krpan in druščina postani član

Naslov teme: Najemnina ali drugi prejemek iz delovnega razmerja?

6254  28.11.2013 - 09:47h / Drugi davki in takse / Avtor: Opa Zovalec / 66 / 4

Z zaposlenim, ki je sicer zadolžen za vzdrževanje poslovne stavbe in okolice, smo sklenili najemno pogodbo za njegovo lastno (osebno) vozilo, s katerim bo plužil sneg na našem dvorišču.

 

Ali je dejstvo, da sklepamo najemno razmerje z delavcem, ki bo najeto sredstvo uporabljal za delo na osnovi pogodbe o zaposlitvi, tisto ključno, ki bi brdavsom omogočilo, da bi prejeto najemnino opredelili kot drugi prejemek iz delovnega razmerja?

Matjaž K - 28.11.2013 - 09:55

"Ali je dejstvo, da sklepamo najemno razmerje z delavcem, ki bo najeto sredstvo uporabljal za delo na osnovi pogodbe o zaposlitvi, tisto ključno, ki bi brdavsom omogočilo, da bi prejeto najemnino opredelili kot drugi prejemek iz delovnega razmerja?"

 

Menim, da bi se to lahko zgodilo sploh v primeru, če je delavec po pogodbi o zaposlitvi zadolžen za čiščenje snega (pluženje).

 

Kadar delavec v zvezi z delom uporablja lastna sredstva, se ta načeloma do določenega zneska ne vštevajo v davčno osnovo (zveza: ZDoh-2 44. čl. 1. odst. 6. tč.) pri čemer pa to ne velja za osebna vozila.

 

 

ZDoh-2

44. člen

(dohodek iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo)

      (1) V davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja se ne vštevajo:

      […]

      6. nadomestilo za uporabo lastnega orodja, naprav in predmetov (razen osebnih vozil), potrebnih za opravljanje dela na delovnem mestu, pod pogojem, da so določena s posebnimi predpisi ali na podlagi kolektivne pogodbe oziroma notranjega akta delodajalca, da gre za sredstva, ki so značilna, nujna in običajna za opravljanje določenega dela, in pod pogojem, da je delodajalec določil navedeno nadomestilo na podlagi izračuna realnih stroškov in zato le-ta predstavlja utemeljen in razumen znesek – do višine 2% mesečne plače delojemalca, vendar ne več kot do višine 2% povprečne mesečne plače zaposlenih v Sloveniji;

      […]

Opa Zovalec - 28.11.2013 - 10:20

Hvala. Konkretno pluženje sicer ni navedeno niti v pogodbi niti v opisu vrste del, je pa tam zapisano tudi: "Ureja okolico poslovne stavbe in predlaga ustrezne ukrepe", kar zagotovo pokriva zgoraj opisano.

00 - 28.11.2013 - 14:15

hm:

boste vozilo najeli za celo leto, samo čez zimo ali samo za snežne dni?

 

plačilo "pripravljenosti" ali dejanski najem?

Opa Zovalec - 28.11.2013 - 15:00

Samo čez zimo, vozilo bo na razpolago takrat, ko bo potrebno.