krpan in druščina postani član

Naslov teme: ali lahko računovodski servis zadrži dokumentacijo

6347  03.12.2013 - 11:04h / Ostalo / Avtor: veverica / 474 / 27

kočljivo vprašanje. prevzeli smo računovodstvo za samostojnega podjetnika. ker nima poravnanih računov z prejšnjim servisom, mu le ta noče predati poslovne dokumentacije.  s tem namreč onemogočajo nadaljne normalno poslovanje, za izterjavo dolga pa imajo tudi primerne instrumente, kot npr izvršbo. zanima me, ali si lahko računovodski servis privošči, da ne preda poslovnih knjig in dokumentacije, v bistvu si jih lasti  in jih uporablja kot "talca" 

Piksi - 03.12.2013 - 11:31

hm... če mu prejšnji računovodski servis ni zaračunaval arhiviranje, potem dokumentov sploh nima :p

lan - 03.12.2013 - 11:33

Menim da lahko zadrži dokumente, ki jih servis sam ustvari: temeljnice, izpisi bilanc, kartic,... saj tega stranka ni poplačala, torej je last servisa. Medtem ko: izdane, prejete račune, izpiske...ne, saj so strankina last. Z izpisi iz e davkov in Ajpesa lahko vzpostavite stanje. Ne pozabite na preklic vseh pooblastil prejšnjega servisa.

veverica - 03.12.2013 - 11:40

vem, nihče ne zahteva njihovih izpisov, samo dokumentacijo želimo imeti. nam sicer redno plačuje, nem vem kakšne težave so oni imeli z njim . bilance iz ajpesa imam, vendar pod opredmetenimi OS je cifra, ki ne vem kaj vsebuje, ravno tako se denarna sredstva in finančne obv nikakor ne skladajo z ispiskom na dan 1.1.2013...tudi poslovne terjatve in obveznosti je potrebno razčleniti, vendar brez dokumentacije ne gre....

lan - 05.12.2013 - 15:33

Mi smo prevzeli takega sp-ja. Res prejšnjemu rač.servisu ni plačal, tudi jaz mu ne bi. Servis je bil natrpan  s strankami, knjižil kar nekaj, bilance ni oddal niti na Ajpes, niti na Durs (pa ne samo "našemu" sp-ju). Skratka, šlamparija knjiženja je bila videna v izpisih preteklih let, ki jih je na srečo imel. Vzpostavili smo stanje 1.1. tekočega leta po bilancah, poknjižili vse dokumente tekočega leta, usklajevali s šlampastimi (tudi večkrat knjiženi računu-enkrat kot original, drugič kopija računa, tretjič avansni račun>>za isto dobavo!!!) oddajami DDV-O. Tako smo imeli vsaj tekoče leto urejeno. Plačila za pretekla leta pa zapirali v saldo iz bilance (bogpomagaj, drugače ni šlo). Na srečo pa je imal kopije nabav OS v posebej fasciklu, kjer so bili tudi -šlampasti-kr neki-obračuni amortizacije za pretekla leta. Da ne govorim, da REK obrazci niso bili oddani za par mesecev.  Prejšnjemu servisu smo v dopisu s priporočeno pošto vse predočili in mu zagrozili s prijavo in odškodninsko tožbo, če bi si drznil vložiti izvršbo. Vse to smo sp-ju pokazali in vso našo skrb je z veseljem plačal.

lan - 05.12.2013 - 15:44

Hočem povedati, da je veliko zelo pridnih in delavenih sp-jev, vendar niso za papirologijo. Zaupajo servisu kot poznavalcu predpisov in strokovnemu izvajalcu. Zanje je pač potrebno malo več truda z opominjanjem iz meseca v mesec da prinesejo papirje itn. Mi imamo plačevanje s strankamu urejeno tako, da, v kolikor se kak mesec zalomi, pride do nas in se zmenimo. Če se ne oglasi, ga pozovemo naj pride po fascikle in gre drugam.

Janka - 03.12.2013 - 11:36

A pa bom vam plačal, če tudi prejšnjemu servisu ni? Kakšni so pa izgovori za neplačilo?

Izmišljeni ali realni?

veverica - 03.12.2013 - 11:44

ne vem, koliko je smotrno sploh plačevati servisu, če limit na trr (negativni saldo) vpiše kot denarna sredstva namesto pod kr fin. obv, pa da dolgoročno prejeto posojilo vpiše pod kratkoročne fin obv....ma tega je še pa še....

Martin Krpan - 03.12.2013 - 11:55

Nisem bral vseh komentarjev, vseeno pa, velja za vas ... a vi "prevzemate" takšne stranke, neplačnike ...

 

P.S. Nekateri celo elegantno skurijo dokumentacijo :)).

veverica - 03.12.2013 - 14:17

ko prevzameš stranko, se ti najbrž ne bo predstavil kot neplačnik. v tem konkretnem primeru pa moram povedati, da meni redno plačuje. 

Marjana - 03.12.2013 - 17:03

*meni redno plačuje * me zanima kako dolgo bo še redno plačeval.

EVITA - 04.12.2013 - 16:55

Se ne strinjam s Sabino. Mogoče ima pa napačne podatke Veverica. Kako pa ve samo iz bilance, ki je bila oddana na Ajpes kaj je v postavki denarna sredstva. Saj tu niso samo trr, so tudi blagajne, nepoloženi dnevni iztržki itd.

 

Potrebno bi bilo videti kompletno situacijo potem pa obsojati ali enega ali  drugega.

mimica - 03.12.2013 - 13:20

Mi pa imamo obratno zadevo.  Radi bi izročili dokumentacijo ( 14 fasciklov) , pa se gospod ne javlja ne na meile, ne na telefone, mobije... enostavno je izginil. 

? - 03.12.2013 - 13:42

mimica, bo pa za prvomajski ali pa za ta zaresen (sv. Ivana) kres!

utajevalec - 03.12.2013 - 17:56

Nesme zadržati dokumentacije ker je last stranke, zgodba je imela epilog na sodišču.

sara - 03.12.2013 - 21:11

Mi dokumentacije ne damo, dokler nam do zadnjega centa ne poravna obveznosti + zamudne obresti.

Kaj se to pravi. Saj vsi delamo za denar, tako kot oni. Mislite, da takšni podjetniki delajo zastonj? Malo morgen! Pokasirajo gotovino - brez računa......pol pa rečejo, saj pa nimam kaj računov...

Prav Vi, kot računovodja, morate razumeti prejšnjo računovodstvo in jim pomagati. Podjetnika prepričati, da poravna svoje obveznosti. Računovodji si moramo pomagati, saj to je naša poklicna etika. Če prejšnjem ni plačal vse, tudi Vam enkrat ne bo. Verjemite.

Lep pozdrav!

tina - 04.12.2013 - 07:06

Če pa je res bilo toliko napak, ovrednotite svoje delo in naj prejšnjemu rač.servisu zaračuna odškodnino, jo pobota, raziko pa plača.  To smo nekaj časa nazaj naredili mi in uspeli.

veverica - 04.12.2013 - 10:59

naj vam povem, da je dokumentacija last podjetnika. in ste mu jo dolžni predati ob prekinitvi pogodbe. kar pa ne velja za izdelek servisa, torej izpisi knjižb, obračuni itd....ob neplačilu vam tega ni potrebno predati, ker vaše delo ni bilo plačano. 

Prejšnjemu servisu sem poslala kar nekaj mailov, naj mi pojasnijo težavo, saj sem začela resno dvomiti v trditve s.p-ja, da je vse poravnal. Nikoli nisem prejela niti enega odgovora. Tudi na telefonske klice so se odzivali tako, češ naj pokličem jutri, ko bo vodja v pisarni. 

Med stranko in servisom mora biti vspostavljen odnos zaupanja. Torej, če jaz zaupam svoji stranki in ona meni, bo sodelovanje uspešno. Mnogokrat pa se srečam z servisi, ki imajo mali milijon strank ki jim le-te predstavljajo zgolj fakturiran znesek in nič več. 

Sveda srejmem tudi stranke, ki želijo menjati servis. Kdo jih pa ne? Vendar če vstopi v mojo pisarno in ga zanima samo cena storitve in še posebej če me začne utrujati z kritiziranjem in blatenjenm prejšnega servisa (kar so skoraj vedno izmišljotine ki prekrivajo pravi motiv) , ga gladko malo odslovim.

Lep pozdrav tudi vam Sara :)

Cicero - 04.12.2013 - 07:56

Če so vedeli, da ima probleme s plačevanjem (saj jim menda ni plačeval) so imeli možnost zahtevati zavarovanje po OZ in ga tudi pozvati k plačilu. Če ničesar niso storili ( kljub vedenju ) pa so "prava ovca za šišanje", ker so stranki onemogočili ali otežili poslovanje in povzročili dodatne stroške za vzpostavitev dokumentacije. Poslu se moraš odpovedati pravočasno, sicer moraš opraviti in predati svoje delo tako kot je dogovorjeno. Če niso ustrezno pozvali stranko in jo obvestili o svojih namenih po neizpolnitvi pogodbe zaradi odstopa od pogodbe so delovali neposlovno in nezakonito.

Tudi pogodbo je potrebno prekiniti po pravilih sicer so lahko stroški odpovedi ogromni.

V vsakem primeru, pa je sama dokumentacija, ki jo je ustvarila stranka njena in je ne morejo ali smejo zadržati.

EVITA - 04.12.2013 - 08:25

Problem pri servisu, ki trdi, da ni dobil plačila je verjetno tudi v tem, da mu stranka ni dostavljala vseh dokumentov\'

 

Kaj pravite.

 

Mi smo že imeli primer, da se tudi na nape pozive, da mora to in to izgledati tako tega ni storil in da smo mu kljub temu, da ni plačeval, dali odpoved in do danes to je že celo leto 2013 ni prišel po dokumente, ki bi mu jih izročili, samo da se ga rešimo.

 

Vi pa premislite, če boste takšno stranko sprejeli. Če bi nas prejšnji računovodski servis opozoril na to takšnega sigurno ne bi vzeli.

 

So pa stranke, ki vsako leto zamenjajo računovodski servis in prejšnjemu ostanejo dolžna, tako da imajo storitev brezplačno.

mojca - 04.12.2013 - 09:00

Menim, da bi res moralo biti več etike. Vi ste seveda z veseljem vzeli stranko, koliko časa bo vam redno plačevala boste sami videli.Je pa res, da smo tudi mi imeli stranko, ki je zamenjala  servis in na vse pozive, da nam naj prinese še to in ono ,vsaj, da pregledamo če je še kaj za tekoče leto, ni prinesla.Narejeno je bilo

na prinešeno.Prav tako, je podpisala pisni dogovor, da bo plačala dolg in da ji takrat izročimo dokumentacijo pa se ni ničesar držala. Dokumente smo ji vseeno potem dali in dali izvršbo.Trdim, da eni sploh ne bi smeli biti v samostojni dejavnosti, prav tako pa so določeni  sposobni iti čez vse meje, da dobijo stranko.

Tako pač je v tem kapitalizmu.     

mate - 04.12.2013 - 09:02

Ja vidim, da je ta veverica. ki nosi lešnike iz tujega arhiva.

veverica - 04.12.2013 - 10:45

kaj to pomeni, da veverica nosi lešnike iz tujega arhiva?

Naj povem, da sem včeraj osebno govorila v vodjo prejšnjega servisa ( po enomesečnem klicanju se mi je končno javil) Medtem ko je njegova delavka vreščala, da nimajo plačanih vseh računov, mi je on včeraj, potem ko sem ga prosila, naj pove kakšen je dolg do servisa, nonšalantno odgovoril, da je s.p. že vse poravnal ( ni želel povedati kdaj, saj mi je s.p., zatrjeval, da jim je bil aprila dolžen le 160,00 eur in jih v maju poravnal) in naj danes pride po dokumentacijo. 

Nekaj opazk sem "fasala" od nekaterih komentatorjev tule in povem vam, da niti sama ne maram barab, da znam dobro presoditi kdo ne plačuje iz navade in kdo iz nezmožnosti. Res je tudi, da moramo računovodje držati skupaj, za tem vedno stojim. Priznajte pa, da se tudi vi včasih srečate tako ali drugače z kakšnim servisom ki ne premore zdravih moralnih načel. Hvala vsem za komentarje in lep, sončen dan vam želim :)

EVITA - 04.12.2013 - 13:31

Če bi jaz prevzela takšno stranko in bi mi prejšnji servis namignil, da je imel probleme, bi temeljito

pregledala vso dokumentacijo, kaj pa če je bila stranka tista, ki ni dostavljala dokomentov in ne plačevala?

 

Kaj bi vi naredili, če bi v enem letu dali preko 50 pozivov po e pošti koliko pa še telefonsko naj dostavi dokumente poleg tega pa ima dolga za 8 mesecev?

 

Tak primer imamo in razmišljamo samo o tem, da damo takšni stranki odpoved. Preko e izvržbe, se pa ne da nič izterjati, saj sploh ne polaga denarja na TRR in dela vse preko gotovine.

 

 

Sabina V - 04.12.2013 - 15:55

Saj prav da računovodje držimo skupaj. Ampak ali ste kdaj pomislili da je polno \'\'računovodskih servison\'\' ki pač te dejavnosti nebi smeli opravljati.

Ne sedaj napadat če je prevzela stranko, ki nima dokumentacije za nazaj, ker jo prejšni servis ne izroči. Ko bo dobila vso dokumentacijo in jo poknjižila pa bo tudi videla koliko so dolžni prejšnemu servisu, in drugim.

 

Glede oddaje ZR brez dokumentacije, kdo pa podpiše takšen zaključni račun? OK lahko verjamem da nimate kakšnega računa, enostavno pač ne moremo vedeti ali je stranka dobila račun ali ne. Ampak babčni izpiski da ne štimajo, stanje kredita, no to se pa da dobit in preveriti, a ne?

 

Etika računovodje zavezuje k resničnem poročanju ne pa da za vsako ceno držimo z nekom ki se imenuje računovodja.

EVITA - 04.12.2013 - 17:02

Se ne strinjam popolnoma s Sabino. Kaj pa če ima narobe Veverica. Saj če ima samo bilanco, ki je bila poslana na Ajpes pod denarna sredstva niso samo TRR, temveč tudi blagajne, dnevni iztržek, ki še ni bil poležen, oziroma , kartice (plačilo z plačilnimi karticami), ki so bile poslane na banko a še niso vnovčene ali ne.

 

Mislim, da bi bilo potrebno pogledati obe strani in potem presoditi. 

Sabina V - 05.12.2013 - 09:35

Se strinjam in ne trdim da ima Veverica 100% vse prav, niti dokumentacije nima. Samo dejstvo je da si nekateri pač ne zaslužijo naziva računovodje in da kritizirati nekoga zato ker je zamenjal računovodski servis, ne da bi ga poznali, ni profesionalno.  Ter da računovodska etika ne narekuje da slepo zagovarjamo ljudi ki odprejo računovodski servis. Samo to.

Vsak ima pravico da zamenja svojega dobavitelja. Seveda pa ima vsak dobavitelj pravico zahtevati plačilo za opravljeno delo ali prodano blago. Samo ne na tak način da ukrade stvari pač pa na praven način, čeprav je to včasih težko glede na to da naš pravni sistem na dela prfektno.

 

Če pa računovodskem servisu stranka ne plačuje storitve pa najlažje ukrepe pred oddajo zaključnih računov in ne pol leta po teh. Pač zahtevaš plačilo za nazaj, glede na to da je slab plačnik pa od tekrat naprej zahtevaš plačilo vnaprej.

MeTa - 09.12.2013 - 10:55

Mene pa zanima, kakšni so pogoji danes, da lahko registriram in odprem računovodski servis. So sploh kakšne omejitve ali pogoji?