krpan in druščina postani član

Naslov teme: Višina porodniške oz. znesek starševskega dodatka

6356  03.12.2013 - 13:39h / Ostalo / Avtor: biby / 754 / 9

Pozdravljeni!

Sem študentka, stara 27.let. Junija 2014 bom rodila in me zanima, če se mi splača, da me delodajalec prijavi za tri mesece z minimalno plačo? Zdaj delam preko študenta, potem bi bila pa pač prijavljena... Koliko bi znašala moja porodniška, če bi bila prijavljena za tri mesece pred nastopom same porodniške? In koliko starševskega dodatka dodim, če  sem študentka? Kaj se mi bolj splača? Lepo prosim za odgovor, ker sem v dilemi kaj naredit...HVALA.

LP, biby.

Matjaž K - 03.12.2013 - 17:48

Če pred nastopom porodniške niste obvezno zavarovana za starševsko varstvo - SV (npr. iz naslova delovnega razmerja, samozaposlitve, ... ) potem iz naslova zavarovanja SV ne morete uveljavljati pravic => v tem delu je nesporno bolje, da "na hitro" sklenete delovno razmerje.

 

 

Višina staršvskega nadomestila skladno z Zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih - ZSDP znaša:

 

41. člen

(osnova za izračun starševskega nadomestila)

     Osnova za posamezno vrsto starševskega nadomestila je povprečna osnova, od katere so bili obračunani prispevki za starševsko varstvo v skladu z 9. členom tega zakona v zadnjih 12 mesecih pred vložitvijo prve vloge za starševski dopust.

            […]

            Če so bili za zavarovanca obračunani prispevki za starševsko varstvo za krajše obdobje kot je to določeno v prvem odstavku tega člena, se mu za manjkajoče mesece kot osnova upošteva 55% minimalne plače.

            […]

 

44. člen

(višina starševskega nadomestila)

            Starševsko nadomestilo za polno odsotnost z dela znaša 100% osnove

 

Op.: višina nadomestila je omejena tudi "navzgor", vendar zaradi potencialno nizkih zneskov plače teh določb ne navajam.

 

=> v danem primeru bi bruto znesek starševskega nadomestila znašal:

 

(3 x min. plača + 9 x 55 % minimalna plača ) / 12

 

cah - 03.12.2013 - 19:47

Pri izračunu 12mesečnega povprečja, ko se upošteva 55% minimalne plače, je treba vedeti, da ta minimalna plača ni enaka "običajni " minimalni plači. Višina je okrog 512€, 55% pa 281,38€. Tako da je konkretno povprečje nekje okrog 406€ bruto starševskega nadomestila (pri 3 mesecih zaposlitve in minimalni plači).

Starševski dodatek, ki ga lahko prejema tudi študentka, brezposelna oseba pa je trenutno 251€.

? - 03.12.2013 - 20:00

 ta minimalna plača ni enaka "običajni " minimalni plači? seveda je enaka:

 

Bruto je bruto, neto pa neto:

nadomestilo je določeno v bruto znesku, od katerega zavod odvede prispevke,. lp

cah - 03.12.2013 - 20:07

Na žalost višina minimalne plače od katere se izračuna 55% ni enaka veljavni minimalni plači, ki smo jo navajeni v gospodarstvu. Poglejte zakonodajo! Kaj je bruto, kaj je neto in kdo odvaja prispevke pri starševsekm nadomestilu,  pa sama dovolj dobro poznam.

? - 04.12.2013 - 09:45

Poglejte zakonodajo!

 

Sem pogledal, pa ne najdem definicije kakšne "drugačne" minimalne plače.

 

Me usmeriš, kje je to določeno? Hvala in lp

cah - 04.12.2013 - 09:57

Zakon o usklajevanju transferjev posameznikom......

 

 

(1) Transferji posameznikom in gospodinjstvom, za katere je s predpisi določeno, da se usklajujejo z doseženo oziroma z napovedano rastjo cen življenjskih potrebščin oziroma se usklajujejo z rastjo povprečne bruto plače vseh zaposlenih v Republiki Sloveniji, z rastjo povprečne čiste plače, zajamčene plače, minimalne plače, izhodiščne plače za negospodarske dejavnosti ali povprečne plače po kolektivni pogodbi za gospodarske dejavnosti, se uskladijo enkrat letno v mesecu januarju z rastjo cen življenjskih potrebščin v obdobju januar–december preteklega leta v primerjavi z istim obdobjem v letu pred tem, po podatkih Statističnega Urada Republike Slovenije.

 

Minimalna plača za potrebe izvajanja tega zakona se je ves čas usklajevala z rastjo cen življenjskih potrebščin, medtem ko se je "druga minimalna plača" nekaj časa usklajevala na enak način, nato pa se je v marcu 2010 nenormalno zvišala (za cca 23% - od 597 na 743). Temu porastu pa primerljiva MP ni sledila tudi v naslednjih letih. Zato razkorak.

? - 04.12.2013 - 10:34

No, tega pa res ne razumem:

 

Če v zakonu piše, da je nadomestilo v višini 55% minimalne plače - kako naj bi se to "usklajevalo" z rastjo minimalne plače?

 

Ko nastopiš porodniško, naj bi bilo nadomestilo 55% takrat veljavne minimalne plače, a ne?

 

Če/ker očitno to ne drži: kje pa naj bi bila objavljena višina "kao" "druge minimalne plače" ? V internem zaupnem gradivu Zavoda ali v tajnem Uradnem listu?

 

In koliko je trenutno ta MP za namen porodniške?

cah - 04.12.2013 - 11:46

Osnova se usklajuje z rastjo cen življenjskih potrebščin, ta rast je objavljena v Sklepu o usklajenih višinah transferjev...(objava v UL), trenutno je "bruto minimalna plača" 587€; 55% pa 323€. Na žalost pa v nobeni zakonski podlagi ni naveden različen pojem minimalne plače.

? - 04.12.2013 - 12:00

Pa to je grozljivo!

Če to ni primer za ustavno sodišče?

 

Ampak saj smo vajeni butalskih pravnih domislic - pač še ena več! 

 

PS Da ne govorimo o stimuliranju rojevanja...