krpan in druščina postani član

Naslov teme: najemnina-DDV

6077  19.11.2013 - 12:05h / DDV / Avtor: ani / 79 / 1

Najemodajalec je pravna oseba (PO), zavezanec za DDV, ki je nepremičnino nabavil z DDV-jem. Opravlja obdavčljivo dejavnost. Nepremičnino bo za krajši čas dala v najem s.p.-ju, ki ni zavezanec za DDV. Zaračunavala mu bo najemnino v znesku 50 EUR (toliko da pokrije amortizacijo) in posebej »obratovalne« stroške v dejanskih zneskih (po računih dobaviteljev).

Ali bo imela PO pravico do vstopnega DDV od računov za  »obratovalne« stroške?

Ali bo morala PO zaradi tega, ker bo dala nepremičnino v najem nezavezancu za DDV popravljati vstopni DDV, čeprav mu znesek najemnine ne bo presegel 1% vseh prihodkov


Hvala za odgovore!

Lp, ani

Uredništvo - 20.11.2013 - 07:52

Glede na to, da stranki (PO in s.p.) nista podpisali izjavi po 45. členu ZDDV-1, je transakcija oddajanja v najem nepremičnine oproščena plačila DDV, za katero ne morete uveljaviti pravice do odbitka DDV (gre za t.im. neprave oprostitve) - glejte 2. točko 44. člena ZDDV-1. Za obratovalne stroške, ki se nanašajo na nepremičnino, ki se uporablja za namene oproščenih transakcij brez pravice do odbitka DDV, si davčni zavezanec ne more odbijati DDV.

 

V kolikor je bila ob nabavi nepremičnine uveljavljena pravica do odbitka DDV, nepremičnina pa se uporablja za transkcije, ki takšnega odbitka ne omogočajo, je seveda potrebno izvesti popravek odbitka DDV skladno z določili ZDDV-1.

 

Več o tem v novi tiskani knjigi DDVpoznavalec.si 2013 - http://www.ddvpoznavalec.si/knjiga/

stran 99

stran 281

itd. :)