4) Zmanjšanje osnovnega kapitala ne sme biti v nasprotju z določbami 475. člena tega zakona.

(5) Zmanjšanje osnovnega kapitala se lahko opravi tudi po poenostavljenem postopku. Za tako zmanjšanje osnovnega kapitala se smiselno uporabljajo določbe prvega, drugega in tretjega odstavka 379. člena tega zakona.

(6) Zmanjšanje osnovnega kapitala se lahko opravi tudi z umikom poslovnih deležev. Za tako zmanjšanje osnovnega kapitala se smiselno uporabljajo določbe 381. do 383. člena tega zakona.

Potrebna tudi napoved kap.dobička kot fiz.oseba,pomembna so tudi leta lastništva...itd.

Verjetno bo kdo ,ki je bolj strokoven v tem natačneje odgovoril.Tudi na forumu je dovolj odgovorov,pa tudi na internetu se najde "ful".

Lp