krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odpis davčno priznan?

6240  27.11.2013 - 10:59h / DDPO / Avtor: Janja / 100 / 2

V naši knjigovodski evidenci imamo   zastarane terjatve do kupcev (prevrednotevalnih popravkov v preteklosti nismo oblikovali, torej tudi ne odhodkov iz tega naslova).   

 

Zdaj bi radi zastarane terjatve odpisali. Ali je zastarana terjatev davčno priznan odhodek? 

 

Kupcem smo enkrat letno poslali opomin po navadni pošti. Tožb nismo vlagali, če smo za kupca vedeli, da je na pr. plačilno nesposoben,...vendar o tem nimamo dokazil.

 

Berem 21. člen ZDDO-2  in 6. točka pravi: "Odpis terjatev je priznan kot odhodek ......, oziroma da so nadaljnji pravni postopki ekonomsko neupravičeni."    Ali se lahko sklicujemo na ta člen, če so terjatve zastarane?

 

 

Hvala za odgovor.

mimica - 27.11.2013 - 21:32

Tožb niste vlagali, če ste za kupca vedeli, da je na pr. plačilno nesposoben,...vendar o tem nimate dokazil. Niste storili nič v smeri poplačila dolga, niste prevrednostili svojo terjatev , čeprav ste vedeli  za slabo finančno stanje kupca.

 

Moje mnenje :

 

1.      Po SRS ste bili dolžni  narediti slabitev terjatev, saj ste vedeli da je kupec plačilno nesposoben.  

 

2.      Zastaranost terjatev kot razlog za odpis  NI  davčno priznan odhodek, razen če dokažete , da ste ravnali kot dober gospodarstvenik in opravili vsa dejanja , v smeri poplačila dolga, oziroma dokažete da bi stroški sodne izterjave presegli znesek terjatev

 

3.      Če ni kje izrecno določen čas zastaranja, upoštevamo določila Obligacijskega zakonika o splošnem zastaralnem roku.  

 

lp, m

leo - 28.11.2013 - 13:41

oziroma dokažete da bi stroški sodne izterjave presegli znesek terjatev

 

Dvomim, da predpostavka "kot dober gospodar" neposredno povezuje znesek stroškov sodne izterjave z zneskom terjatve :

po ZKP dober gospodar ne bo tožil. če vnaprej ve, da od dolžnika ni kaj več pobrati... ima že dolgo blokiran račun, v vrsti so že durs, banke itd, ne dela več, ...