krpan in druščina postani član

Naslov teme: stroški

6276  28.11.2013 - 22:01h / Dohodnina / Avtor: darja / 82 / 1

Pojasnilo Dursa št. 4212-4452/2011, objavljeno dne 12.1.2012, ki se nanašana vlaganje v opredmetena osnovna sredstva, ki jih podjetnik ne izkazuje v poslovnih knjigah, je bilo dopolnjeno z dne 10.5.2013.

 

Glej spodaj:

*V primeru, ko se poslovni prostor ne uporablja v celoti za dejavnost, tj. ko gre za hkratno uporabo istega opredmetenega sredstva oziroma dela sredstva za dejavnost in za privatno rabo in hkrati ni mogoče ločiti uporabe za dejavnost z ločenim izkazovanjem dela tega opredmetenega sredstva oziroma tega dela sredstva, ki se uporablja samo za dejavnost, je na podjetniku, da se odloči, ali bo predmetno sredstvo pripoznal kot osnovno sredstvo ali ne. Od navedene odločitve je odvisno priznavanje stroškov amortizacije in stroškov vlaganj v opredmetena sredstva v računovodskih razvidih. Ostali stroški vezani na opredmeteno sredstvo pa se pripoznajo, če je opredmeteno sredstvo izkazano kot osnovno sredstvo in tudi če ni, pod pogojem, da iz računovodskih evidenc oziroma usmeritev, ki jih podjetnik v skladu s SRS sprejema s sklepi, jasno izhaja, da gre za sredstvo, ki se uporablja tudi za poslovno rabo, ter obseg uporabe. Navedeni stroški se pripoznajo glede na obseg uporabe za dejavnost, knjižijo pa se na podlagi knjigovodske listine (interne temeljnice), upoštevaje SRS 39.22, kjer morajo biti jasno zapisana pravila (razdelilniki) glede razdelitve stroškov, ki se nanašajo na poslovno rabo.

 

Ali to pomeni, da si lahko priznaš stroške interneta v poslovne namene, četudi nimaš, svojega poslovnega sredstva v OS firme (s.p.). Firma imam namreč odprto kar v prostorih kjer živim, in tega ne morem ločiti.

 

 

 

 

FRANJA - 29.11.2013 - 14:03

Upoštevajte kot je napisano v  pojasnilu (npr.:da iz računovodskih evidenc oziroma usmeritev, ki jih podjetnik v skladu s SRS sprejema s sklepi, jasno izhaja, da gre za sredstvo, ki se uporablja tudi za poslovno rabo, ter obseg uporabe ) ter upoštevajte internet ,kolikor ga pač potrebujete za opravljanje dejavnosti (verjetno ne 100%). Pojasnilo imejte priloženo pri sklepu,ki ga boste sprejeli.

Tako bi naredila jaz .

Lp