krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izplačilo materialnih stroškov po 01.01.2014

6435  07.12.2013 - 12:02h / Ostalo / Avtor: Didi / 227 / 9

Ali bo potrebno na REK obrazcu poročati tudi nakazilo na TR zaposlenca za povračilo

materialnih stroškov?

Npr.: zaposlenec plača pomožni material (na terenu ni imel dovolj vijakov,...)

mimica - 07.12.2013 - 20:53

V 2014 bomo na iREK obrazcih  poročali o izplačanih dohodkih iz delovnega razmerja , od katerih ne obračunavamo dohodnine ( po 44.čl. ZDhd-2)  ali prispevkov  ( po ZPIZ-2).

To pomeni, da poročamo o izplačani  prehrani, prevozu na/iz dela, izplačanih dnevnic, kilometrin, nočnin, terenskih dodatkov, nadomestil za ločeno življenje, vseh oblik odpravnin, in nagrad, solidarnih pomoči, premij PDPZ... upam, da nisem kaj spustila.

Odpri naslednjo povezavo; takoj bo vse jasno.

http://www.durs.gov.si/si/prispevki_za_socialno_varnost/spremembe_pri_predlaganju_obracunov_davcnega_odtegljaja_rek_obrazcev/

lp, m

 

  

  

Suzi - 08.12.2013 - 11:32

Zanima me kako boste to reševali v praksi - poročali zadnji dan v mesecu za tekoči mesec? Bomo dokler banke delajo zadnjega v mesecu čakali, če bodo v podjetju še izplačali kakšen potni nalog delavcu in seveda upali, da nas o tem obvestijo?

mimica - 08.12.2013 - 23:50

Suzi, prihrani mi vsaj praznike... Že zdej je bila norišnica zadnjega dne v mesecu ( DDv in druga poročila in obrazci). Če pade kakšen pameten predlog kako naj se organiziramo, častim! Sicer, pa prinesem turbo maximus v službo, se poslovim od družine in delam samo še za firmo in oddajo obrazcev za davkarijo. 

lp, m

 

rr - 08.12.2013 - 20:58

Ali je nujno vnesti v REK-1 povračila materijalnih stroškov ki so vknižena že prej, po 1.11.2013 so pa izplačana ?

tina - 09.12.2013 - 05:27

Povračilo materialnih stroškov ni dohodek iz delovnega razmerja. REK obrazce pa bomo pač oddajali z nekajdnevno zamudo. Bistvo vsega je, da bodo dacarji imeli vpogled v višino povračila prevoza na delo in z njega, o obračunanih bonitetah (posebno za osebne avtomobile).

Kontrola : izpis iz registra osnovnih sredstev, bruto bilanca ( poslovni najemi), vse to so z DURS že zahtevali za nekatere stranke. Ugotavljanje dejaskega prebivališča...

EVITA - 09.12.2013 - 08:38

Meni bo najlažje, da poročamo ob izplačilu plače. Saj tudi to delamo do 18. za pretekli mesec. Isti sistem bi uporabila pri vsem tem poročanju to je dnevnici, km, boniteti  itd.

 

Na noben način ne bi poročala posebej. Strankam se obrazloži, da se vsa povračila plačuje skupaj s plačo.

 

Ali nimam prav?

 

Še vedno pa ne vem ali poročam tudi za s.p. in za s.p. popoldance.

cah - 09.12.2013 - 08:41

Saj ne eden ne drugi nimata plače....

Suzi - 09.12.2013 - 20:06

"Saj tudi to delamo do 18. za pretekli mesec."

 

Poročati pa je potrebno za tekoči mesec in kako boste 18. poročali npr. o dnevnicah, če bodo potovali recimo od 25. do 30. in 31. dobili nakazilo in kako boste že 18. vedeli kaj se bo še dogajalo?

 

Se pridružujem Mimici in tudi jaz častim, če najdete dobro rešitev.

sara - 09.12.2013 - 20:23

Predlaganje REK-1 obrazca za dohodke, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, po 1. 1. 2014

1. Ali je treba oddati samostojen REK obrazec, če povračila stroškov niso izplačana skupaj s plačo?

Če se povračila stroškov ali drugi dohodki, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, izplačujejo samostojno (ne skupaj z izplačilom plače) je treba, skladno s Pravilnikom, poročati o teh dohodkih najkasneje zadnji dan meseca, v katerem so bili dohodki izplačani. Uporabi se vrsta dohodka 1190 Dohodek iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno sonovo.

Če so povračila stroškov v posameznem mesecu izplačana pred izplačilom plač, se o teh povračilih lahko poroča skupaj s plačo.

2. Ali je treba poročati tudi o povračilih stroškov in drugih dohodkih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka, ki so izplačani lastnikom podjetij za poslovodenje?

Da. Poroča se o dohodkih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Dohodki lastnikov podjetij za poslovodenje se štejejo za dohodke iz delovnega razmerja, zato se poroča tudi o povračilih in drugih dohodkih, ki jih prejme lastnik podjetja.

3. Na katerem REK obrazcu se poroča o izplačilu odpravnin, jubilejnih nagrad ali solidarnostne pomoči? Ali je to 1001 ali 1003?

Če se odpravnina, jubilejna nagrada ali solidarnostna pomoč izplača v zneskih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, in se izplača skupaj s plačo, se o teh zneskih poroča skupaj s plačo z uporabo vrste dohodka 1001 Plača in nadomestilo plače. Če se navedeni dohodki izplačajo v zneskih, ki se vštevajo v davčno osnovo, se predloži REK-1 z uporabo vrste dohodka 1003 Jubilejna nagrada, odpravnina ob upokojitvi, solidarnostna pomoč. Del dohodka, ki se ne všteva v davčno osnovo, se vpiše v polje B10 Odpravnina ob upokojitvi, B11 Jubilejna nagrada ali B12 Solidarnostne pomoči, del dohodka, ki se všteva v davčno osnovo, pa v polje A052 Znesek dohodka.

Če se ti dohodki izplačajo po datumu opravljenega izplačila plač, se poročajo na REK-1 obrazcu z vrsto dohodka 1190 Dohodek iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo.

4. Kako se poroča, če je odpravnina zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi izplačana v višjem znesku, kot je znesek, ki se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja?

Ob izplačilu odpravnine zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki presega znesek, ki se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, se predloži REK-1 obrazec z navedbo vrste dohodka 1101 Odpravnina iz poslovnih razlogov ali 1102 Odpravnina iz razloga nesposobnosti. Del dohodka, ki se ne všteva v davčno osnovo, se vpiše v polje B09 Odpravnina zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Del dohodka, ki se všteva v davčno osnovo, se vpiše v polje A052 Znesek dohodka.

5. Ali je treba poročati tudi o zagotovljenih bonitetah, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, kot so npr. darila otrokom zaposlenih, do 15. leta starosti, v mesecu decembru, do višine 42 evrov?

Ne, poroča se samo o bonitetah, ki se vštevajo v davčno osnovo dohodka.

6. Ali je treba poročati tudi o dohodkih, ki so oproščeni plačila dohodnine, kot so primeroma obresti izplačane na podlagi sodne odločbe?

Na REK obrazcu se o dohodkih, ki so oproščeni plačila dohodnine, ne poroča.

7. Ali je treba v primeru, ko se izpolni polje 314 Osnova za prispevke – zaposleni, za katere delodajalec, uveljavlja oprostitev po Zakonu o interventnih ukrepih na področju trga dela in starševskega varstva, k REK obrazcu priložiti kakšno dokazilo ali potrdilo?

Ne. Delodajalec ob oddaji REK obrazca ne dostavlja dokazil o upravičenosti uveljavljanja vzpodbude za zaposlovanje mlajših oseb, mora pa jih predložiti v primeru naknadnega davčnega nadzora.

8. Ali morajo o povračilih stroškov poročati tudi samostojni podjetniki posamezniki za izplačana povračila za sebe?

Skladno s Pravilnikom REK se poroča o dohodkih, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. Pravilnik REK ne določa poročanja za izplačana povračila stroškov samostojnemu podjetniku posamezniku.

9. Ali morajo o povračilih stroškov poročati tudi društva za izplačana povračila stroškov, kadar so izplačana fizični osebi na podlagi četrtega odstavka 108. člena Zakona o dohodnini – ZDoh-2?

Pravilnik REK ne določa poročanja za izplačana povračila stroškov po 108. členu ZDoh-2

Vir: DURS