krpan in druščina postani član

Naslov teme: ekonomsko odvisne osebe-prispevki

6277  28.11.2013 - 22:19h / Ostalo / Avtor: nočna / 71 / 2

Ali bo moral "naročnik" po novem plačevati kakšne prispevke za ekonomsko odvisne osebe?

FRANJA - 29.11.2013 - 14:10

Preberite si pojasnilo,ki sem ga našla in prilepila .Lp

Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1), ki začne veljati z 12.4.2013, je prinesel nov institut, in sicer tako imenovane ekonomsko odvisne osebe (glejte 213. in 214. členu ZDR-1). Ekonomsko odvisna oseba po ZDR-1 je zgolj ekonomsko odvisna od enega naročnika, ker pridobi najmanj 80 odstotkov svojih letnih dohodkov od tega naročnika, sicer pa delo opravlja samostojno kot samozaposlena oseba. Delo opravlja osebno, za plačilo, samostojno in dlje časa, vendar nima zaposlenih, dela pa na podlagi civilne pogodbe.

Takšnih situacij je v praksi že precej. V mislih imamo poslovanje med naročnikom (npr. d.o.o., lahko d.d. ali pa s.p.) in samostojnim podjetnikom, kateri pri naročniku ustvari več kot 80 % prihodkov (dohodkov) na letni ravni, sicer pa delo opravlja osebno, dalj časa, odplačno, vendar ne v odvisnem razmerju oziroma ni osebno podrejen naročniku (naročnik mu ne daje navodil in da ne nadzira nadzora kot bi delavca oziroma zaposlenega). Naročnik nad ekonomsko odvisno osebo ne izvaja nobene od svojih treh oblasti: normativne, direkcijske in disciplinske (povzeto po dr. L. Tičar, Nove oblike dela, založila Pravna fakulteta v Ljubljani 2012, stran 220 in dalje). Naj omenimo, da je ta institut prišel v sam zakon zelo na koncu zakonodajnega procesa, in sicer na podlagi amandmaja poslanske skupine SD, ki ga predlog podala, da bi se zaščitilo ekonomsko odvisne osebe, predvsem zaradi fleksibilnejših možnosti zaposlovanja.

Po novem ZDR-1 je ekonomsko odvisna oseba v določeni meri delovnopravno varovana, primerljivo kot če bi bila zaposlena, vendar le v določenem delu. Tej osebi je namreč zagotovljeno omejeno delovno pravno varstvo. Če s posebnim zakonom ni določeno drugače, je potrebno pri poslovanju z ekonomsko odvisnimi osebami upoštevati pravila glede:

  • prepovedi diskriminacije,
  • zagotavljanju minimalnih odpovednih rokov,
  • prepovedi odpovedi pogodbe v primeru neutemeljenih odpovednih razlogov,
  • zagotavljanju plačila za pogodbeno dogovorjeno delo kot je primerljivo za vrsto, obseg in kakovost prevzetega dela, upoštevaje kolektivno pogodbo in splošne akte, ki zavezujejo naročnika ter obveznosti plačila davkov in prispevkov.
  • uveljavljanju odškodninske odgovornosti.

nočna - 02.12.2013 - 09:54

hvala, ampak kako to v praksi izgleda? V ZPIZ-2 nekjer ne njadem določbe v zvezi s tem.

Ni mi čisto jasno. In še nekaj: po mojem to velja za pogodbe sklenjene po pričetku veljave ZPIZ -2.