krpan in druščina postani član

Naslov teme: knjiženje gotovinskega računa pri s.p.in ...

6252  28.11.2013 - 09:39h / Ostalo / Avtor: nejka / 223 / 6

1. Pri s.p. knjižim račun plačan z gotovino na strošek konto 4 /919 v dobro (v ddv-ju mi poknjiži normalno) . Ali je pravilno?

2. Kaj pa račun naprimer: od RTV, ki je plačan prek TRR pa ne sme iti na strošek ali lahko na konto v breme      919/220. Oziroma ali lahko direktno, ko knjižim izpisek TRR na 9190 v breme (brez da bi knjižila račun preko konta 220) ta pa ne gre v ddv obrazec in ga tako tudi označim.

 

Prosim ali pravilno razmišljam,

Hvala

Matjaž K - 28.11.2013 - 09:48

Jaz takšne t.i. gotovinske račune knjižim:

 

16, 4 / 220-podkonto (npr. 2201)

in takoj

220-podkonto / 919

 

 

Glede RTV:

- če se prispevek nanaša na poslovanje s.p. (npr. raido / TV v gostinskem lokalu ali "frizeraju") se lahko "klasično" knjiži v poslovne knjige oz. uveljavlja kot strošek,

- če gre za primer, da je iz poslovnega TRR plačan "privatni" RTV prispevek (tj. domači radio / TV ), potem 919 / 110.

nejka - 28.11.2013 - 10:56

Hvala Matjaž,

potem ni nič narobe, če gotovinski račun knjižim direktno 4/9190

 

glede RTV pa je račun privat (a račun sploh poknjižim, ko mi ga dajo ali mi ga ni treba in poknjižim samo prek TRR).

 

Lep pozdrav

miss - 29.11.2013 - 08:56

Davčna uprava RS poziva vse poslovne subjekte, ki poslujejo brez transakcijskega računa ali ločenega transakcijskega računa za namen opravljanja dejavnosti oziroma poslujejo z računom odprtim v tujini, ki ga niso sporočili davčnemu organu, da to uredijo najkasneje do 15. januarja 2013. Sprememba Zakona o davčnem postopku je namreč uveljavila visoke globe za prekršek neprijavljenega ali neodprtega transakcijskega računa. Predvidene globe za vse omenjene prekršek se gibljejo med 800 in 30.000 EUR za poslovne subjekte in od med 400 in 4.000 EUR za odgovorne osebe poslovnih subjektov.

Obveznost odprtja transakcijskega računa za subjekte vpisa v poslovni register Republike Slovenije je opredeljena v Zakonu o davčnem postopku (ZDavP-2). Davčna uprava podatke o transakcijskih računih odprtih v Sloveniji po uradni dolžnosti pridobiva iz Registra transakcijskih računov, podatke o računih odprtih v tujini, pa morajo zavezanci davčni upravi sporočiti sami. Oseba, ki je vpisana v davčni register, mora v 15 dneh po nastanku spremembe obvestiti pristojni davčni urad o vseh spremembah podatkov, ki jih vsebuje prijava za vpis v davčni register in jih davčni organ ne pridobi po uradni dolžnosti na podlagi podatkov iz drugih registrov in evidenc.

 

Davčna uprava je v preteklosti zaznavala precejšnje število poslovnih subjektov, ki v davčnem registru nimajo podatka o odprtem transakcijskem računu. Mnogi od njih se kljub večkratnemu pozivanju davčnega organa niso odzvali in v skladu z zakonom posredovali podatkov o odprtih transakcijskih računih. Zato je tudi spremenjena določba, ki zdaj omogoča kaznovanje vseh tistih, ki se izogibajo izpolnjevanju svojih obveznosti.

 

Globe, ki jih predvidevajo nove določbe zakona, so:

·         z globo od 800 do 10.000 EUR se kaznuje za prekršek samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost,

·         z globo od 1.200 do 15.000 EUR se kaznuje za prekršek pravna oseba,

·         če se pravna oseba po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, se za prekršek kaznuje z globo od 3.200 do 30.000 EUR, globo v višini od 400 do 4.000 EUR za prekršek kaznuje tudi odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika ali odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost,

·         z globo v višini od 600 do 4.000 EUR se za prekršek kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe,

·         če se pravna oseba po zakonu, ki ureja gospodarske družbe, šteje za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, pa se odgovorna oseba pravne osebe za prekrške kaznuje z globo 800 do 4.000 EUR.

Poudarjamo, da lahko davčni organ v hitrem postopku o prekršku izreče globo v katerikoli višini znotraj razpona, ki je predpisan za posamezen prekršek. Še to, vsak samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki opravlja dejavnost, mora imeti za namen opravljanja dejavnosti odprt ločen transakcijski račun. V izogib omenjenim sankcijam pozivamo vse poslovne subjekte, da najkasneje do 15. januarja 2013 odprejo račun pri ponudnikih plačilnih storitev oz. da sporočijo podatke o računu(ih) v tujini, ter morebitno spremembo drugih podatkov, ki so zahtevani podatki za vpis v davčni register.

 

Navedene podatke lahko posredujejo najbližjemu davčnemu uradu na obrazcih »Prijava za vpis dejavnosti fizične osebe v davčni register (obrazec DR-03, gl. tč. 20)« oziroma »Prijava za vpis pravne osebe v davčni register (obrazec DR-04, gl. tč. 21)«, ki sta dostopna na vseh davčnih uradih in izpostavah ter na spletni strani Davčne uprave RS: Vpis v davčni register in davčna stevilka obrazci.

Vir: DURS

leo - 29.11.2013 - 09:54

miss, pohvaljena za trud, samo kaj ima to s konkretno temo?

?, - 28.11.2013 - 14:10

prašajte ga, zakaj sploh plačuje privat RTV s poslovnega trr -

 

če smo natančni (in računovodje smo ponosni na to, da smo natančni), morate kot pretok v gospodinjstvo upoštevati tudi provizijo od tega plačila!!! (od vseh takih plačil)

Petelin - 29.11.2013 - 07:43

Če je račun privat in plačan preko računa od SP a pol jaz knjižim kot 919/110 in ta račun ne shranjujem v fasciklu sp a, ker ta račun ni njegov strošek. Vemo pa da sp lahko prosto raspolaga z denarjem na računu.

Kaj pa zadeva provizij, ja natančnost je pohvale vredna vrlina, samo na bančnem ispisku so stroški banke združeni v enem znesku in ne po transakcijah tako da menim da je teško izločit tiste bančne stroške od računov ki so oz niso vezani na podjetje

lp