krpan in druščina postani član

Naslov teme: prenos vozila v gospod. ali prodaja sam sebi?

6340  03.12.2013 - 08:56h / DDPO / Avtor: Leo / 147 / 2

Spoštovani, kaj mi svetujete. Imam tovorno vozilo fiat doblo v posl. knjigah na s.p. .Vozilo bi prenesel s sklepom v gospodinjstvo, ker nimam denarnih sredstev, da bi si ga prodal in denar nakazal na poslovni račun.Imam primerljive cene in je tržna vrednost višja od neodpisane. Razliko si štejem kot prihodek?Ali moram vseeno izstaviti tudi račun zaradi prepisa? Nisem zavezanec za ddv. Ali  je še kakšna druga varianta, da bo volk sit in koza cela.  Hvala za mnenja.

Matjaž K - 03.12.2013 - 12:28

Sami sebi (tj. kot s.p. sebi kot občanu) ne morete prodati, ker to pravno ni možno - vozilo je v evidenci motornih vozil "itak" že pisano na vas kot občana (poglejte v prometno dovoljenje; enak sistem je tudi pri neprmeičninah zemljiški knjigi).

 

V kolikor je vozilo bilo pridobljeno med opravljanjem dejavmnost, tj. če ste ga kupili "na s.p.",  se za razliko med tržno in knjigovodsko vrednostjo (knjigovodska = nabavna - popravek vrednosti) se  v DOHDEJ izkaže povečanje prihodkov na raven davčno priznanih.

 

povčeuje Vozilo se knjigovodsko "rNa podlagi sklepa Vozilo se s sklepom v gospodinjstvo, ker nimam denarnih sredstev, da bi si ga prodal in denar nakazal na poslovni račun.Imam primerljive cene in je tržna vrednost višja od neodpisane. Razliko si štejem kot prihodek?Ali moram vseeno izstaviti tudi račun zaradi prepisa?

rozca - 04.12.2013 - 08:05

Pazite na DDV, ker je tovorno ste si odbijali vhodni DDV, pretečt mora 5 let, če pa ste imeli investicijsko olajšavo -3 leta in nazadnje povečanje davčne osnove v obrazcu 14a.